Blog

Op reis

20:04 01 augustus in Gezondheid
0 Comments
94

Augustus is begonnen.
In deze periode horen we naar jaarlijkse gewoonte vaak reis gerelateerde klachten in de praktijk.  Zo zijn darmproblemen, reisziekte, verbrande huid of koortsblazen  enkele zaken die vaak worden vermeld.

We geven enkele praktische adviezen die hun nut al vaak hebben bewezen in de praktijk.

Reisziekte (misselijkheid)

Misselijkheid is een veel voorkomend probleem tijdens het reizen. Voor veel mensen zijn de woorden ‘zeeziekte’, ‘wagenziekte’ en ‘luchtziekte’ helaas herkenbaar. Naast de klassieke middeltjes, is er nog aan natuurlijk middel om misselijkheid te voorkomen en dat is gember. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de fenolen uit gemberwortel alle vormen van misselijkheid kunnen verminderen. De verse wortel kan erg scherp zijn qua smaak. Om die reden wordt dan ook vaak gekozen voor de extracten van gemberwortel in capsulevorm. De meest gebruikte dosering is één à twee gram per dag, te nemen een dag voor je op reis vertrekt.

Darmklachten

Heel wat mensen kampen met darmklachten tijdens hun vakantie. Terwijl de één last krijgt van reizigersdiarree, ervaart de ander net constipatie.

Diarree kan het gevolg zijn van een voedselvergiftiging of een verandering van klimaat of voeding. De natuurlijke reactie van het lichaam is om de schadelijke bacteriën zo snel mogelijk kwijt te raken waardoor er diarree ontstaat. Een nadeel van diarree is dat niet alleen de bacterie maar ook een deel van de natuurlijke darmflora wordt weg gespoeld. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk de darmflora weer op te bouwen met een natuurlijk probioticum. Ook obstipatie kan op deze basis ontstaan. Bij diarree is het verstandig om niet meteen stoppende middelen te gaan gebruiken. Op deze manier blijft de verwekker van de darmklachten langer in het lichaam. Indien de diarree langer dan enkele dagen aanhoudt, dan zijn stoppende middelen uiteraard wel aan te raden!

 

3 extra tips

*  Let op je dagelijkse vochtinname. Minimaal anderhalf à twee liter water is het advies, zeker bij warm weer. Vooral je op reis bent, drink je al snel té weinig.

*  Voorafgaand aan en tijdens de vakantie kan een goed prebioticium op basis van resistant zetmeel goed werken. Deze onverteerbare plantenvezels zijn de voeding van onze eigen darmflora zodat deze optimaal kunnen groeien. Het remt ook de groei van ziekmakende bacteriën. Een gezonde darmflora versterkt ook de darmwand en ondersteunt de algemene spijsvertering.

*  Is er sprake van reizigersobstipatie zijn er enkele planten die vanwege hun laxerende werking snel kunnen werken. Zo zijn sporkenhout, karwijvrucht, rabarberblad en sennablad  planten die laxerend werken. Een plantensupplement op basis van deze kruiden kan snel inwerken op obstipatie. Deze supplementen zijn vooral bedoeld om op de korte termijn het gewenste effect te bereiken of om af en toe te nemen.

Koortsblazen

Een koortsblaas is een veel voorkomend ongemak tijdens een zonvakantie. Koortsblazen worden veroorzaakt door het herpes simplex virus. Naar schatting is 70% van de bevolking drager van dit virus. Het ontwikkelt zich doorgaans bij een verlaagde weerstand en intens zonlicht is één van de factor die de weerstand verlaagt. Een dieet dat arm is aan het aminozuur arginine en de extra inname van het aminozuur lysine kan de vermenigvuldiging van het virus afremmen en zo de koortslip bestrijden.

Een extra inname van een 2000 à 4000 mg L-lysine is normaal effectief genoeg om een koortsblaas te onderdrukken.

Indien je een concrete lijst van arginine- en lysine bevattende voeding wil hebben kan je ons mailen op info@epicentrum.be We mailen je hem met plezier door.

Zon en huid

Een reis naar een zonnig land kan de kans op huidverbranding, huidveroudering en zonne-allergie vergroten. Ook al lijken deze klachten verschillend, worden ze toch allen veroorzaakt door het UV-licht van de zon. Om je hiervoor te behoeden, zijn er verschillende tips.  We hebben hierover onlangs een blog gepost.  Deze kan je hier raadplegen.

Gezonde groeten en veel reisplezier!

 

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment