Het belang van magnesium
Er is de voorbije jaren heel wat aandacht gevestigd op het belang van magnesium. En toch worden magnesiumtekorten nog vaak onderschat en gemist. Magnesium wordt gekend in verband gebracht met vermoeidheid en spierkrampen. Het mineraal is echter voor nog heel wat andere processen in je lichaam onmisbaar. Hoe kan je een tekort opmerken en wat kun je zelf doen om het aan te vullen?
Introductie
Magnesium is het basismineraal voor onze hersenen en speelt een rol in meer dan 350 lichaamsprocessen. Ondanks de belangrijkheid voor ons lichaam heeft tegenwoordig vrijwel iedereen een magnesiumtekort. Het grootschalige magnesiumtekort kent twee oorzaken. Enerzijds is er een te lage magnesiumopname via de voeding en anderzijds een te sterke verzuring van het lichaam waardoor de magnesium uit de voeding niet voldoende wordt opgenomen.
Een magnesiumtekort wordt vaak over het hoofd gezien, want het is niet zichtbaar in een bloedtest. Slechts 1% van het lichaamsmagnesium wordt opgeslagen in het bloed. Een magnesiumtekort kan je dus niet meten, maar zal je moeten opmerken. Signalen waarop moet gelet worden zijn: groeipijnen, spierkrampen, prikkelbaarheid, vermoeidheid, hoofdpijn, gedragsstoornissen zoals ADHD en autisme, moodswings en depressie.
Ontstaan en klachten van een tekort.
Magnesiumtekorten ontstaan door:
- Verarming van de bodem door landbouw en kunstmest
- Slechte opname in de darmen (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn)
- Overmatig sporten: teveel magnesium verlaat het lichaam via zweet en urine
- Stress
- Medicijnen zoals maagzuurremmers, anticonceptiepil, plaspillen etc.
- Bewerkte voedingsmiddelen
- Frisdrank, koffie, suiker en chemicaliën. Deze zorgen voor een verhoogde behoefte van magnesium en een versnelde uitscheiding ervan
- Onevenwichtig dieet
Een magnesiumtekort uit zich bijvoorbeeld in:
- Spierkrampen (o.a. kuitkramp)
- Hoofdpijn, migraine
- Gespannen spieren zoals stijve nekspieren
- Stress. Stress is een grote boosdoener voor een magnesiumtekort. Hoe meer stress, hoe meer magnesium er wordt verbruikt. En hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger ben je voor stress. Zo blijf je in een vicieuze cirkel. Magnesium is een echt antistress-mineraal. Het heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten. Het zorgt voor ontspanning van de spieren, maar ook van de hersenen waardoor je goed kunt slapen.
- Trillend ooglid. Heel wat mensen hebben hier mee te kampen, ook al wordt dit als ‘normaal’ ervaren.
- Zenuwachtig, gespannen, angstgevoelens
- Neerslachtigheid, depressie. Bij een magnesiumtekort is er een toename van stresshormonen in het lichaam. Mensen met een zware depressie vertonen een verlaagd gehalte aan magnesium in het bloed evenals in het hersenvocht en meestal een te hoog gehalte aan calcium.
- Verminderd energieniveau, vermoeidheid. Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en de overdracht van zenuwprikkels. Het heeft een regulerende werking op het calcium-, koper-, zink-, kalium- en vitamine D- gehalte van het lichaam. De balans tussen magnesium en calcium zorgt voor het belangrijke evenwicht in het lichaam tussen spanning en ontspanning.
- Kinderen die zich minder goed kunnen concentreren. De hersenfunctie wordt bepaald door de hoeveelheid en soort neurotransmitters en de werking van hun receptoren op onze zenuwcellen. Neurotransmitters zijn een soort boodschapperstoffen waardoor onze zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Magnesium bevordert samen met vitamine B6 de aanmaak van neurotransmitters en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak en herstel van de receptoren
- Osteoporose. Bijkomend is magnesium zeer belangrijk in het osteoporose verhaal. Vaak denken mensen dat osteoporose een gevolg is van een calciumtekort maar het is magnesium dat zorgt voor een goede distributie van het calciumtransport in het lichaam. Om osteoporose te voorkomen, kun je best voldoende magnesium in nemen.
Een oplossing?
Als je een magnesiumtekort wil oplossen, moeten er enkele dingen in orde worden gebracht. Enerzijds moet de magnesiumhoeveelheid verhoogd worden. Dit kan door de juiste voeding te eten. Anderzijds moet de verzuring van het lichaam aangepakt worden. Daarom kan je best dagelijks minimaal 3 porties kaliumrijke voeding eten zoals groenten en fruit.
Extra magnesium vind je in de volgende voedingsmiddelen:
- Groene bladgroenten zoals spinazie en brocoli
- Noten en zaden zoals amandelen, walnoten en pompoenpitten
- Peulvruchten zoals linzen, zwarte bonen en kikkererwten
- Volkoren granen
- Algen en zeewier zols nora en wakame
- Pure chocolade (min. 80% cacao)
- Vijgen
- Avocado’s
- Bananen
Doordat de opname in het lichaam niet goed verloopt, is een voedingssupplement soms een bijkomende oplossing. Let op! De manier waarop magnesium in het supplement gebonden is, zal de opneembaarheid in het lichaam bepalen. Kies daarom niet voor een anorganische magnesiumverbinding zoals magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat, maar kies voor organisch gebonden magnesium in de vorm van chloride, citraat, gluconaat, glycerofosfaat en bisglycinaat. Deze vormen zijn tientallen keren beter opneembaar!
“ A banana a day, keeps the doctor away ”
Gezonde groeten,
Niels
Beste Niels,
Ik heb al een tijd magnesium tekort en zoek nu de juiste supplementen. Ik vind je blog heel leerzaam, maar ben niet slim genoeg om zelf te bepalen wat nou de juiste magnesium tabletten zijn.
Ik kwam deze tegen: https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2019/01/30/beste-magnesium-tabletten-beste-magnesium-supplementen-2019/
Wat denk jij? Volgens mij zitten hier de juiste soort magnesium in. Maar eerlijk gezegd weet ik het niet zeker hihihi
Veel liefs,
Patty