Voor Wie

BABY'S
voorwie_01_100x100

Vaak krijgen we de vraag vanaf wanneer een baby’tje mag behandeld worden en welke klachten behandelbaar zijn.

Soms heeft een baby’tje zo’n traumatische geboorte achter de rug of heeft een kindje vanaf het prille begin reeds spijsverteringsklachten. Of regelmatig horen we ook ouders vertellen dat hun kindje al van in het ziekenhuis onophoudelijk weent en niet kan slapen. In zo’n gevallen kan je met je kindje al vanaf dag 1 bij ons terecht. Er staat geen minimumleeftijd op de behandeling!

Een behandeling bij baby’tjes verloopt heel zacht en is volkomen pijnloos. Baby’tjes genieten er vaak zichtbaar van en vallen dikwijls in slaap.

Aangezien een bevalling een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is en er ontzettend veel krachten op je kindje inwerken, heeft elke pasgeborene baat om na de bevalling gecontroleerd te worden door een kinderosteopaat. Wanneer er geen klachten zijn, is 6 weken een ideale leeftijd voor een algemene check-up op reflexen, motoriek en beweeglijkheid van de schedel, wervelkolom en heupjes.

KINDEREN

Kinderen van alle leeftijden kunnen bij ons terecht.

Men zegt dikwijls: elke leeftijd brengt zijn typische probleempjes met zich mee. En dat klopt ook! Kinderen groeien met vallen en opstaan. Ze hebben ontzettend veel energie. Ze moeten soms honderden keren hetzelfde proberen vooraleer ze iets nieuws beheersen. Je herkent het vast: 100 keren trapje op, trapje af tot ze het kunnen, maanden oefenen tot ze een balpen juist kunnen vasthouden, ondanks geschaafde knietjes blijven proberen om een paar keer na elkaar te kunnen touwtje springen, een hele namiddag achter een voetbal lopen tot ze moe neervallen,… Wij kunnen als volwassen er alleen maar versteld van blijven staan!

Maar af en toe gaat het eens fout: geen energie om te blijven proberen, verkeerd gevallen en blijvende rugpijn, terugkerende verkoudheden, moeite om de fijne motoriek te beheersen, onverklaarbare hoofdpijn,… . In die gevallen kan een kinderosteopaat, naast een consult bij de kinderarts, vaak een oplossing bieden.

In onze praktijk zijn we met een aantal kinderosteopaten die op een speelse manier je kind kunnen testen en behandelen. Hoe jonger een kind behandeld wordt of hoe sneller na een trauma (een val bv.) hoe beter en sneller resultaat! Kinderen zijn veel flexibeler dan volwassenen en daardoor staan we vaak zelf nog versteld hoe snel een kind zich kan herpakken na een behandeling!

voorwie_02_100x100
ZWANGERE VROUWEN
voorwie_04_100x100

Zwanger zijn is één van de meest intense belevingen in een mensenleven. Heel veel indrukken, gevoelens en ervaringen komen samen en dat allen op 9 maanden tijd!

 

Vaak verloopt alles zeer goed en is het aftellen naar een nieuw wondertje! Maar dat is helaas niet altijd het geval. Soms is het moeilijk om zwanger te worden, zelfs na herhaaldelijke pogingen via ivf. Of tijdens de zwangerschap kan je last hebben van functionele klachten (zoals rugpijn, bekkenpijn/instabiliteit, hoofdpijn) die de 9 maanden omtoveren tot een bijzonder zware periode.

 

De stand van je bekken, rug, onderste ledematen en nek verandert namelijk 3 keer intensief in deze periode! Je lichaam moet dus optimaal in orde zijn om zich aan te passen op deze veranderingen.

 

Als er geen medische tegenindicatie is, kan je met vele zwangerschapskwaaltjes en voor vruchtbaarheidsondersteuning bij ons terecht. Zwangerschap is dus absoluut geen contra-indicatie voor een behandeling! We zijn er zelfs van overtuigd dat veel vormen van bekkeninstabiliteit een bekkenrotatie of blokkade aan de oorsprong hebben. Wordt deze blokkade tijdig opgelost dan worden ergere klachten vaak vermeden. Ook zien we dat vrouwen die zich tijdens de zwangerschap laten ondersteunen, vaak een vlottere bevalling hebben omdat hun lichaam en bekken meer kunnen aanpassen aan de immense krachten van de weeën.

 

Goed om weten is ook dat een behandeling bij zwangere vrouwen in vele gevallen sneller werkt dan bij niet-zwangere personen. Dit komt door de hormonale versoepeling van de gewrichten waardoor correcties gemakkelijker kunnen gebeuren.

 

Na de bevalling en na de borstvoeding zijn eveneens twee interessante periodes voor een check-up om het lichaam te helpen terug te keren naar een ‘niet-zwangere’ toestand.

VOLWASSENEN

Of je nu hoofdpijn, rug- of nekpijn of spijsverteringsklachten hebt of je je niet goed in je vel voelt. Zolang de klachten van functionele aard zijn, kan je bij ons terecht.

Functioneel betekent dat de ‘functie’  van iets gestoord is, maar de structuur nog intact is. Een voorbeeld: je hebt pijn aan de knie en er blijkt een meniscus gescheurd te zijn, dan moet je je verder laten helpen bij een arts. Is er echter geen trauma geweest en heeft je knie voorheen altijd goed gefunctioneerd, dan kan de kniepijn functioneel zijn: bv. door een verkeerde bekkenstand waardoor de ligamenten van de knie continu op spanning staan. In zo’n geval kunnen we je helpen!

 

Enkele klachten die we veel behandelen bij volwassenen zijn onder andere: problemen van het bewegingsstelsel zoals rug- en nekpijnen, spijsverteringsklachten zoals obstipatie, winderigheid of buikpijn en verschillende soorten hoofdpijn. Ook zien we steeds meer mensen in de praktijk die te kampen hebben met emotionele problemen, een burn-out,… of chronische vermoeidheid. Ook in deze gevallen kan je bij ons terecht. We staan namelijk garant voor een multidisciplinaire aanpak en verwijzen je door naar de persoon die je het best kan helpen.

 

Heb je meer vragen betreft je specifieke klacht, dan kun je ons steeds contacteren voor een persoonlijk advies.

Tijdens de eerste consultatie houden we steeds een uitgebreid gesprek als nodig en overlopen we alle mogelijke oorzaken. We willen dus het ‘totaalplaatje’ kennen om je optimaal te kunnen helpen. Als dan toch blijkt dat een klassieke behandeling bij arts of medische beeldvorming (bv RX-foto’s) nodig is, dan verwijzen we je door naar je huisarts.

voorwie_03_100x100
SPORTERS
voorwie_05_100x100

In de media zien we dat steeds meer topsporters via osteopathie en andere aanvullende geneeswijzen worden behandeld. Ze laten zich behandelen omdat ze er zowel op curatief vlak (herstel van klachten) als op preventief vlak (ter voorkoming van klachten) baat bij hebben. Een behandeling heeft positieve effecten op uithoudingsvermogen, doorbloeding, vitaliteit, spierwerking en de belastbaarheid van de gewrichten.

 

Sporters worden steeds in totaliteit behandeld, zodat de oorzaak van hun klacht aangepakt wordt. Zo kunnen terugkerende ontstekingen of blessures definitief opgelost worden. Denk maar aan een achillespeesontsteking of een kniepeesontsteking. Vaak komen zij na weken/maanden terug en blijven ze een zwakke plaats. Aan zo’n ontsteking ligt vaak een posturologisch probleem aan de basis (de stand van bekken/rug/…) of een blokkade in de rug waardoor de bezenuwing en de doorbloeding niet goed kunnen verlopen. Schouderklachten daarentegen hebben vaak een oorzaak thv het middenrif, wat gekoppeld kan zijn aan spijsverteringsproblematiek.

 

We hebben het hier nu over topsporters, maar natuurlijk is elke (recreatieve) sporter welkom. Zeker als je graag je lichaam (en prestaties) optimaliseert of dus te kampen hebt met een fysiek probleem. We bespreken steeds samen de aanpak in functie van je sport en je trainings- en wedstrijdschema.

BEDRIJVEN

Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met méér en langdurig werkverzuim. Gemiddeld genomen is een beroepsactieve Vlaming 11 dagen afwezig op het werk wegens gezondheidsproblemen. Bij mannen gaat het gemiddeld om 8 dagen en vooral in de leeftijdsgroep tussen 55 – 64 jaar. Bij vrouwen draait het gemiddelde rond 15 dagen en vooral in de jongste leeftijdsgroep (15 – 34 jaar).

(Bron: gezondheidsenquête 2013 / White paper Absenteïsme in de privésector Securex-Zorginnovatie volgens cappuccinomodel Guus Schrijvers).  

De kosten voor werkgevers lopen daardoor erg op. Een voorbeeld wat werkverzuim kost: het dagloon van een personeelslid dat 2400 euro bruto in de maand verdient is 120 euro. Vermenigvuldig dit bedrag met 1,35 (werkgeverspremie) en vervolgens met 2 (indirecte kosten). Dan kom je op 324 euro uit! Een groot bedrag dat als werkgever moet worden betaald voor een personeelslid dat zich één dag ziek meldt! (Bron: Arbo&milieu (Unizo))

De top 3 van werkverzuim is:

  1. Locomotorische problemen zoals nek- en rugklachten
  2. Spijsverteringsklachten
  3. Algemene emotionele malaise (burn-out, depressie,…)

Naast het curatieve (verzorgende) werk, behandelen onze therapeuten ook vaak preventiefZo hebben we veel sporters die af en toe een check-up inplannen om optimaal te kunnen blijven presteren. En zo zijn er ook veel (kleine) zelfstandigen die elk jaar een paar vaste afspraken inplannen zodat ze mogelijke problemen of ziekte kunnen voor zijn en kunnen blijven werken.

 

Omdat osteopathie zowel op het bewegingsapparaat, de spijsvertering, het hoofd én het emotionele vlak een invloed heeft, is het een perfecte preventieve behandelmethode.

Presteren is echter niet enkel iets voor topsporters en zelfstandigen maar is voor iedereen noodzakelijk. En daar pikken reeds een aantal bedrijven op in met het laten geven van info-sessies en behandelingen aan hun personeel.

Daarom biedt Epicentrum deze optie aan voor bedrijven.

Verschillende formules zijn mogelijk. Voor meer informatie kunt u ons steeds contacteren op bedrijven@epicentrum.be.

voorwie_06_100x100
Epicentrum heeft een team van 16 professionals gespecialiseerd in 11 verschillende disciplines. Wenst u een afspraak te maken? Aarzel niet om contact op te nemen.