Blog

Gezonde ‘avondsnacks’

13:42 23 november in Gezondheid, Inspiratie
0 Comments
92

Wat kan je ’s avonds nog eten als gezonde en niet-belastende ‘snack’?  We weten allemaal: voor het slapen gaan nog veel eten is niet goed voor je nachtrust en spijsvertering. Maar eerlijk? Het kan zo gezellig zijn nog iets te knabbelen voor de tv of bij een goed boek. Om te begrijpen wat je wél nog kan eten zonder je nachtrust te verstoren, nemen we je even mee in de Chinese geneeskunde.

 

De Orgaanklok


De Chinezen wisten enkele duizenden jaren geleden al dat sommige organen op bepaalde tijdstippen zwakker of sterker staan. Zo is onze lever bv. het actiefst tussen 01 en 03 uur ’s nachts. Tegelijk gaat onze dunne darm dan in ‘rustmodus’. Mensen die klokslag 03 uur ’s nachts wakker worden, zitten vaak met een onderliggend ‘probleem’ thv de lever. Dit onderliggend probleem is meestal functioneel van aard, maw heeft niets met ziektes te maken. Het kan aan foutieve voeding liggen, emotionele druk of stress (“er ligt iets op de lever”) of nutriënt tekorten waardoor de lever zijn ontgiftende taak niet goed kan volbrengen. Lees zeker even ons blog over de lever. Laat eten kan dus zeker een invloed hebben op deze actieve fase van de lever. Er wordt gezegd dat je best na 20.00 uur niets meer eet. Hoe gezond het ook kan zijn op een ander tijdstip, laat op de avond een stukje fruit eten, is iets dat volledig uit den boze is. Fruit ligt ’s nachts te gisten en belast je spijsvertering.

 

Avondsnacks


Wat kan je dan best eten ’s avonds? Iets dat de darmen niet te veel belast en een ontspannen nachtrust bevordert. Er zijn enkele stoffen en nutriënten die bijdragen aan ontspanning. Zo zijn de stofjes tryptofaan, kalium en magnesium belangrijk voor een fijne nachtrust. Ook stoffen zoals citroenmelisse, valeriaan, hop, passiebloem, lavendel en kamille staan alom bekend omwille voor hun rustgevende effect. Deze kruidencombinaties vind je vaak terug in slaapthee’s zoals bedtime van het merk YogiTea of Dormisan van Causamatics.

Naast het drinken van een rustgevende thee, zijn dit ideale avondsnacks:

Een rijpe banaan -> deze is rijk aan tryptofaan en ook aan kalium en magnesium. Tryptofaan is een aminozuur dat belangrijk is voor de omzetting van serotonine naar melatonine. Deze is op haar beurt belangrijk om goed in slaap te kunnen vallen. Een plakje bananencake is bv een ideale avondsnack. In deze cake zitten ook eieren. Dit is een rijke bron van eiwitten en bevatten als enige voedingsmiddel alle negen essentiële aminozuren. Ons recept vind je hier.

Een kommetje havermoutpap -> best te maken van glutenvrije havermout in wat plantaardige melk zoals rijst- of amandelmelk. Je kunt hierin wat fijn geplette anijszaadjes, kaneel of kardemon toevoegen voor extra smaak. Haver is heel voedzaam en zit vol vitamines zoals oa vit B6, mineralen en aminozuren waaronder tryptofaan.

Een handje ongebrande noten en/of zaden -> deze zijn rijk aan onverzadigde vetten, aminozuren waaronder tryptofaan, magnesium, zink en B-vitamines. Wel niet met overdrijven want noten en pitten kunnen soms zwaar op de maag liggen.

En tot slot alvast een tip, waar ons volgend blog zal over gaan. Een ideale avondsnack zijn geroosterde kikkererwten. Het zijn echte eiwitbommetjes en zitten boordevol vezels, B-vitamines, ijzer en zink. Als je ze roostert, zijn ze lekker knapperig en met de juiste kruiden hebben een heerlijke smaak. Hou ons volgend blog in de gaten voor het recept…

Moraal van het verhaal? Laat op de avond ‘snoepen’ is niet goed. Maar als je toch iets wil knabbelen, zijn dit uitstekende alternatieven voor chips of nootjes.

 

Gezonde groeten,

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment