Blog

ADEMEN & boekentips

12:43 11 augustus in boekentip, Epicentrum, Gezondheid
5 Comments
84

ADEMEN! We doen het allemaal. Dag in, dag uit. Ook al staan we er niet altijd bij stil want het gebeurt automatisch. We kunnen gemakkelijk enkele dagen zonder voedsel, zonder drank maar we kunnen geen 5 minuten zonder zuurstof.
Zuurstof zorgt voor alles in ons lichaam.
Naast ons willekeurig zenuwstelsel, dat ons in staat stelt om ‘willekeurig’ te bewegen, hebben we ook een autonoom zenuwstelsel.
Het is het systeem dat ons, buiten onze wil om, laat ademen, zorgt voor de vertering, … Kortom voor alle levensnoodzakelijke functies.

Er zijn verschillende ademhalingsspieren die te verdelen zijn in twee grote groepen: de spieren van het borstgebied en deze van het buikgebied. Het middenrif is hierin de belangrijkste of primaire ademhalingsspier. De secundaire ademhalingsspieren zijn die van het bovenste deel van de borstkas, de tussenribspieren en enkele nekspieren. De werking van het middenrif heeft naast het vullen van de longen ook een belangrijke functie voor het hart en al de organen in je buik. Wanneer het middenrif zich aanspant en naar beneden beweegt, trekt deze daarmee aan het hart. Een regelmatige en effectieve hartmassage dus!

Enkele weetjes

 • Hoe vaak ademen we? Gemiddeld ademen we een 12 à 14 keer per minuut wanneer we wakker zijn en 6 à 8 keer als we slapen. We ademen dus ongeveer 21.600 keer per dag.
 • Zuurstof in de lucht. Het lichaam is gemaakt om te leven in lucht met een zuurstofgehalte van 38%. In vervuilde steden is dit gehalte in de lucht slechts 12 à 15%. Onder de7% is leven niet meer mogelijk.
 • Afvalstoffen afvoer. 70% van de afvoer gebeurt via de adem, 20% via zweet, 7% via urine en 3% via ontlasting.

 

Osteopathie en ademen

Het valt me als osteopaat op dat heel veel mensen fout ademen. Ademen is echt een kunst en je kunt dit leren. Het middenrif is in de osteopathie een zeer belangrijke structuur.  Er zijn tal van organen die eraan verbonden zijn via bindweefselstructuren. Wanneer één van deze structuren in de problemen is, kunnen deze storingen overgezet worden op het middenrif. Vandaar dat alle organen en hun verbindingen ook worden gecheckt bij ademhalingsklachten of bv hyperventilatie.  Een osteopathische behandeling van de buik en haar organen, kan dus een must zijn voor ademhalingsklachten!
In dit filmpje zie je hoe de ademhaling werkt en wat voor impact het heeft op heel je borstkas en buik.  Naast onze osteopathische behandeling van het middenrif en alle structuren die erop vast hechten,  adviseren we in de praktijk wel eens een boek om te leren ademen.

Boekentips

Er zijn al honderden boeken geschreven over de ademhaling. Onnodig om deze allemaal te bespreken. We hebben er enkele uitgehaald die nuttig en praktisch zijn om mee aan de slag te gaan.

Het boek ‘ADEM’ van Jean Hall is een zeer interessant boekje met praktische yogaoefeningen die rechtstreeks effect hebben op de ademhaling. Jean Hall is één van de bekendste yogadocenten uit Engeland. Het boekje bevat gerichte ademhalingsoefeningen (en houdingen). Goed geïllustreerd met tekeningen zodat je er direct mee aan de slag kunt gaan.
ISBN: 978 90 0035 3132

Inmiddels 2 jaar geleden heb ik zelf een coachingscursus gevolgd over hartcoherentie. Onze docent, Louis Van Nieuland, is één van de auteurs van het boek ‘ BLIJVEN ADEMEN’. Opnieuw een praktisch boek dat gaat over het belang van een goede en vooral ritmische ademhaling. Hartcoherentie is een therapievorm die via een ritmische ademhaling een invloed uitoefent op je autonome zenuwstelsel. Door een goede ademhaling, krijg je een balans in je zenuwstelsel met als gevolg dat de connectie tussen hart en brein betert. Dit met als doel om je veerkracht te verhogen. Een gericht en ‘hedendaags’ boek dat je leert wat hartcoherentie is, hoe je best ademt en welke apps en andere apparatuur je hierbij kunnen helpen.
ISBN: 978 90 2233 3693

Een boek dat ik vaker adviseer is ‘HYPERVENTILATIE ONTKRACHT’ van de Belgische kinesiste Chris Lenaerts. Hyperventilatie komt veel meer voor dan we denken.  Zeker bij perfectionisten. We kennen allemaal de acute hyperventilatieaanval waarbij iemand naar een zakje moet grijpen.
Functionele, chronische hyperventilatie (zonder aanval) komt echter veel vaker voor.  Het kan een uiting van stress zijn. Een zeer uitgebreid boek met praktische tips wat je kunt doen om je stressniveau te beperken, om je perfectionisme in toom te houden en rustig te leren ademen. Een aanrader.
ISBN: 978 94 0144 1797

Tenslotte adviseer ik ook vaak het boek  ‘VERADEMING’ van Bram Bakker en Koen De Jong.  Een laagdrempelig en zeer goed te lezen boek. Het geheim van ademhaling zit volgens hen in een langere uitademing. Dit boek kan je overigens gratis downloaden via deze link. Met grote dank aan beide auteurs!

 

Veel reis, lees- en ademplezier!

Gr
Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

5 Comments
 • katrien.geeraerts@outlook.be'
  Katrien Geeraerts 12:30, 22 augustus 2018 Beantwoorden

  Zeer nuttige info! Chris Lenaerts haar boeken zijn TOP! Alsook dat kleine boekje verademing. Mooi gebracht, thx!

 • Inketje_muts@hotmail.com'
  Inketje 13:43, 3 januari 2019 Beantwoorden

  Heradem van Noella Apermans is ook een interessant boek; geeft uitleg over de Buteyko-methode. Misschien de moeite waard om je eens in te verdiepen!

 • Hanne De Ruyck 22:06, 3 januari 2019 Beantwoorden

  Hoi Inke. De Buteyko methode is er zeker één die ook genoemd mag worden! Hartelijk dank voor de tip. We schaffen het boekje aan!
  gr
  Niels

 • brenda.rosiers@gmail.com'
  Brenda Rosiers 17:11, 5 mei 2023 Beantwoorden

  Heel zinvol bericht. Adem is hetgeen sluipend verandert in tijden van spanning en stress zonder dat je het beseft, maar wat je gelukkig ook terug kan aanpassen mits liefdevolle aandacht en oefening. Ook het boek van James Nestor ‘Het nieuwe ademen’ is een aanrader!

Post a Comment