Blog

Gezond het vliegtuig op… Een paar tips!

07:50 20 juni in Gezondheid
1 Comment
54

 

We plannen onze vliegvakanties meestal ver op voorhand en tellen er weken naar af. Ja he?

Toch maken we veelal 1 grote fout: we werken tot het laatste moment, laden dan in volle stress onze koffers in en vertrekken reeds vermoeid op vakantie.

De eerste en belangrijkste tip om zorgeloos te vliegen en vakantie te nemen, is dus UITGERUST eraan beginnen.

Neem reeds een paar dagen voor je vlucht vrijaf en rust op voorhand uit, zodat je ten volle van je vakantie kan genieten en de eerste dagen niet ziek valt.

 

1 | DE MICROBIËLE OVERLOAD

 

Hoe vaak voel je je een beetje grieperig na een vlucht? Veel mensen herkennen het feit dat ze na een vlucht vatbaarder zijn voor een verkoudheid of keelpijn of bv. een koortsblaas. Er waaien natuurlijk behoorlijk wat micro-organismen rond in de relatief kleine ruimte van het vliegtuig. Ook de WC en het wastafeltje zijn een enorme broeihaard van bacteriën.

Anderzijds verlaagt je weerstand door de veranderlijke en onherkenbare leefomstandigheden waar je lichaam zich op dat moment in bevindt.

Je kan preventief iets innemen om weerbaarder te zijn tijdens de vlucht. Extra vitamine C (liefst een natuurlijke vorm) innemen in de dagen voor, tijdens en na de vlucht helpt je weerstand te verhogen en minder vatbaar te zijn voor virussen. Ook het kruid oregano in capsules en colloïdaal zilver helpen tijdens de reisdagen bij het afdoden van een breed spectrum van micro-organismen.

 

 

2 | UITDROGING

 

In een vliegtuig bevind je je wel meer dan 10 kilometer boven de grond. De lucht is er dus heel anders. De luchtdruk is er laag en wordt in het vliegtuig kunstmatig hoog gehouden. Dat kan last geven op je oren of zorgen voor hoofdpijn. Ook de vochtigheidsgraad in een vliegtuigcabine is anders dan op de begane grond: namelijk 25 procent ipv 35 procent in je woonkamer. En tot slot bevat de lucht ook nog eens minder zuurstof.

Aangezien de lucht in een vliegtuig minder water bevat, droog je sneller uit. Je zal merken dat je een droge huid of droge lippen hebt.

Het is dus heel belangrijk om voldoende water te drinken voor, tijdens en na de vlucht.

 

Te weinig vochtinname, kan ook resulteren in constipatie of harde stoelgang na een vlucht. Koffie en alcohol voor of tijdens de vlucht versnellen het proces van uitdroging. Probeer ze dus even te vermijden en te weerstaan.

 

 

3 | BLOED- EN LYMFEDOORSTROMING

 

Veel mensen hebben last van opgezwollen en dikke voeten en zware benen tijdens de reis. Zeker mensen die van nature reeds last hebben van een verminderde circulatie of spataderen hebben. De combinatie van lang stilzitten, de druk in de cabine en uitdroging, maakt de kans op een trombose groter. Uit voorzorg raden we je aan loszittende kleding en eventueel steunkousen te dragen tijdens de vlucht.

Mensen die tot deze risicogroep behoren kunnen baat hebben van voor, tijdens en na de vlucht een supplement op basis van paardekastanje te nemen. Informeer ernaar bij je apotheek of huisdokter. Het zorgt voor een goede bloedcirculatie en is helpend bij spataders.

 

4 | SLECHT VOEDSEL

 

Ik hoef je wellicht niet te vertellen dat het vliegtuigvoedsel totaal niet gezond is. We zien inspanningen naar iets gezondere maaltijden, maar ze bevatten nog steeds veel te veel geraffineerde suikers, E-nummers, slechte koolhydraten en natrium (zout). Dit laatste kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk en vochtophoging, in combinatie met het lange stilzitten. Voornamelijk voor mensen die hier dus gevoelig aan zijn.

Een gezonde maaltijd of wat gezonde tussendoortjes in je handbagage zijn dus een echter aanrader!

 

 

* Goede vlucht en een fijne vakantie!! *

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

Post a Comment