Blog

De grote rug quiz: hoe staat het met jouw kennis?

22:50 14 december in Inspiratie
0 Comments
58

Deze keer draaien we de rollen om. Aan jou om je kennis te showen! Een quiz over de rug!

Test je kennis over de rug, rugpijn, hernia’s en wat je eraan kan doen in 14 vragen!

Schrijf je antwoord bij elke vraag op. Onderaan vind je de juiste antwoorden met wat extra uitleg en zal je ontdekken of je een kenner bent of (nog) niet…

 

RUG QUIZ – DE VRAGEN

 

1. Hoeveel ruggenwervels heeft een mens?

A. 17
B. 20
C. 24
D. 28

2. Wat is de meest voorkomende oorzaak van rugpijn?

A. Probleem met de wervels
B. Probleem met de spieren
C. Probleem met de ligamenten
D. Probleem met de zenuwen

3. Een slechte matras kan voor rugpijn zorgen. 

A. Juist
B. Fout

4. Bijna iedereen heeft wel eens in zijn leven lage rugpijn:

A. Fout
B. Juist

5. Met een röntgonfoto wordt de oorzaak van je rugpijn duidelijk

A. Juist
B. Fout

6. Wat is de beste manier om de oorzaak van lage rugpijn te achterhalen?

A. RX foto
B. MRI scan
C. CT – scan
D. Geen van bovenstaande

7. Een week bedrust is de beste behandeling voor lage rugpijn

A. juist
B. Fout

8. Het is nodig om naar de dokter gaan wanneer je:

A. Tintelingen hebt in benen of voeten
B. Erge pijn hebt ondanks rusten
C. Rugpijn hebt na een val of trauma
D. Al deze bovenstaande problemen hebt

9. Welk percentage mensen met lage rugpijn hebben een operatie nodig voor een hernia in de rug?

A. Minder dan 2%
B. 2 tot 5%
C. 5 tot 7%
D. 7 tot 10%

10. Sciatica is de medische term voor erge lage rugpijn

A. Juist
B. Fout

11. Scoliose is een kromming van de wervelkolom

A. Juist
B. Fout

12. Bij rugpijn kan je een osteopaat consulteren zonder voorschrift van de dokter

A. Juist
B. Fout

13. Een osteopathiebehandeling bestaat uit het kraken van je ruggenwervels

A. Juist
B. Fout

14. Het gekraak dat je hoort tijdens de manipulatie van je ruggenwervels is:

A. Het over elkaar schuren van de gewrichtjes van de wervels
B. Lucht die ontsnapt uit de wervelgewrichtjes
C. Het verspringen van de wervelgewrichtjes
D. Het verschuiven van je spieren rond het wervelgewricht

 

RUG QUIZ – DE ANTWOORDEN

 

 1. C

We hebben 7 halswervels (cervicale wervels), 12 borstwervels (thoracale wervels) en 5 lendenwervels (lumbale wervels). En onder de wervelkolom hebben we het heiligbeen (os sacrum), een vergroeiing van 5 (sacrale) wervels.

 1. B

Probleem met de spieren: spierspasmes zijn de meest voorkomende reden van lage rugpijn. Ze kunnen ontstaan na een onverwachte of te snelle draaibeweging of na het opheffen van een te zware last. Je hebt meer kans op het krijgen van spierproblemen in de rug wanneer je zwakke buikspieren of zwakke bekkenspieren hebt.

 1. A

JUIST, Tijdens het slapen is het belangrijk dat je rug in een ontspannen en natuurlijke houding ligt, zeker als je rugklachten hebt.
De meest natuurlijke ligpositie – waarbij de rug het minst wordt belast – is de zijligging. In deze zijligging moeten je schouders en bekken voldoende kunnen wegzakken, terwijl je nek en taille goed ondersteund moeten worden.

Daarnaast is een goed ondersteunend hoofdkussen belangrijk.

 1. A

Tot 80% van de volwassenen heeft ooit in zijn leven rugpijn. Mannen en vrouwen zijn ongeveer gelijk daarin belast. Lage rugpijn komt meer voor wanneer we iets ouder zijn. De eerste rugpijn verschijnt vaak tussen de 30 en de 50. Maar het kan ook een uiting zijn van een te sedentair leven en te weinig oefening en beweging. Lage rugpijn is de tweede meest gehoorde klacht in de dokterspraktijk.

 1. B

FOUT, Een röntgenfoto helpt bijna nooit bij het vinden van een oorzaak. Meer zelfs: in de meeste gevallen is er geen exacte via onderzoek aan te tonen oorzaak voor rugpijn te vinden.

 1. D

In de meeste gevallen, heb je geen nood aan een RX-foto of scanner onderzoek. Een foto kan spierspanning of pijn thv de ligamenten namelijk niet aantonen. In bepaalde gevallen kan een scanner natuurlijk wel nodig zijn (zie verder).

 1. B

FOUT, Blijven bewegen is de boodschap! Rustig sporten, stretchoefeningen, of met de fiets naar de bakker gaan, doet de pijn afnemen en zorgt voor een sneller herstel. Bedrust kan de pijn alleen maar verslechteren. En het kan leiden tot andere problemen zoals zwakke spieren of bloedklonters in de benen. Te lang in dezelfde positie blijven, maakt je gewrichten stijf.

 1. D

Contacteer een dokter wanneer je 1 van volgende symptomen hebt, in combinatie met hevige rugpijn: koorts, zwakte, moeite met plassen, voos of dood gevoel in je benen of voeten, gewichtsverlies (zonder dieet). De meeste rugpijn van korte duur is behandelbaar zonder chirurgie, maar deze symptomen kunnen wijzen op een erg probleem.

 1. A

Minder dan 2% van de mensen met lage rugpijn hebben nood aan een operatie voor een hernia of een versleten tussenwervelschijf. Meestal omdat de tussenwervelschijf die stuk is, duwt op een zenuw. Vaak geneest de hernia spontaan door ontstekingsremmers, warmte of koude bij ontsteking, rust, zachte oefeningen, behandelingen bij de osteopaat of oefeningen bij de kinesist,…

 1. B

Sciatica is pijn in het been door druk op een zenuw. De meest voorkomende oorzaak is een tussenwervelschijf die stuk is. Andere mogelijkheden zijn: een vernauwing van het zenuwwortel kanaal (bv bij slijtage/artrose). De zenuw die meest aangedaan is, heet de nervus ischiadicus. Hij loopt van de wervelkolom tot in elk been. Pijn is een soort elektrische shock die kan doorlopen tot in de voet.

 1. A

Scoliose is een afbuiging, een kromme naar links of rechts van de wervelkolom. Je krijgt dan een S-vorm in de wervelkolom. Vaak kan je dat zien aan een (lichte) bochel thv het schouderblad als je vooroverbuigt. In kleine gradatie is dit niet erg. In grote gradatie kan dit voor klachten zorgen door verdrukking van zenuwen of organen of een onevenwicht in de spiergroepen.

 1. A

JUIST, Je kan vrij een osteopaat raadplegen zonder doktersvoorschrift. Indien er een ongeval of zwaar trauma gebeurd is of indien er ernstige klachten gepaard gaan met de rugpijn, is het natuurlijk raadzaam eerst je dokter te raadplegen. In alle andere gevallen kan je rechtstreeks terecht bij een osteopaat. Een consult wordt deels terugbetaald, ongeacht doktersvoorschrift. Mocht je osteopaat toch bepaalde problemen opmerken die verder onderzocht moeten worden, zal hij steeds doorverwijzen naar je huisarts.

 1. B

FOUT, Een osteopaat bezit over verschillende technieken. Het “kraken” of manipuleren van een wervel is er één van. Maar daarnaast zijn er ook mobilisaties van de gewrichten, ontspannen of stretchen van spierweefsel, ontspannen of losmaken van fascia (bindweefselvliezen), littekenweefsel, enz…

 1. B

Het kraak- of popgeluid dat je hoort bij manipulatie van de wervels, is de ontsnapping van een luchtbel of gasbelletjes. Die lucht zit in de smeerolie die tussen je gewrichten zit. We kunnen het vergelijken met het openen van een fles spuitwater. Tijdens een manipulatie wordt er onder andere een reflectoire impuls gegeven aan het centrale zenuwstelsel, waardoor er snelle pijndemping en spierontspanning rond het gewricht ontstaat en de klachten in de nek of rug verdwijnen.

 

1 – 7 punten: Oei, deze quiz heeft je gekraakt. Tijd om aan je rugkennis te gaan werken. Check SOS rugpijn: wat houdt rugpijn in en wat kan een osteopaat ervoor betekenen.

8 – 12 punten: Op goede weg om voldoende antwoorden te kraken… Toch even dit: deze stappen kan je ondernemen bij een hernia.

12 – 15 punten: Je bent een krak! Well done! Trakteer jezelf op deze overheerlijke chocolade powerballs.

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment