Stopt je baby’tje niet met huilen? Slaapt je peuter nog steeds niet door? Is je kleuter zwaar gevallen en sindsdien onhandelbaar? Heeft je zoon/dochter moeite met concentreren op school? Heeft je tiener last van groeipijnen?
Stopt je baby’tje niet met huilen? Slaapt je peuter nog steeds niet door? Is je kleuter zwaar gevallen en sindsdien onhandelbaar? Heeft je zoon/dochter moeite met concentreren op school? Heeft je tiener last van groeipijnen?
Steeds meer ouders met deze en andere vragen vinden hun weg naar de kinderosteopaat: iemand die speciaal opgeleid is om elk kind op een unieke manier te testen en te behandelen. Kinderen zijn geen ‘kleine volwassenen’, ze groeien en veranderen constant. En elke levensfase brengt zijn eigen ‘probleempjes’ met zich mee.
Laten we beginnen bij het begin. De geboorte van een baby is meestal een bijzonder blije gebeurtenis. Tegelijk is het één van de meest stressvolle momenten in je leven. Tijdens de bevalling werken er enorme krachten vanuit de baarmoeder (de weeën) op de baby in. Het kindje moet zich bij het uitpersen ook draaien en ondervindt daarbij weerstand van het bekken en de bekkenbodemspieren van de moeder. Het schedeltje van de baby is daar gelukkig op voorzien door de twee fontanellen en door het feit dat de verschillende botstukjes van de schedel over elkaar kunnen glijden. Deze vervormingen van het hoofdje verdwijnen meestal op een natuurlijke manier.
Soms gebeurt echter dat de inwerkende krachten (weeën) te hevig en te bruusk geweest zijn, bijvoorbeeld bij een ingeleide zwangerschap. Of vaak komt het ook voor dat het kindje in een moeilijke houding in het bekken lag of de bevalling stilvalt en er hulpmiddelen zoals een zuignap van pas zijn gekomen om de bevalling te begunstigen.
In zo’n gevallen kan het zijn dat de schedelbotstukjes van een baby’tje zodanig geklemd/geduwd of verschoven zijn dat ze niet vanzelf op hun plaats terugkomen. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, van een moeilijke zuigreflex, tot ontroostbaar huilen,… tot spijsverteringsklachten.
Baby’tjes die met een keizersnede geboren zijn, ondervinden die krachten en weerstand tijdens de bevalling niet, maar hebben zelfs meer kans tot het ontwikkelen van een blokkade van de schedelbotstukjes na wekenlange duwbewegingen in de richting van een opening waar ze nooit door kunnen geraken.
Wanneer schedelbotstukjes, bv. na een moeilijke bevalling, hun normale beweeglijkheid verliezen, kunnen bepaalde schedelnaden of kleine openingen tussen de schedelbotstukjes worden dichtgedrukt.
Daardoor kunnen zenuwen, bloed- en/of lymfevaten, die door de openingen lopen, geïrriteerd geraken. De osteopaat vindt vaak een overprikkeling van de nervus vagus terug, die een belangrijke functie in het spijsverteringssysteem vervult. Een verstoorde werking van de zenuw kan oorzaak zijn van reflux, darmkrampen, slikstoornissen,… .
De verschillende regio’s van de schedel en de wervelkolom staan, via de zenuwbanen, in voor verschillende functies van het lichaam. Het is dus vanzelfsprekend dat de gevolgen van bewegingsverliezen ter hoogte van hoofd of nek heel uiteenlopend kunnen zijn.
Het hoofd en de wervelkolom zijn bij kinderen echter niet de enige lichaamsdelen die onderzocht worden. Net zoals bij volwassenen wordt zowel het bewegingssysteem (spieren, gewrichten, ligamentjes), als de organen en hun glijvlakken als de schedel en het heiligbeen onderzocht en behandeld. Ook zal er steeds rekening gehouden worden met emotionele indrukken, omgevingsfactoren en met de voeding van zowel kind als moeder (indien er borstvoeding wordt gegeven).
Kortom, bewegingsverliezen die niet behandeld worden, kunnen erg storend werken op de intellectuele en motorische ontwikkeling van het kind. Hoe vroeger de behandeling na een trauma of na een moeilijke bevalling bijvoorbeeld plaatsvindt, hoe flexibeler het lichaam is om zichzelf te herstellen. Met als resultaat een ontspannen baby, peuter, kind of tiener die zich optimaal kan ontwikkelen!
Elk kind ondervindt in principe baat bij een osteopathisch onderzoek en behandeling. Een controlebehandeling na de geboorte is dikwijls een must om verdere problemen te voorkomen. Hoe jonger kinderen zijn, hoe sneller ze zich kunnen corrigeren en reageren op een behandeling.
Een osteopathisch onderzoek bij kinderen verloopt heel zacht en volkomen pijnloos. Er worden enkel manuele technieken uitgevoerd die het kind als ‘een massage’ aanvoelt.
Een osteopaat zal een kind nooit kraken! Tot grote verbazing van vele ouders worden baby’tjes heel rustig tijdens een behandeling en vallen ze vaak in slaap. Het is ook absoluut niet nodig om je kindje wakker te maken voor een consultatie.
Aangezien een bezoek bij de osteopaat een nieuwe beleving is voor het kind én vaak ook voor de ouders, is het goed om je kind voor te bereiden op een osteopathisch onderzoek. Vertel hem of haar dat je naar een osteopaat gaat en zeg ook waarom. Je kan ook meegeven dat de osteopaat eens zal voelen aan het hoofd, de nek, de voetjes, de knieën, het buikje, en de armen. Vertel je kind ook dat hij/zij een tijdje op een behandeltafel zal liggen of zitten.
In dit blogartikel kan je lezen hoe een bezoekje bij de kinderosteopaat verloopt. Collega Hanne schreef het hele consult uit in begrijpbare taal voor kinderen met een een paar foto’s! Kijk hier even mee!
Als je een beroep doet op een osteopaat, kies dan bij voorkeur iemand die ervaring heeft met het behandelen van baby’s en kinderen. Osteopaten kunnen in Nederland een tweejarige opleiding tot kinderosteopaat volgen. De afgestudeerden kunnen een diploma voorleggen als kwaliteitsgarantie.
Osteopathie is geen vervanging van de kindergeneeskunde of andere medische disciplines. Voor een optimaal resultaat zijn een samenwerking en een goed contact met de (kinder)arts van het grootste belang!
Kinderosteopathie kan je raadplegen in onze praktijken in Hansbeke, Westmalle, Sinaai en Astene.
In een ideale wereld zou elke baby, klachten of niet, een check-up na de bevalling en tijdens zijn/haar ontwikkeling kunnen gebruiken. Soms is het niet altijd duidelijk of een osteopaat iets voor je kindje kan betekenen. Daarom deze gratis baby check-up dag.
Onze baby-osteopaten nemen 15 min de tijd om je kindje op de belangrijkste punten te testen en je vragen te beantwoorden.
Voor baby’tjes van 0 tot 9 maand.
Babytestdag in Westmalle: vrijdag 25 maart 2022
Babytestdag in Hansbeke: dinsdag 22 maart 2022
Enkel op afspraak.
Een plaatsje reserveren kan via westmalle@epicentrum.be of hansbeke@epicentrum.be of via ons secretariaat.