Blog

Verzuring

20:06 24 september in Gezondheid
0 Comments
69

Er is ooit een andere tijd geweest dan nu. Een tijd waar mensen anders aten; een tijd waar mensen in harmonie leefden met de natuur. Vroeger aten we veel meer vruchten, groenten, wortels en zaden. Het eiwit- en vetgehalte was veel lager dan in onze huidige voeding. Van nieuwetijdsklachten en welvaartsziekten was nog geen sprake.

Voeding is helaas aan het evolueren tot een industrieproduct. Mensen worden vaak misleid door reclame en door ‘dat wat lekker is’. Ons lichaam moet echter dagelijks stoffen die niet nodig zijn voor onze gezondheid of ronduit ongezond zijn, filteren. Denk aan snoep, suiker, frisdrank,… Deze voedingsmiddelen die sterk geraffineerd zijn, zijn zeer verzurend. Ze behoren meestal tot de zoete voedingswaren, maar werken toch in het lichaam verzurend. Ze plegen een aanslag op het zuur-base evenwicht in het celweefsel.

 

Wat is verzuring?

Het woord ‘verzuring’ verklapt eigenlijk al over wat het gaat. Het is letterlijk een “verzuring” maw een ophoping van zuren in het bindweefsel. Dit gebeurt niet à la minute. De factor tijd is een belangrijke parameter. Het bloed tracht een ‘verzuurde’ toestand te compenseren en nijgt naar een meer basische zuurtegraad. Door de buffercapaciteit in het bloed is deze basische tendens quasi onmeetbaar. In de praktijk weet iedereen wel wat een verzuring is. Als je de eerste keer gaat sporten na een lange tijd voel je je stijf de dag erna. Dit is ook een verzuring. De basische depots in het lichaam worden aangesproken om de ontstane zuren te kunnen uitscheiden. Hierdoor blijven er dus ‘zure’ weefsels over zoals de spieren, pezen en oa de gewrichtskapsels. Het zuur/base evenwicht is dan tijdelijk uit balans. Als het lichaamsterrein gezond is, worden deze depots opnieuw aangevuld met basische voedingsstoffen. Indien dit niet gebeurt, blijven er zure weefsels over en zal de lokale (en in een verder stadium de algemene) belastbaarheid van het weefsel dalen.

 

Een basisch terrein

Al de biochemische processen in ons lichaam verlopen het beste in een licht basisch milieu. Omdat de zuur-base balans dus zo belangrijk is voor ons hele functioneren heeft het lichaam tal van herstelmechanismen.

 

Hoe verzuur je dan?

Eerst en vooral. Er is niets zo verzurend dan (chronische) stress! Stress, zoals werkstress, relatiestress, gevolgen van mentaal of fysiek geweld, rouwprocessen, …  We noemen dit dan “emotionele verzuring”.

Naast deze vorm van verzuring is er ook “biochemische verzuring”. Biochemische processen omvatten onder meer foutieve voedingspatronen, geen of weinig vochtinname en weinig of geen beweging.

 

Signalen en symptomen van verzuring

Er zijn heel wat signalen en symptomen die je lichaam laat zien (en voelen) als je té lang in een verzuurd milieu vertoeft. Zure afvalstoffen gebruiken veel minerale zouten en putten de PH-regulerende lichaamsfuncties uit. Hierdoor worden je lichaamsweefsels verontreinigd, vertraagt de stofwisseling en wordt de lichaamsvitaliteit ondermijnd. Het grote gevolg is dat ziektes meer kans krijgen om zich te manifesteren. Vandaar ligt verzuring aan de basis van vele chronische ziektes en problemen.

Hieronder vind je enkele signalen en fysieke problemen terug waarbij verzuring de initiële oorzaak kan zijn of de factor is die bijdraagt aan chroniciteit van deze klachten:

° Reumatoïde artritis
° Peesproblemen- en ontstekingen
°
Artrose
° Jicht
°
Darmproblemen
°
Sinusitis
°
Botontkalking
°
Nierstenen
°
Andere blaas- en nieraandoeningen
°
Candida (schimmelinfecties)
°
Stijve nek
°
Slechte bloedsomloop
°
Psoriasis en andere huidklachten
°
Chronische keelontsteking
°
Vermoeidheid
°
Slecht nachtrust
°
Zweetvoeten
°
… … ….

 

Enkele tips voor een betere zuur-base balans

1. Eet veel verschillende groenten, liefst meerdere keren per dag (streef naar min. 300 gram).
2. Beperk het gebruik van geraffineerde koolhydraten (o.a. brood, pasta), suikers en dierlijke eiwitten.
3.
Eet langzaam en kauw zorgvuldig voor een optimale spijsvertering. Gisting en rotting in de darmen werken namelijk verzurend.
4.
Drink voldoende onbelast vocht (water, kruidenthee en groentesap).
5.
Vermijd koffie, zwarte thee en alcohol.
6. Beweeg dagelijks in de buitenlucht.
7.
Probeer meerdere keren per dag diep door te ademen of doe een ademmeditatie.
8.
Bevorder de ontzuring via de huid door middel van droog borstelen, wisseldouches of bijvoorbeeld een saunabezoek.

 

Ondersteuning via voedingssuppletie

Er bestaan, naast de algemene ontzuringstips, ook verschillende biochemische ondersteuningen. Zo is er zeer goede ontzuringsthee op de markt bijvoorbeeld. Deze zorgt ervoor dat, naast voeding en zuurstofrijke beweging, je lichaam zich beter kan ontdoen aan de opgestapelde zuren in je weefsels.

 

ALKASAN van het bedrijf Causamatics is een ontzuringsthee die we vaak adviseren. De thee is ontwikkeld door enkele osteopaten die vaak geconfronteerd werden met verzuringsklachten in hun praktijk. Het is een dubbele oplossing aangezien het ontzurend werkt + je gaat ook meer drinken wat op zich ook een vereiste is als je verzuurd bent. We adviseren meestal om 1 eetlepel op te lossen op 1 liter water. Je mag/kan het gerust aanmengen met een lepeltje honing. Echter is het niet alleen een functionele thee maar hij is ook zeer lekker.

BASE CRISTAL COMPLEX van het bedrijf Urmale is een mineraal badzout dat ontzurend werkt. 2 à 3 eetlepels in bad doen. Belangrijk als je ontzuurt via de huid is dat je om de 15 minuten even schrobt. We vergeten soms dat onze huid ons grootste orgaan is. Via de huid kan je dus ook ontgiften en ontzuren (denk maar aan een bezoek aan de sauna).

 

Er zijn uiteraard tal van andere middelen en supplementen die je kunnen helpen met ontzuring. Maar ontzuren via een thee of via de huid ligt me nu éénmaal meer 🙂 Heb je graag wat meer informatie over ontgiften en ontzuren? Mail ons even op info@epicentrum.be . We mailen je dan een infofolder door.

 

Gezonde groeten,

 

Niels Eelens

 

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment