Blog

Tandenknarsen en tandenklemmen: het kaakgewricht osteopathisch bekeken

06:44 28 september in Osteopathie
0 Comments
88

Het temporo-mandibulaire gewricht, kortom TMG, is de anatomische naam voor het kaakgewricht. Het is een gewricht tussen je kaak en het temporale bot van de schedel en is onmisbaar om goed te kunnen kauwen.
Net omdat we het vaak gebruiken, is het een plaats die onderhevig is aan tal van klachten. Zo zijn tandenknarsen en tandenklemmen veel voorkomende problemen. Ook het ‘klikken‘ van het kaakgewricht baart meerdere mensen zorgen. Deze ‘clicks’, al dan niet pijnlijk, kunnen voor verdere problemen zorgen. Het is alleszins een uiting van een fout binnenin het kaakgewricht.

 

Tandenknarsen- en klemmen

Er werd vroeger beweerd dat de vorm van de tanden en kiezen en de manier waarop deze op elkaar aansluiten, dé oorzaak was van tandenknarsen- en klemmen. Er zijn inmiddels heel wat diepgaandere verklaringen waarom deze klacht tot uiting komt. Zo heeft het centrale zenuwstelsel een niet te onderschatten invloed. Andere redenen zijn:

  • Slaapstoornissen worden in verband gebracht met nachtelijk knarsen
  • Erfelijke factoren(40-60%!)
  • Factoren zoals stress, roken en alcohol gebruik. Bij rokers wordt knarsen 2x vaker geconstateerd.
  • Medicijn gebruik, zoals antidepressiva en medicatie tegen ADHD en narcolepsie worden in verband gebracht met knarsen.
  • Gebruik van harddrugs zoals speed en XTC.
  • Bepaalde ziekten in het centrale zenuwstelsel.
  • Onverwerkte trauma’s kunnen zich ook uiten in tandenknarsen- en klemmen.

 

De oorzaak van knarsen is dus multifactorieel: er is geen éénduidige boosdoener.  Toch zal stress vaak een doorslaggevende rol spelen. Idem voor het klikken van het kaakgewricht is niet altijd duidelijk van waaruit het ontstaan is.

 

De kaak en de osteopaat

Als osteopaat zijn we getraind in het opsporen en behandelen van mechanische bewegingsconflicten. Als er ergens iets niet goed beweegt, kan dit op termijn problemen of pijn veroorzaken. Zo is er een belangrijk verband tussen onze kaken en onze statiek. Voet- of bekkenklachten kunnen problemen geven op onze kaakgewrichten door een foutieve belasting! Bij een probleem van de kaak zal het lichaam dus in totaliteit worden gescreend op een foutieve stand en bewegingsbeperkingen. Denk aan Kim Clijsters die om haar heup te stabiliseren, moest spelen met een mondstukje in! Dus de stand van haar tanden en kaken, had invloed op haar heupbewegingen!

De oorzaak van pijn in het kaakgewricht zit dus vaak thv een andere plaats in het lichaam. In de osteopathie spreken we dan van een ‘oorzaak-gevolg keten‘. Kortom: er is een verstoring in het lichaam (de oorzaak) die een probleem elders veroorzaakt (het gevolg). Een geblokkeerde voet of bekken kan op termijn nek- of kaakproblemen veroorzaken. Vice versa telt dit ook. Een verkeerde beet of ‘occlusie’ in je mond, kan ook chronische nek- en hoofdpijnen veroorzaken. En na verloop van tijd kan rugpijn ontstaan.

 

Ook bindweefselstructuren in de buurt van de kaak kunnen oorzakelijk zijn. Zelfs een banale keelontsteking met spanning in de keelregio kan aan de basis liggen van een kaakgewrichtsprobleem.

Het is dus niet omdat je een kaakklacht hebt, dat de oorzakelijke klacht IN het kaakgewricht zelf zit. Via enkele eenvoudige spiertesten kan je osteopaat de oorzaak achterhalen.

Is er sprake van een lokaal probleem gebruiken we vaak een ‘intra-bucale‘ techniek waarbij we in de mond zelf werken en de kaak vanbinnen uit mobiliseren. Soms is het een doorverwijzing naar een tandarts of orthodontist na een behandeling ook raadzaam. Het kan dan bv zijn dat je een opbeetplaatje moet dragen ’s nachts.

 

Invloeden van buitenaf

Het dragen van beugels, blokjes, draadjes enz, zijn perfecte middelen om je tanden recht te zetten en te houden. Na een esthetische, orthodontische ingreep worden je tanden ahw geforceerd en dit kan soms, zelfs na jaren, ook spanning geven op het kaakgewricht.

Een beugel in het verleden kan dus een indicatie zijn om lokaal in de mondregio te gaan behandelen.

 

De kaak, hoofdpijn en stress

We merken duidelijk een stijging van het aantal hoofdpijnklachten in de praktijk. Hiervoor zijn er meerdere oorzaken en stress is er zeker één van. Mensen die continu in stress leven, gaan onbewust meer bijten, hetzij ’s nachts en ook overdag. Dit kan na verloop van tijd leiden tot hoofdpijn.

En zelfs bij kleine kinderen merken we een stijging van hoofdpijnen. Het dragen van een beugel of blokjes moet altijd in vraag gesteld worden. Zinvol is het om een osteopathische check-up te doen bij kinderen VOOR dat ze gaan beugelen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de kaak en de botten van de aangezichtsschedel mobiel zijn, vooraleer er een externe correctie wordt gedaan via orthodontie.

 

Gezonde groeten,

 

Niels

 

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment