Blog

Artrose

20:06 15 januari in Gezondheid
3 Comments
106

Artrose of ‘slijtage’ is een veel voorkomende probleem waar we dagelijks mee geconfronteerd worden in de praktijk.

In de volksmond zegt men vaak gauw dat artrose te maken heeft met veroudering en dat er weinig aan te doen valt. Artrose kan in principe op alle leeftijden voorkomen en hoewel het niet te ‘genezen’ is, kan men er wel nog heel wat aan doen.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat, dunner en zachter wordt. Botten in de gewrichten worden samen gehouden door banden en een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag die werkt als smeermiddel. De botten hebben aan het uiteinde schokdempende kussentjes, gemaakt van kraakbeen, om te vermijden dat de botten tegen elkaar schuren. Bij artrose worden deze kussentjes afgebroken en na verloop van tijd gaan de botten over elkaar heen schuren. De druk in het gewricht wordt dus té groot. Hierdoor gaan de botten de schade proberen te herstellen door dikker te worden.

Artrose kan optreden in alle gewrichten maar het komt het vaakst voor in de nek, onderrug, heupen, knieën, vingers en de grote teen.

De klachten die men ervaart bij artrose zijn pijn tijdens beweging van het gewricht en een stijf of stram gevoel. De gewrichten worden vaak minder soepel en soms wordt er een raspend of krakend gevoel waar genomen.

 

Risicofactoren voor het ontstaan van artrose

 • Chronische overbelasting of verkeerde belasting door een verkeerde houding.
 • Overgewicht
 • Trauma (door bijvoorbeeld sportletsels)
 • Erfelijkheid
 • Ontstekingsreactie van het lichaam die de afbraak van het kraakbeen bevordert. Uit onderzoek in Stanford in 2011 bleek dat ontstekingscellen reeds actief waren voordat de artrosepijnen zich ontwikkelde.

 

Het terrein

Ik hoor het vaak dat mensen naar huis worden gestuurd met de diagnose ‘artrose’ of ‘je bent oud’. Je kan toch moeilijk bij de pakken blijven zitten en het lot ondergaan? Enkele zaken zijn belangrijk voor slijtage.

Eerst en vooral het terrein. Ik leg het onze patiënten altijd als volgt uit. Je moet een lichaam bekijken als een bos met bomen. Als er één boom niet goed groeit kan je twee dingen doen. Of je hakt hem om en bent er klaar mee, of je gaat kijken hoe het komt dat DIE specifieke boom op DIE specifieke plaats niet goed groeit. Heeft deze onvoldoende voeding, licht of water om te kunnen groeien? Kortom is het verstandig om de boom de juiste voeding te geven die het nodig heeft om te kunnen groeien. En ipv ons enkel te richten op die ene boom, gaan we kijken naar de omgeving of het terrein. Door het terrein aan te pakken, verdient de boom de nodige stoffen die hij nodig heeft om te kunnen groeien. Met ons lichaam is dit net hetzelfde. We moeten ons niet enkel richten op één klacht of symptoom maar moeten het geheel respecteren.

Als het gaat over gewrichten is de zuurtegraad van belang. Hoe kan een terrein dat de foute voeding heeft, groeien of genezen? Heel wat mensen hebben te kampen met spier- en gewrichtsklachten door een té verzurende voeding. Ik merk het vaak bij oudere mensen met gewrichtsklachten. Dit zijn vaak de mensen die bv quasi geen water drinken maar leven op koffie. Van zodra ze veel water beginnen drinken merken ze vaak al dat hun klachten verminderen. Ons lichaam bestaat uit een 70% uit water! Laten we dit respecteren en het dus ook voldoende zuiver water geven zodat het kan ontgiften en ontzuren.

Wat kan je zelf doen?

Zoals reeds gezegd bestaat er geen genezing voor artrose. Maar ik wil je toch enkele belangrijke raadgevingen en adviezen meegeven:

Bewegen en blijven bewegen en vooral fysieke activiteiten met een lage belastingsgraad zoals wandelen en fietsen (afhankelijk van het gewricht dat is aangetast). Beweging zorgt voor een betere doorbloeding in de gewrichten en dit is belangrijk bij artrose.

Bij overgewicht is het van belang om naast bewegen ook af te vallen omdat de belasting op het gewicht dan vermindert.

Vervolgens dient men ook de oorzaak van de ontstekingen in het lichaam weg te nemen. Het is dus raadzaam om bepaalde voedingssoorten te mijden om te ontzuren + ervoor te zorgen dat ontstekingen worden beperkt. Voeding zoals melk, tarwe, mais, zuivelproducten, chocolade, sinaasappels, sojaproducten, eieren, varkensvlees, suiker, rundsvlees, gist, nachtschadegroenten, koffie en thee kunnen intolerantie reacties opleveren en dienen daarom zoveel mogelijk te worden geëlimineerd uit het dagelijks eetpatroon. Er zitten namelijk gifstoffen in die worden opgestapeld in het lichaam, ondermeer in het kraakbeen, waardoor artrosepijnen kunnen ontstaan.

Je levensstijl aanpassen is dus een noodzaak!

            

Er zijn verschillende bijkomende voedingssupplementen die kunnen worden ingezet bij artrose. Glucosamine is er één van. Mijn ervaring is dat dit van mens tot mens soms schitterende resultaten oplevert. Let er wel op dat er naast de glucosamine ook chondroïtinesulfaat in zit + eventueel wat MSM.

Naast glucosamine is curcuma een ideale ondersteuning. Curcuma of geelwortel is de voorbije jaren bekender geworden omwille van zijn heilzaam effect op ontstekingen. Boswelia is ook zo’n kruid dat ontstekingswerend werkt. En ook gember kan worden ingezet in bv een thee.

Deze laatste 3 werken goed op ontstekingsklachten en kunnen dus ook worden gebruikt voor spier,- pees of –gewrichtsklachten.

 

Gezonde groeten!

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

3 Comments
 • Liefherthogs@gmail.com'
  Lief 13:19, 16 januari 2017 Beantwoorden

  Dankjewel voor de verklarende theorie en raad. Verrijkend.We doen verder zoals we bezig zijn met een gezonde levensstijl en de juiste supplementen

 • liesvanaelst@hotmail.com'
  Lies 21:49, 16 januari 2017 Beantwoorden

  Bedankt voor deze informatie Niels, dit zal waarschijnlijk ook wel goed zijn voor fibromyalgie dan.

 • leoniewestenbrink@hotmail.com'
  Leonie 19:39, 6 februari 2017 Beantwoorden

  Bedankt voor de informatie.
  Graag zou ik nog iets meer willen weten welke supplementen goed zijn en of fietsen wel goed is voor mij.
  Ik weet sinds een week dat artrose heb tussen L5 en S1.
  Is het ontzuren echt alleen het vermijden van bovenstaande producten?
  Groetjes Leonie

Post a Comment