Blog

Kurkuma | 3 gezondheidsvoordelen

20:58 01 maart in Gezondheid
0 Comments
52

Kurkuma … je hebt de naam wellicht al eens gehoord? Het wordt wel eens het ‘zusje’ van gember genoemd met zijn oranje, gele kleur. Kurkuma is een specerij dat gewonnen wordt uit de plant Curcuma longa. Het kent zijn oorsprong in India waar het reeds eeuwen wordt gebruikt als specerij. Het is hét kruid dat wordt gebruikt in currygerechten en zorgt vaak voor de gele kleur.

Kurkuma is niet alleen lekker maar kan ook gebruikt worden voor tal van gezondheidsklachten.

 

Drie gezondheidseffecten!

 

Kurkuma kent 3 belangrijke gezondheidseffecten:

1 | Het bevordert de spijsvertering. Curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, helpt onze vertering te stimuleren en ondersteunt hiermee de normale werking van onze darmen.

2 | Het ondersteunt het behoud van soepele gewrichten. Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmer en kan ingezet worden bij gewrichtspijnen, stijfheid en mobiliteitsklachten. Het beschikt daarnaast ook over een kraakbeen beschermende werking. Zo zou het gebruik van een degelijk kurkuma preparaat in het algemeen leiden tot minder pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie.

3 | Het ondersteunt de natuurlijke weerstand. Curcumine is een sterke anti-oxidant en helpt cellen en weefsels te beschermen tegen vrije radicalen.

 

Kurkuma in de keuken?

 

Soms horen we dat mensen veel kurkuma in hun maaltijden proberen te verwerken en daarmee een therapeutische werking willen bekomen. Helaas werkt het niet helemaal op die manier. Kurkuma is een smaakversterker en geeft een mooie kleur aan je eten maar als kruid in je eten is het niet voldoende om de juiste gezondheidseffecten te bepogen. Het is namelijk heel slecht opneembaar in je lichaam en het eten van grote hoeveelheden kurkuma kan ook vervelende bijwerkingen geven.

De actieve bestanddelen van kurkuma of curcuminoïden worden veel beter opgenomen in de vorm van een voedingssupplement. Vandaar is dat wel een aanrader bij bovengenoemde klachten.

Wees er wel aandachtig op dat niet iedereen goed tegen kurkuma kan en dat het zeker tijdens zwangerschap en borstvoeding en in combinatie met bepaalde medicijnen niet mag genomen worden.

 

Gezonde groeten!

 

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment