Blog

Osteopathie bij menstruatieklachten

14:42 18 augustus in Osteopathie
0 Comments
71

Met menstruatieklachten wordt meestal een te hevige, uitblijvende of pijnlijke menstruatie bedoeld. Onder het PMS of ‘premenstrueel syndroom’ vallen een aantal aan de menstruatiecyclus gerelateerde klachten die in de tweede helft van de cyclus optreden. Deze klachten verdwijnen of verminderen van zodra er een nieuwe cyclus begint. PMS klachten variëren van irritaties, gespannenheid, pijnlijke borsten tot wisselende stemmingen, hoofdpijn, buikpijnen en krampen. Ongeveer 40% van de vrouwen heeft er regelmatig last van.

De hormoonhuishouding is een ingewikkeld en uitgebreid proces dat wordt beïnvloed door tal van factoren. De oorzaak van menstruatieklachten  is multifactorieel. Voldoende slaap en rust en het vermijden van stress werken positief op deze klachten. Een overmaat aan koffie en alcohol is daarentegen iets dat een negatieve invloed heeft.

Het nemen van een aantal voedingsmaatregelen of de inname van een extra voedingssupplement kunnen ondersteuning bieden bij menstruatieklachten. Ook een bezoek bij een osteopaat kan heilzaam zijn.

Osteopathie bij menstruatieklachten

Osteopathie is een holistische therapie en richt zich dus op het geheel. Ook bij menstruatie- of andere hormonale klachten, kijken we dus het lichaam in totaliteit na. Zeker bij menstruatieklachten zijn er enkele zaken die belangrijk zijn.

De mobiliteit van het bekken en de kleine bekkenorganen. Een bekken dat niet mobiel is, kan klachten geven op je organen. Dit komt omdat deze regio van belang is voor een goede circulatie en bezenuwing van de organen in het kleine bekken. Zo worden de blaas, baarmoeder (bij de man de prostaat) en het laatste stuk van de darm aangestuurd vanuit je onderrug en bekkenregio. Een mechanisch bewegingsverlies in deze regio kan dus problemen geven. Ook de mobiliteit van de organen in deze regio moet in orde zijn. Zo is het mogelijk dat er een functioneel bewegingsverlies ontstaat tussen de blaas en de baarmoeder na bv één of meerdere blaasontstekingen of na een operatieve ingreep zoals een keizersnede. Bewegingsbeperkingen op dit niveau kunnen extra problemen geven op je hormonale huishouding en kunnen verantwoordelijk zijn voor onder andere buikpijn.  Voor sommige mensen blijft het een special iets dat we als osteopaat ‘organen behandelen’. Het zijn voornamelijk de schuif- of bewegingsvlakken onderling die worden behandeld. Je kan er meer over lezen in deze blog over de behandeling van organen.
De darmen. Er bestaat een invloed vanuit de darmen naar het kleine bekken. Zo is er osteopathische een belangrijke link tussen de darmen en het gynaecologisch systeem.  Enerzijds maken de darmen mechanische contact met de organen in het kleine bekken.  Anderzijds is er een belangrijke biochemische component tussen beide.  Een gezonde voeding is dus van essentieel belang. Foutieve voeding kan een directe impact hebben op de darmen, de darmflora en de darmslijmvliezen wat weer een impact kan hebben op de baarmoeder.


*  Ook de lever heeft een belangrijke rol in de hormonenhuishouding. Spanningen hier, te wijten aan een foutieve levensstijl of functionele bewegingsverliezen, kunnen op hun beurt ook weer een invloed hebben op de hormonen. De lever is een belangrijk orgaan dat instaat voor heel wat processen. Check zeker ook deze blog over de lever.
De schedel. Alles wat met de aansturing van de hormonen te maken heeft, zit in onze schedel. Als er sprake is van stress, wordt deze zone osteopathisch gecontroleerd en behandeld om de hormoonhuishouding te beïnvloeden. Via zachte technieken, kunnen we een invloed uitoefenen op de schedel en haar intern milieu. Een uitgebreide uitleg over osteopathie en de schedel vind je hier terug.

Als osteopaat behandelen we elke patiënt en zijn of haar klachtenbeeld op een unieke manier. Het lijstje dat we hierboven bespreken zijn courante zaken die we vaak terugvinden bij menstruatieklachten.  Er zijn uiteraard meer oorzakelijke factoren die soms moeten worden behandeld maar dit is zeer afhankelijk van vrouw tot vrouw. We geven een indicatie van de zaken die we zeker checken met betrekking tot menstruatieklachten  Naast onze osteopathische behandeling, worden er vaak gerichte adviezen gegeven zoals tips voor gezonde voeding.

Voedingsfactoren

 

Gezonde ‘onverzadigde’ vetten in de voeding spelen een belangrijke rol bij de werking van het hormoonsysteem. De verzadigde vetten blijken dan weer een negatieve invloed te hebben. Deze stimuleren namelijk de aanmaak van bepaalde stoffen de de klachten kunnen verergeren. Verzadigde vetten vinden we voornamelijk terug in vlees en in zuivelproducten zoals melk en kaas.

De onverzadigde vetten kunnen de negatieve effecten van de hormoonschommelingen juist verminderen. Deze vetten vind je terug in plantaardige, koudgeperste, niet verhitte oliën en in vette vissoorten zoals haring, sardines en makreel.

De invloed van vetzuren, vitaminen en mineralen

Soms is de aanpassing van je voeding niet genoeg en kan het nuttig zijn om extra bij te suppleren van vetzuren. Gammalinoleenzuur of kortweg GLA is een meervoudig onverzadigd vetzuur dat kan gewonnen worden uit borageolie. GLA is in staat om heel wat symptomen van menstruatieklachten te verminderen. De omzetting van vetzuren is afhankelijk van voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine B2, vitamine B6, magnesium en zink. Het innemen van een extra multivitamine kan dus raadzaam zijn.

Naast vetzuren zijn er enkele cruciale stoffen, belangrijk bij PMS klachten. Uit herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er veel vrouwen met PMS klachten een tekort aan vitamine B6. Zo verhoogt oa het gebruik van hormoonpreparaten, zoals de pil, de behoefte aan vitamine B6. B6 werkt in het lichaam samen met magnesium.

Magnesium, ook wel het wondermineraal genoemd, ondersteunt de vochthuishouding en werkt krampopheffend. Hierdoor heeft het net als vitamine B6 een invloed op gespannen borsten en gewichtstoename maar op op krampachtige pijnen en hoofdpijn. Dat magnesium een zeer belangrijk mineraal is, lees je één van onze vorige blogs.  Magnesium en vitamine B6 zijn zowel los als in combinatie verkrijgbaar.

Enkele directe tips om mee aan de slag te gaan. Heb je verdere specifieke vragen over je klachten? Contacteer ons op info@epicentrum.be

 

We helpen je graag verder!

 

Gezonde groeten,

Niels

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment