Blog

Maag(te)zuur?

11:04 01 juni in Gezondheid
9 Comments
111

Inleiding

We horen het quasi elke dag in de praktijk. Mensen die een waslijst aan medicatie moeten nemen. Cholesterolverlagende middelen (statines) en maagzuurremmers spannen de kroon. Vaak worden deze medicijnen bestempeld als onschuldig. Maar is dat wel zo? Zoals veel mensen wellicht ook proefondervindelijk weten zijn cholesterolremmers vaak de grote oorzaken voor spierklachten. Meer en meer ontdekt men dat de gist van rode rijst, gekoppeld aan co-enzyme Q10 hetzelfde werkt als statines maar dan wél zonder bijwerkingen.

De voorbije jaren is het me opgevallen dat er heel wat mensen rondlopen met een opgezwollen buik. Klachten als een opgeblazen buik na de maaltijd, veel boeren of niet kunnen opboeren, winderigheid,… zijn zeer frequent. Klassiek wordt dit vaak toegewezen aan het feit dat de maag niet goed werkt en er een té veel aan zuur is. Maagzuurremmers zoals omeprazole, pantomed of pantoprazole worden dan toegediend om het maagzuur te remmen.

 

Een verniIMG_2336euwende kijk

Enkele jaren geleden volgde ik een paar lezingen bij een vooraanstaand orthomoleculair arts die deze maagzuurremmers ernstig onder de loep nam. Hij vertelde ons dat een té veel aan maagzuur eigenlijk niet zo vaak voorkomt maar dat maagzuurtekort een veel meer voorkomend probleem is. Hij liet me een lijst zien van lichaamsfuncties die in de problemen kunnen komen als mensen een lange tijd zuurremmers nemen. Zo wordt de opname van magnesium en calcium erg belemmerd en kan er een vitamine B tekort ontstaan.

Als je erover nadenkt, klinkt zijn versie toch veel aannemelijker. Een maag kan je namelijk vergelijken met een grote zak die gevuld is met zuur (zuurtegraad PH 2). Dit zuur heeft verschillende functies. Het breekt de voeding af en beschermt de maagwand en maakt bacteriën kapot. Wat klinkt er nu logischer? Een té veel aan zuur of een té kort? Waarom zou een maag té veel zuur aanmaken? Dit moet toch een reden hebben.

Vanaf dat moment keek ik in de praktijk anders tegen bepaalde klachten aan. Voorheen was een maagzuurremmer voor mij vanzelfsprekend, nu niet meer.

 

Spijsverteringsproblemen

Buik- en spijsverteringsproblemen komen meer en meer voor. Dit door ongezond voedsel, foutieve combinaties van voedsel en oa. stress. Ik vermoed dat dit de komende jaren niet zal verbeteren. In principe zouden we best allemaal wat soberder eten ipv alles te combineren in één maaltijd.

Onlangs las ik een artikel waarin stond dat 75% van de buikgerelateerde klachten niet opgelost geraakt in het ziekenhuis. Dat is wellicht de reden waarom er vaak stempels worden gedrukt op klachten en namen als ‘spastische darm’ of ‘luie darm’ meer voorkomen. Ik stel me dan altijd de vraag waarom er niet verder gezocht wordt naar de oorzaak van een ‘spastische darm’. Dit moet toch een oorzaak hebben? En niet alle klachten zijn gerelateerd aan de darmen! Ook al nemen zij veel plaats in beslag in een buik (zo’n 8 meter), toch zijn ze niet altijd de boosdoener van buikproblemen. Integendeel.

We zien dat we vaak meer profijt behalen, als we de voorvertering een handje helpen. Met ‘voorvertering’ bedoel ik alles wat boven de darm gelegen is: lever, maag, alvleesklier, galblaas en twaalfvingerige darm.Deze organen zijn namelijk van groot belang voor alle enzymen die noodzakelijk zijn om te kunnen spreken van een optimale vertering.Is die voorvertering niet goed, dan kan de rest van het verteringstraject zijn werk niet naar behoren uitvoeren en de nodige klachten geven. Obstipatie, diarree,… zijn dus vaak symptomen die hun oorzaak vinden in een verkeerde voorvertering.

Simpel uitgelegd werkt het als volgt. Van zodra er voedsel in je mond binnenkomt, komt er onmiddellijk een enzymatisch proces op gang. Enzymen zijn eigenlijk stoffen die worden vrijgesteld en die ervoor gaan zorgen dat voedsel wordt afgebroken. Onze voeding bestaat uit oa. koolhydraten en vetten. Er zijn specifieke enzymen die deze koolhydraten en vetten afbreken. Hetzelfde met eiwitten. Als alles goed werkt en het lichaam zijn taak kan doen, is er geen probleem. Als er echter een probleem komt in bv de vrijstelling van bepaalde enzymes, kan het zijn dat je een opgeblazen buik krijgt of bv het zuur. Dit kan onder meer ook darmklachten of winderigheid geven. Maar in zo’n geval heeft het geen zin om de darm zelf te behandelen maar moet de voorvertering behandeld worden!

 

Enkele tips en adviezen

Het is altijd tof om een eenvoudig advies te kunnen meegeven. Een tip die direct kan toegepast worden en resultaat oplevert.

Zo een tip is het drinken van citroensap om de maag beter te laten werken. Meer bepaald een derde of de helft van een citroen oplossen in een glas water VOOR de maaltijd. De zuren in de citroen zorgen er voor dat de maag zijn functie beter kan uitvoeren en dat is MAAGZUUR vrijstellen om de voeding te verteren. Het terrein van de maag is zuur en niet basisch.

download25

Onlangs las ik het boek ‘waarom maagzuur goed voor je is ‘ van de Amerikaanse arts Jonathan V. Wright. Hij beschrijft uitgebreid waarom maagzuur van groot belang is en wat de nadelige effecten van maagzuurremmende medicatie zijn.

Ook het splitsen van eiwitten en koolhydraten binnen dezelfde maaltijd, kan fantastisch werken. In feite is Montignac één van de eersten die dit beschreef in zijn boek. Simpelweg kan je bv in één en dezelfde maaltijd aardappelen en vlees best mijden. Je kan bv wél vlees en groenten eten (zoveel je wil) of groenten en aardappelen. Echter de combinatie eiwit (vis, vlees, kaas,..) en koolhydraten (pasta, brood, aardappelen, rijst,..) binnen dezelfde maaltijd kan je best mijden. Dit zorgt er als het ware voor dat heel het systeem van enzymen té hard moet werken. Bij een normaal werkend verteringssysteem is er natuurlijk geen probleem.

Indien je regelmatig klachten ervaart van maag en/of darmen, raad ik je aan om deze twee tips eens toe te passen. Deze adviezen zijn natuurlijk niet voldoende als er nog andere problemen aanwezig zijn zoals intoleranties of overgevoeligheden voor voeding, bacteriële problemen, schimmels, … Dat kunnen we echter in een behandeling verder uittesten. Indien je meer info wenst, raad ik je aan om het boek ‘Waarom maagzuur goed voor je is’ te lezen.  En ook onderstaand artikel is zeker de moeite waard.

Gezonde groeten
Niels

Teveel aan maagzuur is vaak TEKORT aan maagzuur. Wat je hier echt over moet weten.

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

9 Comments
 • jessica.de.wit@telenet.be'
  Jessica De Wit 08:18, 2 juni 2016 Beantwoorden

  Beste Niels,

  Je hebt deze tips ooit aan mijn man Peter gegeven. Hij heeft er toen zoveel baat bij gehad dat hij is kunnen stoppen met zijn medicijnen. Ondertussen zit heel onze familie met enige regelmaat aan de citroentjes en geen van allen heeft nog spijsverteringsproblemen. We konden dit niet geloven maar het werkt echt.
  Bedankt voor de goede zorgen en adviezen.

  Jessica De Wit

 • Lisette.huybrechts@telenet.be'
  Lisette Thielemans 09:37, 2 juni 2016 Beantwoorden

  Helemaal waar! Ik ondervond het nu ook. Na de sessie over voeding ben ik fel verbeterd wat betreft maag en darmen . Ik vermijd eiwitten en koolhydraten nu samen en dit help echt..en dat citroenmelisse helpt mij ook nog steeds…nadat jij me dat jarenlang geleden al had verteld! Ik kan de goede raad van je iedereen aanraden!

 • Fam.smits@knpplanet.nl'
  John Smits 10:39, 2 juni 2016 Beantwoorden

  Hoi Niels, leuk te zien dat jullie met een blog bezig zijn. Net al heel wat wijzer geworden 🙂
  Ik weet dat je me destijds ook goed hebt geholpen met mijn darmklachten. Status sindsdien is klachtenvrij!
  Groeten vanuit Roosendaal!

 • Pingback:Epicentrum | Citroensap en zijn effecten 10:29, 12 november 2017 Beantwoorden
 • sus62sr@hotmail.com'
  Susan van Brussel 12:36, 2 maart 2020 Beantwoorden

  Beste Niels,
  Er wordt geadviseerd om pas 1u na de maaltijd te drinken bij brandend maagzuur. Wat is jouw advies in deze?

  • Niels Eelens 14:04, 8 maart 2020 Beantwoorden

   Hoi Susan,

   Als je je maag wil stimuleren via het drinken van citroensap, moet je het voor de maaltijd drinken.
   Het is maar één van de manieren om je maag te stimuleren. Merk je dat je na het drinken meer last krijgt, weet je wel dat dit niet de oplossing gaat zijn voor je probleem en moet je verder gaan zoeken HOE het komt waarom je brandend maagzuur krijgt.
   Citroensap werkt vaak erg goed bij een maag die niet goed verteert maar biedt natuurlijk niet voor alle maagklachten een oplossing. Als het niet zou werken, weet dan dat er nog veel andere factoren oorzakelijk kunnen meespelen. Denk hier bv aan een foutieve enzymatische vrijstelling (bv vanuit gal/pancreas), foutieve voeding (of de foutieve combinatie) of zelfs hormonale factoren.

   gr
   Niels

 • vivmoons70@msn.com'
  Moons Viv 06:43, 8 maart 2020 Beantwoorden

  Een vraagje aub
  Ik blijk een ontsteking te hebben aan de slokdarm en aan de uitgang van de maag. Ik slik al maagzuurremmers
  vanaf oktober (voordien enkel sporadischer) en men spijsvertering gaat er stevig op achteruit.
  Heb opgeblazen gevoel en hevige pijn , ook in het midden van men rug. Ik kan geen bh meer dragen want die druk is te heftig en hoe langer hoe pijnlijker.
  Ik heb al veel doktersbezoeken gehad, , het lijkt alsof het is dat ik er mee moet met leren leven.
  Nu hebben ze me motilium aanbevolen. ,? Was toch vd markt…
  Sinds een dikke maand heb ik ook pijn in de achterbenen.
  Ik wordt nu weer doorverwezen naar fysische geneeskunde..
  ik wordt er soms moedeloos van.
  Het middel met citroenwater voor de maaltijd zorgt dit niet voor probleem bij reeds maagontsteking(en)? ,of werkt het dit niet in de hand?

  Alvast bedankt voor uw aandacht, vriendelijke groeten, Viv M

  • Niels Eelens 14:04, 8 maart 2020 Beantwoorden

   Beste Viv,

   Maagzuur komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Er is altijd wel een reden waarom je maag protesteert.
   Ik veronderstel dat men reeds een gastroscopie heeft gedaan? Is daar bv iets uit de bus gekomen?
   Mocht dit NIET zijn, moet je aan een functionele oorzaak denken. Bv een foutieve enzymatische vrijstelling of bepaalde voedingsfactoren die je maag irriteren. Als je echt met een ontsteking zit, zou ik niet adviseren om citroensap te drinken. Eerst moet de ontsteking genezen.
   Mijn advies zou zijn om eerst eens langs een osteopaat te gaan om de omgeving van de maag en het bovenste verteringssysteem te evalueren. Deze kan je wellicht ook gericht wat adviezen geven, die je naast je medicatie kunt inzetten.

   Niels

 • vivmoons70@msn.com'
  Moons Viv 16:38, 10 maart 2020 Beantwoorden

  Beste Niels,bedankt voor je advies, ik zal het ter harte nemen .

Post a Comment