Blog

Preventief naar de osteopaat: een check-up

19:59 08 juli in Gezondheid, Kinderosteopathie, Osteopathie
0 Comments
60

Het overkomt iedereen wel eens: we worden wakker en staan op met een geblokkeerde nek of rug. Of we zijn iets té enthousiast geweest tijdens het sporten of zware fysieke inspanning en hebben daarna spierpijn die misschien wel in een blessure of ontstekingsreactie eindigt. Soms gaat het na een tijdje wel weer vanzelf over, maar soms keert het terug of wordt het net erger. En ineens slaat het noodlot toe en blokkeert je lichaam volledig… herkenbaar?

Hoog tijd om naar de osteopaat te gaan! Maar, was dit niet allemaal te voorkomen als we misschien wat eerder waren langs geweest?

 

We leven in een maatschappij waar meer en meer mensen het belang van goede zelfzorg inzien, maar toch kan het nog altijd beter. Waarom gaan we twee maal per jaar op controle bij de tandarts en laten we ons bloed controleren bij de huisarts? Ooit al over nagedacht om je gewrichten/spieren/rug/nek ook even te laten nakijken bij een osteopaat? Preventief je rug laten losmaken, kan bv. een wereld van verschil betekenen in het voorkomen van hernia’s.

In mijn praktijk maak ik wel eens de vergelijking met een auto. Je gaat met je wagen wellicht ook op onderhoud na een x aantal kilometers, omdat je niet graag ‘in panne’ valt? De analogie met onze eigen ‘carrosserie’ is hetzelfde. Check hier ons allereerste blog over “osteopathie en de auto-vergelijking”.

 

Preventief? Hoe zit dat dan ineen?

Als osteopaat zien we het lichaam als één geheel. En een lichaam zit heus wel slim in elkaar. Zo zorgt je lichaam er elke dag opnieuw weer voor dat je op de meest efficiënte manier kan bewegen en functioneren. Elk lichaam heeft een patroon waarin het kan compenseren en spanning en druk kan opvangen… tot dat de maat vol is. De laatste druppel die “je emmertje” doet overlopen, kan ervoor zorgen dat je helemaal vast komt te zitten: een lumbago, een stijve nek, een acute hernia, een geblokkeerde rib waardoor inademen pijnlijk wordt,…

Tijdens een preventieve check-up gaat een osteopaat kijken waar je lichaam het moeilijk mee heeft en waar je dus maw niet meer kan compenseren. Onze behandeling zorgt voor meer flexibiliteit in je lichaam, zodat je bepaalde drukkrachten en belastingen wél weer kan opvangen.

Iedereen heeft een bepaalde termijn waarbij je lichaam zijn limiet bereikt. Dit is afhankelijk van de levens- & werkfase waarin je je momenteel bevindt. In stressvolle momenten zal dat dus sneller zijn dan in tijden dat je ontspannen door het leven gaat. Het is belangrijk VOOR dat punt langs te gaan bij de osteopaat. Preventief werken, betekent voor de ene persoon om de 6 weken naar de osteopaat, maar voor de andere kan het dan weer om de 6 maand zijn.

 

Wie heeft er baat bij een preventieve check-up?

1. Mensen met chronische klachten of met bepaalde structurele letsels in hun lichaam (zoals een hernia)

2. Mensen die intensief aan sport doen of zware fysieke arbeid verrichten

3. Opgroeiende kinderen wiens lichaam in sneltempo groeit, verandert en die aanpassingen veel energie vragen. Zeker wanneer ze ook een beugel moeten dragen.

4. Als voorbereiding op een bevalling, kan het nuttig zijn om tijdens je derde trimester van je zwangerschap eens langs een osteopaat te gaan. Maar ook postnataal behandelen we vrouwen voor een check-up na de bevalling.

5. Het zou fantastisch zijn om alle baby’tjes rond hun zes weken een check-up te kunnen aanbieden.

6. Iedereen die graag veerkrachtig en flexibel blijft en niet graag ‘in panne’ valt…

 

Kortom, eigenlijk kan iedereen, van jong tot oud, met of zonder fysieke klachten, eens langs de osteopaat gaan voor een check-up. Prevention is better than cure. (Erasmus)

 

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment