Blog

SOS: Rugpijn!

10:18 01 december in Osteopathie
2 Comments
91

“ Ik kan niet uit de voeten omdat er iets mis is met mijn rug “

 

Deze quote van de Vlaamse auteur Julien van Remoorte dekt de lading.  Een uitspraak die we dagelijks een aantal keren horen in onze praktijk. Rugpijn komt namelijk ontzettend veel voor. Via de Nederlandse website volksgezondheidenzorg.info, vond ik onderstaande cijfers terug.

In 2016 waren er naar schatting 1.948.100 mensen bekend bij de huisarts met de diagnose nek- en rugklachten. 820.300 mannen en 1.127.800 vrouwen.  Dit komt overeen met 97,1 per 1.000 mannen en 131,4 per 1.000 vrouwen. Op alle leeftijden, behalve tussen 0-4 jaar, komen nek- en rugklachten vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het aantal mensen met de klachten neemt toe met de leeftijd.

 

Rugpijn?

Er zijn veel anatomische structuren aan een rug die pijn kunnen uitlokken. Bijlange niet alle rugpijn is van dezelfde soort of aard. Zo kan pijn aan de rug ontstaan door bv. een spier of door het kapsel rond je bekken. Er kunnen structurele delen van je rug pijn geven zoals een hernia, een breuk, een cyste enz. Maar pijn kan ook zuiver ontstaan door een verkeerde stand van het bekken of een blokkade van een wervel. Dé oorzaak van rugpijn is afhankelijk per persoon en moet specifiek worden behandeld. En net in die behandeling zit er veel verschil.

 

Klassiek vs complementair

De geneeskunde van vandaag levert baanbrekend werk op heel wat vlakken. Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan naar chronische en hedendaagse ziektes die vaak met succes behandeld worden.

Het is een zeer technische geneeskunde geworden in vergelijking met vroeger. Met ‘technisch’ bedoel ik dat er wordt onderzocht met nieuwe technologieën zoals scans, medische beeldvorming en labo-onderzoeken. Deze onderzoeken vervangen momenteel de soms meer logische manuele testen van de echte klassiek geneeskunde van destijds. Zeer nuttig dat al deze technische middelen bestaan, maar ze geven helaas soms een vertekend beeld als ze eenzijdig worden gebruikt. Er wordt vaak iets te snel een diagnose gesteld op basis van een foto of scan ipv (of te combineren met) een bewegingsonderzoek van de rug.

Een voorbeeld? Er komt iemand binnen met rugpijn. De man in kwestie wordt onderzocht en de deductie is dat hij kampt met artrose. Daar stopt het. De man komt bij ons terecht en wordt holistisch behandeld en na 2 behandelingen heeft hij geen pijn meer. Moraal van het verhaal? Het is niet omdat er iets zichtbaar is op een foto zoals artrose, dat dit effectief de oorzaak van de pijn is. Bij deze man zat er namelijk veel spanning op zijn bekken en de overgang tussen boven- en onderrug. Deze werd gedeblokkeerd waardoor hij terug meer bewegingsvrijheid kreeg. Dit was genoeg om hem te verlossen van zijn rugpijn.

Het is uiteraard niet altijd zo gemakkelijk. Het kan wellicht zijn dat een rug zodanig gekwetst of ‘stuk’ is dat we er niets meer mee kunnen doen. Dan spreken we van een ‘structureel’ probleem.

 

Structureel vs functioneel

Structureel betekent dat er iets stuk is in de structuur. Functioneel betekent dat de functie verstoord is. Maw, de functie van de beweeglijkheid van een anatomische structuur (bv gewricht) is weg. Dit kan een reden zijn waardoor er een pijnklacht ontstaat. Als osteopaat zijn we getraind om ons vooral te richten op de functie en de beweeglijkheid van de gewrichten.

Een voorbeeld. Als je valt op je pols tijdens het fietsen, kan het zijn dat je pols in stukken breekt. Medische beeldvorming zal tonen dat er een breuk aanwezig is met als gevolg dat je wellicht een gips moet dragen om de pols te laten genezen. Een breuk is een structureel gegeven. Het kan ook zijn na zo’n val dat één van je 8 polsbotjes verschoven is. Dit zie je niet op een Röntgenfoto. Hier is de deductie dat er niets aan de hand is. Maar je hebt wel pijn. Hier zal een osteopaat iets aan kunnen doen door de regio uitvoerig te testen en daar waar nodig, los te maken.

Bij rugpijn is dit net hetzelfde. Akkoord dat er veel structureel kan mis gaan met je rug. Hernia’s, artrose, ontstekingen, cystes, tumoren, … Maar een rug is nog wel steeds gemaakt om te bewegen en als ik nu zie hoeveel jonge mensen er kampen met rugpijn, kan dit niet altijd dé reden zijn.

 

 

Holistische visie

We kijken het lichaam holistisch na. Dit betekent dat we een totaalbeeld willen krijgen van de klacht. Als er een persoon binnenkomt met rugpijn komt er een persoon binnen en niet enkel een rug. De pijn op de rug is een uiting of symptoom van iets. Maar het symptoom is vaak niet de oorzaak van een klacht, maar slechts een uiting. Om een totaalbeeld te krijgen van de patiënt, wordt deze nagekeken in totaliteit. Zo zijn er enkele regio’s die zeker worden gescreend:

Hoe sta je?

Als iemand letterlijk scheef staat, kan dit pijn geven in het bekken of rug. Sta je bv. met een platvoet of doorgezakt voetgewelf, kan dit ook rugpijn geven.

Ook de statiek en de stand van voet, knie en bekken wordt bij iedereen gescreend. Als er sprake is van een platvoet, kan het zijn dat het advies wordt gegeven om eens langs de podoloog te gaan. Dat in functie van het oplossen van chronische rugpijn.

Input van je buik

Alle organen worden uit de rug en de nek bezenuwd. Ik vergelijk het vaak met een zekeringkast waarlangs er allemaal elektrische kabels vertrekken naar één bepaalde kamer. Zo’n kamer is dan een orgaanregio. Anatomisch zijn er dus verbindingen tussen de buik en de rug. Bv. de zone onder het middenrif wordt bezenuwd vanuit je 6de, 7de, 8e en 9e borstwervel (tussen je schouderbladen). Als er een verstoring zit op de beweeglijkheid tussen de lever en het middenrif, bv. tgv van foutieve voeding, kan dit na enige tijd een vervelend gevoel of pijn geven tussen je schouderbladen. We kijken de regio van de lever en het middenrif dus ook altijd na als iemand rugpijn aangeeft op die plaats.

De zone van het kleine bekken en de darmen worden dan weer bezenuwd vanuit de onderrug en het heiligbeen. Stuwing op deze zone door bv. littekenweefsel na een appendix operatie of door bv. hormonale problemen, kunnen verantwoordelijk zijn voor lage rugpijn. Bij lage rugpijn wordt heel deze regio dus ook na gekeken.

 

Correctie van rugpijn?

Van zodra we weten wat de pijnuitlokkende structuur is in je rug en waar deze vandaan komt, zetten we een behandeling in. Osteopathische technieken die vaak worden gebruikt zijn mobiliserende en zachte technieken. Soms is het nodig om een gewricht terug recht te zetten. Dit is de manipulatie of het ‘kraken’ van een wervel. Dit kraken is uiteraard niet altijd nodig. Er zijn genoeg alternatieve technieken om een wervel terug los te krijgen. Een manipulatie is echter een zeer veilige en effectieve techniek waarbij niets fout kan gaan indien ze correct wordt uitgevoerd.

Tenslotte wordt er vaak gewerkt met lokale rek technieken, spiertechnieken en zachte bindweefseltechnieken.

 

Vragen over rugpijn?  Contacteer ons op info@epicentrum.be

Gezonde groeten,

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

Post a Comment