Blog

Maagklachten en osteopathie

14:55 06 februari in Gezondheid, Maagzuur, Osteopathie
0 Comments
59

5% van de Belgen zouden chronische maagproblemen hebben. Ongeveer 60% van de mensen met maag-, darm- en leverproblemen zijn vrouwen, 40% mannen.

En ook in andere landen zoals bv. Nederland liggen de cijfers hoog. Zo blijkt dat 2,8 miljoen Nederlanders maagzuurremmers gebruiken. Interessant om even te kijken wat we als osteopaat zouden kunnen betekenen voor deze mensen.

Ook al leg je misschien niet direct de link tussen maagklachten en een bezoekje bij de osteopaat. Toch kan osteopathie wel degelijk helpend zijn bij spijsverteringsklachten. We verklaren ons in dit blog nader.

 

Verschillende oorzaken zijn mogelijk

 

 Als osteopaat trachten we steeds de oorzaak van een symptoom in kaart te brengen. Net zoals we bij bv. een rugprobleem gaan zoeken naar de oorzakelijke factoren, gaan we dat ook doen bij buikklachten. Van zodra we weten wat er aan de grondslag ligt van een probleem, weten we ook welke technieken we het best inzetten om iemand zo goed mogelijk te helpen.

Niet iedereen met hetzelfde symptoom is dus gebaat met eenzelfde soort behandeling. Bijvoorbeeld: zure oprispingen kunnen te maken hebben met té veel maagzuur … maar ook met een té kort aan maagzuur.

 

Oplossingen

 

Als er verschillende oorzaken kunnen zijn, bestaan er uiteraard ook verschillende oplossingen. En die oplossingen bij een maagprobleem hoeven heus niet altijd medicamenteus te zijn.

Medicatie is meestal aangewezen bij acute problemen zoals een maagzweer, een ontsteking van de slokdarm, een maaghernia of een maagontsteking. Op termijn of in chronische gevallen is het dat echter meestal niet. In chronische gevallen is het goed naar de oorzaak te gaan zoeken en bv. je levensstijl of voeding aan te passen.

Vele maag- en spijsverteringsongemakken zijn functioneel van aard. Dit betekent dat de functie van het orgaan gestoord is, maar niet het orgaan op zich. Vandaar hoeven ze dus niet chronisch te blijven en kunnen ze opgelost geraken.

 

Wat doet een osteopaat?

 

In eerste instantie respecteren en controleren we de beweeglijkheid of mobiliteit van het lichaam Alles in je lichaam is in beweging: van spieren tot gewrichten, maar ook organen glijden tov elkaar of tov de spieren waarop ze liggen.

Zoals de grondlegger van de osteopathie A.T. Still ooit zei: “LEVEN IS BEWEGEN”.

 

Elke structuur in het lichaam moet optimaal kunnen bewegen om zijn of haar functie uit te voeren. Onze organen bewegen ook. Vergelijk onze buik met een zak met daarin water en waterballonnen. De waterballonnen of de organen glijden en schuiven tov elkaar in een bepaalde mate, gelimiteerd door de ligamenten waarmee ze aan het middenrif of de rug verbonden zijn. Onze ademhaling heeft via het middenrif veel invloed op de beweging van de buikorganen.

 

Daarnaast is het belangrijk te weten dat elk orgaan voeding krijgt. Zowel circulatoir (bloedvaten) als neurologisch (zenuwen). En deze zenuwen komen uit je rug en nek. Elk orgaan wordt maw aangestuurd vanuit je rug en nek. Blokkades in de rug en nek kunnen zorgen voor een storing van de neurologie en het functioneren van een orgaan. In het geval van de maag bevindt de bezenuwing zich tussen je schouderbladen. Pijnlijke schouders (met name de linkerkant) of pijn tussen de schouderbladen, kunnen soms wijzen op een maagprobleem. Door je rug los te maken en de mobiliteit van je wervels te verbeteren, kunnen we de bezenuwing en dus de functie van je maag verbeteren. Nadien zal je vertering beter verlopen.

 

Bij baby’tjes zien we dat deze relatie tussen nek en spijsvertering zeer duidelijk is. Een zachte nek behandeling zal bij hen zeer snel verlichting brengen bij reflux of darmkrampjes. Hanne schreef hierover reeds eerder een blog.

Sommige mensen vragen ons wel eens of we dan organen ‘masseren’. Wees gerust, we masseren geen organen! Eigenlijk maken we bepaalde glijvlakken vrij. In het geval van de maag wordt de bovenkant, die grenst aan het middenrif vaak behandeld, alsook de maagkleppen (in – en uitgang). Ook de rest van het verteringstraject wordt gecheckt. Zo zien we bij maagklachten ook regelmatig spanning op de twaalfvingerige darm.

Het kan gek klinken dat een osteopaat je organen kan testen in zijn of haar glijvlak. Maar osteopaten zijn hier wel degelijk in opgeleid. Zelf doceerde ik jarenlang deze technieken aan de International Academy of Osteopathy in Kopenhagen. En zoals met alles is er maar één regel … oefening baart kunst! Lees zeker ook eens één van onze vorige blogs over viscerale osteopathie!

Een osteopaat werkt dus in eerste instantie vrij ‘mechanisch’ doordat hij alle mogelijke structuren test op mobiliteit. En daar waar er een verlies van mobiliteit is, tracht hij deze te herstellen.

 

Adviezen

 

Naast het losmaken van het verteringstraject en het verbeteren van de neurologische aansturing, geven we graag ook adviezen mee als nodig.

 

Bij maag- en verteringsklachten kan het aangewezen zijn om gedissocieerd te eten. Dit betekent dat je in eenzelfde maaltijd de koolhydraten en eiwitten niet combineert. In de volksmond is het simpel. Aardappelen, groenten en vlees tezamen zijn niet goed. Je kunt de groenten combineren met het vlees en je kunt de aardappelen combineren met de groenten. Echter de koolhydraten (aardappelen) en het vlees (eiwit) combineren in eenzelfde maaltijd is niet aangewezen bij maagklachten. Dit vraagt veel van je vertering en als je maag zwakker staat, kan dit verteringsongemakken geven.

Je kunt dit eens enkele weken doen om te checken of je hier baat bij hebt. Meestal is het genoeg om dit enkele weken te doen zodat je maag zich kan herstellen.

Het klinkt raar maar veel mensen hebben baat bij iets zuur te nemen vòòr de maaltijd. De reden hiervan is eenvoudig. Veel personen hebben namelijk een tekort aan maagzuur!

In de reguliere geneeskunde wordt dit zelden vernoemd, nochtans is het een veelvoorkomend probleem. Een tekort aan maagzuur kan ertoe leiden dat je na de maaltijd een opgeblazen gevoel ervaart, dat je eten niet goed zakt of dat je zelfs het zuur krijgt. In dit geval kan je vaak ook moeilijk opboeren.

Wat kan je zelf doen? Pers een halve citroen in een klein glas water en drink dit voor de maaltijd op. Je zou ervan verbaasd zijn wat deze simpele truc kan doen. Lees zeker ons blog over maagzuur eens!

 

Regelmatig adviseren we ook spijsverteringsenzymen. Dit zijn enzymen (eiwitten) die je vertering optimaliseren. Ze zorgen ervoor dat je maag, pancreas en gal beter hun functie kunnen uitvoeren. Soms is de vrijstelling van enzymen door je organen minder efficiënt bij bv langdurige stress, foutieve voeding of ouder worden.

 

In de voorbije jaren hebben we honderden mensen geholpen met maag- en spijsverteringsproblemen. Dus mocht je te kampen hebben met klachten thv je spijsvertering, aarzel niet om ons te contacteren of een afspraak bij een osteopaat te overwegen. Dan zoeken we uit wat de oorzaak is, bekijken we wat mogelijk is van therapie en welke adviezen nuttig zouden zijn.

 

Gezonde groeten,

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment