Blog

SOS Stress 2

21:00 27 april in Gezondheid
0 Comments
100

Ik heb stress! Wat doe ik eraan?!

Er zijn verschillende zaken die je ZELF kunt ondernemen om je stress level te doen dalen. Het is namelijk niet de stress op zich die de grote boosdoener is, maar wél hoe je lichaam erop reageert. Van zodra je wat extra inzicht en voeling krijgt, kan je anticiperen op stress en vergroot je je belastbaarheid. Deze anticipatie hangt af van mens tot mens. Sommige mensen ‘ontstressen’ door rust te nemen door bv. een saunabezoek, meditatie of yogasessie. Andere personen zijn meer gebaat door iets actiefs te gaan ondernemen. Dat kan iets van sport zijn, weliswaar zonder prestatiedruk.
Iets wat ik vaak adviseer is om bv. te gaan pottenbakken. Maw, actief bezig zijn maar wél je mind leegmaken. Tafeltennis kan ook zo’n actieve ontspanning zijn. Je focus ligt enkel op het balletje en dit kan op zich een bepaalde ‘basisrust’ geven.

Tracht zelf uit te proberen en op die manier aan te voelen wat jou het meeste mindful maakt.

 

Je basisrust en/of belastbaarheid verhogen, doe je zo:

Ademhaling

Je kunt niet rond een goede ademhaling. Al eens geprobeerd? In een stressvolle situatie even je ogen sluiten en enkele keren diep in en uit te ademen? Je voelt direct dat je rustiger wordt. Het is niet voor niets dat de ademhaling als iets universeels terugkomt binnen de meditatie, yoga, tai chi, … We kunnen heel wat dagen zonder eten of drinken maar we kunnen geen 10 minuten zonder zuurstof. Onze ademhaling vormt de basis van ons energiesysteem. Het is van primair belang en zonder zuurstof is er geen leven. Bewust met je ademhaling omgaan is dus van cruciaal belang. Door te letten op je ademhaling stimuleer je bepaalde hersenzones die grip krijgen op oa je angstcentrum in je hersenen. Als je bewust ademt, ga je beter in je lijf zitten en krijg je meer voeling met jezelf.

Het valt me altijd op hoeveel mensen er verkeerd ademen. Een term die ik vaak gebruik is ‘hypoventillatie’. Sommige mensen moeten letterlijk te veel trekken naar zuurstof en vergeten gewoon te ademen. Wil je meer info over een gezonde ademhaling? Het boekje ‘Verademing’ van Koen de Jong en Bram Bakker is een aanrader. Eénvoudig te lezen en praktisch toepasbaar.

Geef je leven zin!

Tot mijn grote spijt hoor ik soms mensen zeggen dat ze ‘geen zin hebben’ of ‘er geen zin meer in hebben’. Ik denk dat zingeving één van de meest belangrijke dingen is die je als mens moet hebben. Als je constant botst tegen dezelfde situaties of je blijft ‘plakken’ in je patroon, is het tijd om hierin te veranderen. Dit is vaak niet gemakkelijk want ‘verandering’ heeft ook complicaties. Je bent een product van je biotoop of de situatie waarin je leeft. Net zoals ik reeds uitlegde in ons blog SOS Burn-out, kan het van belang zijn om op een wit blad papier alles op te schrijven waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Maak een bilan op voor jezelf zodat je jezelf blijft prikkelen. Het kan helpend zijn hiervoor een psychotherapeut of coach te raadplegen.

 

Mindfulness

Jon Kabat Zin is de grondlegger van de mindfulness. In feite heeft hij zijn kaas voor een groot stuk gevonden in het boedhisme waar men dezelfde principes hanteert.

Voor veel mensen kan mindfulness een grote hulp zijn om een basisrust te creëren. Het is mijn ervaring dat er veel mensen mee starten maar het niet blijven volhouden. Enkel 8 lessen in groep volgen, is niet genoeg. Je moet je huiswerk blijven doen en oa de bekende bodyscan in je weekschema integreren. Heb je vragen over mindfulness? Je kan onze mindfulnesscoach Tom persoonlijk contacteren. Hij kan je gericht advies geven. Hij organiseert jaarlijks enkele groepssessies in Epicentrum Hansbeke en geeft ook individuele coachings.

 

Hartcoherentie

Vorig jaar volgde ik een coachopleiding in de hartocherentie. Een gemakkelijk inzetbare ‘therapie’ die voor iedereen haalbaar is. Hartcoherentie is een training die je als mens zelf kan toepassen, zonder therapeut. Het is niet duur, duurt niet lang en is meetbaar! Want ook dat is voor veel mensen belangrijk. Iets dat je kun meten, kun je veranderen.

Met hartcoherentie meet men of je ‘coherent’ ademt of niet. In coherentie ben je volledig in balans en is je gas- en rempedaal stabiel. Via een simpele app kan je vaak al starten en dit is soms reeds genoeg om inzicht te krijgen in je ademhaling. Lees je hier graag wat meer over? Dan raad ik je het boek ‘blijven ademen’ aan van Katrien Geeraerts en Louis van Nieuland.

 

Voedingssuppletie

Een voedingssupplement kan nuttig zijn. Zoals het woord zelf zegt is het een ‘supplement’ op je voeding. De keuze van je voeding is dan ook zeer belangrijk. Zoals Hippocrates het destijds al formuleerde: ‘laat voeding je medicijn zijn’. Maar naast een gezonde voeding zijn er verschillende supplementen die aangewezen zijn bij stressvolle periodes.

Magnesium staat voor mij zeker bovenaan. Metarelax van het bedrijf Metagenics is bv. een goede ondersteuning. Het gaat bovendien ook je slaap bevorderen. Over magnesium hebben we een blog geschreven waarin je ook kan nalezen in welke voedingswaren het veel voorkomt.

Bepaalde adaptogene kruiden hebben hun nut ook bewezen. Rhodiola en ashwaganda zijn fantastische kruiden om je stress-as te ondersteunen. Algemene kruiden zoals valeriaan, slaapmutsje en passiflora kunnen ook een goede ondersteuning zijn om je lichaam wat extra rust te geven. Het is mijn ervaring dat ze heel goed werken bij mensen die voortdurend onder té felle druk staan.

De keuze van een supplement is zeer persoonsgebonden. Via oa kinesiologie of een arm lengte reflex test kan je te weten komen welk supplement het best bij je past. Er zijn ook complexen waar de meeste van bovengenoemde kruiden in zitten.

De beste arts ben jezelf’’ Voel waarbij je baat kan hebben of probeer iets uit en evalueer het kritisch na verloop van tijd. Een voedingssupplement is geen therapie op zich, enkel een ondersteuning. Yoga, ademhalingstechnieken, mindfulness, sporten, psychotherapie, coaching,… staan op nummer 1.

Ik wens je veel succes met het vinden en uitbouwen van je quality time!

 

Stressvrije groeten,

 

Niels

 

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment