De optimale portie groenten en fruit per dag?
Hoeveel porties groenten en fruit zetten we nu eigenlijk dagelijks best op ons menu? Daar wordt veel over gespeculeerd en gezegd. We weten dat ze belangrijk zijn voor onze gezondheid. Toch is het moeilijk precies te weten of we voldoende en gevarieerd genoeg eten. Ik vroeg het me af en ging op zoek naar gefundeerde antwoorden.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alsook de Hoge gezondheidsraad (HGR) adviseren 400 gram groenten/fruit per dag. Tijdens onze studies kregen we les van Walter Faché, orthomoleculair biochemicus en voedingsdeskundige. Hij sprak over minimum 625 gr groenten per dag en 2/3 stukken fruit (200-300 gr) per dag in zijn voedingsdriehoek.
Recent onderzoek in 2017 (een meta-analyse gebaseerd op 95 studies) toont aan dat we wel degelijk 800 gram groenten/fruit nodig hebben. Liefst 10 porties van 80gr beoogt een significante reductie op vlak van hart-en vaatziekten (24%), kanker (13%) alsook vroegtijdig overlijden (31%).
Voornamelijk appelen, peren, bessen, citrusvruchten en groene bladgroenten (zoals kolen) kwamen in het licht te staan. Ze regelen zowel een goede cholesterol verhouding als een gezonde bloeddruk. Daardoor is er beduidend minder kans op een hartinfarct en andere cardiovasculaire aandoeningen.
Naar kankerpreventie toe dienen we voornamelijk beroep te doen op groene en gele groenten. Ook kolen scoren hierbij terug hoog.
Hoe concreet aanpakken? Een aantal handige fruit- en groententips!
EEN. Weet dat het moment waarop je fruit eet zeer belangrijk is naar de vertering, gisting en opname van belangrijke voedingsstoffen toe. Ideaal is een half uurtje voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd.
TWEE. Kies zoveel als mogelijk voor onbespoten, biologisch of organische gekweekte groenten en fruit
DRIE. Koop seizoensgroenten en fruit, en liefst zoveel mogelijk van bij ons: ze zijn niet alleen gezonder en bevatten meer goede plantenstoffen, maar worden ook minder bemest en zijn veel lekkerder en goedkoper!
VIER. Eet fruit liefst in zijn geheel en niet steeds gemixt in smoothies of fruitsap. Wanneer fruit gemixt wordt, komt de natuurlijke fructose (fruitsuiker) vrij, waardoor je een bloedsuikerpiek krijgt. Fructose is een stof waar veel mensen intolerant aan zijn zonder dat ze het weten. Het kan bv. zorgen voor hoofdpijn en maagklachten. Fructose-intoleranties kunnen gemeten worden in het ziekenhuis.
VIJF. Probeer een kleurenpalet van groenten klaar te maken. Elke kleur brengt andere vitamines en mineralen aan. Hoe meer kleur ook, hoe groter hun beschermingsfactor.
ZES. Probeer groenten zoveel als mogelijk te stomen of te blancheren. Leg ze niet te lang in het water om te koken bv, want dan lekker de goede mineralen en vitaminen (bv vit C) eruit.
ZEVEN. Heb je geen tijd om groenten schoon te maken, dan zijn diepvriesgroenten een goed alternatief. Groenten uit blik vermijd je best omwille van de toegevoegde additieven en zout.
ACHT. Vermijd het gebruik van de microgolfoven bij het klaarmaken van groenten. De directe agressieve manier van opwarmen maakt dat veel essentiële stoffen verloren gaan.
NEGEN. Betrek kinderen van jongs af aan bij het kiezen, kopen en klaarmaken van groenten. Neem hen mee naar de groenten/fruitboer en leer hen de verschillende groenten kennen. Laat hen zelf kiezen wat ze willen eten. Check eventueel of er een zelfplukboerderij in de buurt is, waar je samen groenten en fruit kan plukken en meenemen naar huis.
*Groe(n)ten*
Hanne
Bron:
D. Aune, E. Giovannucci. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all- cause mortality–a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies, International Journal of Epidemiology, 2017, 1–28
1Comment