Blog

Wat is Osteopathie nu eigenlijk?

15:52 05 november in Osteopathie
2 Comments
56

Vaak krijgen we vragen als: wat is osteopathie? iets met de botten? hoe werkt een osteopaat precies?

Hanne en ik gebruiken dan de metafoor over een auto en automechaniciën om osteopathie uit te leggen. We tonen jullie de gelijkenissen aan de hand van tekeningen.

Je lichaam werkt zoals een auto.

epicentrum_infographic_01

 

Eenvoudig gezegd kunnen we een osteopaat vergelijken met een mechaniciën. Net zoals een auto-mechaniciën bij een defecte wagen op zoek gaat naar de oorzaak van het probleem in de motor, gaat de osteopaat in jouw volledige lichaam proberen te vinden wat de oorzaak is van een klacht of pijn.

 

epicentrum_infographic_03


In een automotor zitten duizenden kleine radartjes en wieltjes die allemaal goed samen moeten werken, zodat de wagen kan rijden. En dat is precies hetzelfde in ons lichaam: duizenden spieren, ligamenten, bloedvaten, fasciën, botten en gewrichten moeten allemaal samenwerken zoals een goed geoliede machine om ons perfect te doen functioneren. Zit er ergens een probleempje, dan kan de uitwerking daarvan op een heel andere plaats in het lichaam zichtbaar of voelbaar worden.

 

epicentrum_infographic_04

 

We zien dat veel mensen een osteopaat om de zoveel maand raadplegen voor een preventieve behandeling en bijsturing. Dat is precies zoals je met jouw auto om de zoveel kilometers op onderhoud moet zodat hij goed zou blijven functioneren.

 

epicentrum_infographic_05

 

Zo zien we ook dat mensen, die regelmatig hun lichaam ‘op orde’ laten zetten, beter functioneren, meer levenskwaliteit hebben, adequater hun job kunnen uitoefenen, sterkere prestaties behalen in het sporten, enz … .

Wat is osteopathie dan juist?

Osteopathie is een manuele onderzoeks- en behandelmethode, waarbij het opsporen van functiestoornissen, ontstaan door een bewegingsverlies van om het even welk weefsel, centraal staat. Het is een bewegingstherapie, gesteund op een grondige kennis van de anatomie, fysiologie en neurologie van het menselijke lichaam.

Een osteopaat test spieren, gewrichten en organen op bewegingsbeperkingen en onderzoekt of er een relatie is tussen de bewegingsbeperkingen en de klacht van de patiënt.

Wil je meer weten over de werking en basisprincipes van osteopathie, kinderosteopathie of bedrijfsosteopathie? Neem dan zeker een kijkje bij onze disciplines.

Groet.

Niels

Post a Comment