Blog

Een hernia! Wat nu?

13:30 02 juni in Osteopathie
0 Comments
86

In deze blog een woordje uitleg over ‘hernia’s’. Heel veel mensen hebben regelmatig last van nek – en rugklachten. Het grootste deel van deze klachten zijn gelukkig niet het gevolg van een discus hernia. Wanneer rug- of nekklachten wél door een hernia veroorzaakt worden, kampt de patiënt vaak met een grote onzekerheid en zorgen. We merken in de praktijk dat mensen dikwijls niet goed weten wat de diagnose ‘discus hernia’  juist inhoudt en welke prognose ze moeten verwachten. Daarom een woordje uitleg over wat nu juist een discus hernia is en wat de gevolgen en klachten zijn. Wat kan je er bovendien zelf (preventief) aan doen?

 

Definitie discus hernia

Een discus hernia is een scheurtje in de tussenwervelschijf (discus genaamd). Een discus is een schijfje kraakbeen dat tussen elke wervel in zit en dient als een soort kussentje, een schokdemper eigenlijk.

Een bulging komt ook soms voor. Dit is eigenlijk de fase vóór een discus hernia. Hier ziet men dat de tussenwervelschijf uitpuilt, maar nog geen scheurtje heeft.

De meest voorkomende plaatsen van een discus hernia zijn de lage onderrug en de nek (net boven de overgang met de borstkas).

 

 

 

Symptomen


Doordat onze disci vanbinnen gevuld zijn met een gelachtige structuur, puilt bij een hernia een stukje van dit kraakbeenschijfje uit en kan dit drukken op een zenuw. Dit verklaart waarom sommige mensen last hebben van tintelingen en uitstralingspijnen. Zenuwpijnen zijn de meest voorkomende klachten bij een hernia, en kunnen ronduit ondraaglijk zijn.

Daarnaast komen ook voor:

  • nek – en rugpijn lokaal
  • spierpijn in de regio van de discus hernia
  • een verminderde bewegingsmogelijkheid
  • ontstekingsklachten zoals nachtelijke pijnen

 

Wat kun je er aan doen?

Beter voorkomen dan genezen!

Heb je (zoals velen onder ons) een zittende job, let dan eerst en vooral op een goede zithygiëne.
Probeer daarnaast ook wat afwisseling in te bouwen door regelmatig rond te lopen en aan voldoende beweging te komen op een dag. Gebruik de fiets naar het werk, neem de trap ipv de lift, maak over de middag een wandeling buiten,…

Heb je een zwaar fysieke job, probeer dan je rug niet te overbelasten door de juiste technieken te gebruiken (correcte hef – en tiltechnieken).

Preventie is dus van groot belang, onze rug moet immers nog een tijdje mee gaan!

Zeker ook voor wie wel reeds een hernia heeft, is het van belang om extra zorg te dragen voor je rug zoals hierboven beschreven. Een goeie rughygiëne geldt dus voor iedereen en nog het meest voor zij die er last van hebben! Bij een ernstige acute hernia kan je huisarts je iets voorschrijven tegen de pijn en de ontstekingsklachten. Bij uitstralingspijnen en tintelingen kan een kuur vitamine B complex ook een aanrader zijn. Vitamine B is namelijk belangrijk in het herstel van zenuwen. Ook goed om weten is dat zenuwweefsel één van de weefsels in ons lichaam is dat het traagst herstelt. Dus genezen van een acute fase van een hernia vraagt zoiezo tijd!

 

Wat kan een osteopaat er aan doen?

Bij een discus hernia spreken we van een structureel letsel. Dit wil zeggen dat er iets aan de structuur kapot is (in dit geval een scheurtje). Als osteopaat kunnen we niets aan deze kapotte structuur doen, maar we kunnen wel een grote invloed hebben op het functioneren van het niveau in letsel!

Zoals alle nek – en rugklachten checken wij het ganse lichaam en kijken of er oorzaken op afstand invloed kunnen hebben op het probleem. We zorgen dat alle andere wervels en gewrichten van de wervelkolom, bekken en heupen goed functioneren zodat zij de belasting opvangen. Het niveau van de hernia wordt dan zoveel mogelijk ontlast van zware druk- en trekkrachten.

Specifiek naar een discus hernia gaan we trachten op dit niveau meer ruimte te creëren, waardoor de uitpuiling sneller kan wegtrekken. Hierdoor kan ook de eventuele druk op de zenuw afnemen, waardoor de tintelingen en uitstralingen verdwijnen.

We stimuleren bovendien ook de doorbloeding ter plaatse ter bevordering van het genezingsproces.

 

Er valt dus heel wat na te kijken en te behandelen bij een discus hernia. Een operatie is slechts in de minderheid van de gevallen noodzakelijk en is dan ook een allerlaatste mogelijkheid.

Geef je lichaam vooral even de tijd om te herstellen. De spreuk ‘de tijd heelt immers alle wonden’ bestaat niet voor niets..

 

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment