Blog

Osteopathie bij vochtophoping (oedeem) + tips

14:05 14 juli in Gezondheid, Osteopathie
1 Comment
55

 

Vochtophoping, oedeem, gezwollen ledematen … herken je het probleem?
Van zodra de temperaturen stijgen, krijgen veel mensen er last van.  Zowel jong als oud.
Er zijn namelijk verschillende verklaringen voor het feit waarom de ene persoon vocht vasthoudt en de andere niet. Tal van fysiologische situaties kunnen meespelen zoals bv. de mineraal- en hormoonhuishouding. Het ophouden van vocht of ‘vochtretentie’  kan echter ook in verband staan met het minder functioneren van de lever, nieren of hart- en bloedvaten.

 

Verschillende oorzaken van oedeem

 

Er bestaan plots en snel optredende vormen van oedeem en er bestaan trager optredende langdurige vormen van vochtophoping. De plots optredende vormen zijn meestal te wijten aan een ernstig probleem zoals bijvoorbeeld een bloedklonter in de benen, een plotse verergering van hartfalen, een snelle verergering van een nierziekte, een tumor in de buik, … of een huidinfectie (dan ook roodheid, koorts en algemene ziekteverschijnselen). In deze gevallen raadpleeg je best direct een arts.

Trager optredende, langdurige vormen van oedeem worden vaak bestempeld als ‘ideopatisch’, dwz met ongekende reden. Zeker bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. In de gekende gevallen kan het te maken hebben met premenstrueel syndroom, zwangerschap, spataders, hartfalen bij oudere mensen, … of is het lymfe-oedeem. Via deze link kan je een video bekijken waarin op een eenvoudige interessante manier wordt uitgelegd hoe ons lymfesysteem werkt, en hoe eventuele lymfe-vochtophoping ontstaat.

 

Tips bij vochtophoping, oedeem of zwellingen:

 

  • Drink minstens 8 glazen zuiver water gedurende de dag. Een schijfje citroen, wat blaadjes munt of verse gember geeft het water wat extra smaak;
  • Vermijd zoveel mogelijk kant- en klare maaltijden en ongezonde snacks. Deze bevatten grote hoeveelheden zout (natrium), kleur- en smaakstoffen;
  • Gebruik zo weinig mogelijk geraffineerde, witte suiker. Verminder je zoetbehoefte. Gebruik voor de zoete trek en het maken van gezonde zoete snacks liever gedroogd fruit, stevia en eventueel kleine hoeveelheden kokosbloemsuiker, palmsuiker en agave;
  • Eet voldoende gezonde eiwitten, zoals (biologische) kip, kalkoen, ei, vis, schaal- en schelpdieren en wat minder vlees en peulvruchten. Bij het eten van te weinig eiwitten, houdt je lichaam namelijk gemakkelijk vocht vast in de lichaamsweefsels;
  • Beweeg elke dag minimaal een half uur. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en zwemmen. Op deze manier wordt de bloedcirculatie in het lichaam gestimuleerd;
  • Verhoog de dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. Deze zijn rijk aan water, vitamines en mineralen. Vooral de mineralen zijn van belang voor de vochthuishouding. Lees hier onze tips voor de optimale portie groeten en fruit per dag;
  • Neem voldoende slaap en rust. Heb je last van vocht in de onderste ledematen, zorg er dan voor dat de benen iets hoger dan het bekken liggen.
  • Heb je een zittende baan? Neem dan regelmatig een korte pauze om de benen te strekken, zodat de bloedcirculatie terug op gang komt.
  • Zorg ervoor dat je geen knellende of nauw aansluitende kleding draagt. Deze kunnen de bloedcirculatie belemmeren.
  • Neem je voorzorgen bij lange autoritten of vliegreizen.

 

Osteopathie en vocht vasthouden

 

De ‘arterial rule’ of het belang van een goede circulatie is één van de 4 peilers in de osteopathie. Als we dus een invloed willen uitoefenen op vochtopstapelingen, zullen we er in eerste instantie voor zorgen dat het vocht weg kan geraken uit het lichaam of goed kan circuleren.

Bepaalde zones in de buik en schuifvlakken van organen zijn van groot belang voor de drainage van vocht. Deze zones worden manueel losgemaakt. Ook het middenrif is cruciaal en zal bijna steeds worden behandeld in een osteopathische behandeling.

Ook het belang van de rug mag niet onderschat worden. Om een invloed te hebben op de circulatie van oa de benen, kunnen bepaalde deblokkeringen in de rug een enorm verschil maken. Bepaalde zones in de rug hebben een effect op de doorbloeding.

Ook lokale technieken op de voeten en onderste ledematen worden gebruikt. Via mobiliserende technieken of  ‘body adjustment’ stimuleren we de lokale circulatie.

Tot slot werken we ook nauw samen met kinesisten die hun specialisatie hebben in lymfedrainage. De lymfedrainage volgens Vodder is een prima ondersteuning en kan naast een osteopathisch consult worden ingezet.

 

 

Gezonde groet,

 

Niels

 

 

 

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment
  • Lutfransen@gmail.com'
    Lut Fransen 16:57, 13 augustus 2019 Beantwoorden

    Ik wil graag snel een afspraak maken

Post a Comment