Blog

Wetenschappelijke weetjes over suiker

10:23 12 juni in Gezondheid
0 Comments
94

Verschillende jaren geleden werd reeds duidelijk dat (geraffineerde witte) suiker absoluut niet gezond is. In dit artikel uit De Standaard wordt zelfs aangetoond dat suiker rechtstreeks invloed heeft op de groei van tumoren! Ook de link tussen bv. ADHD en suikerinname bij kinderen heeft zichzelf al meermaals bewezen in de praktijk.  Suikerverslavingen komen zeer veel voor. Hoe je een suikerverslaving bij je kind ontdekt lees je hier.

Inmiddels zijn er steeds meer wetenschappelijke artikels verschenen over de impact van geraffineerde suikers op ons lichaam.  5 interessante en wetenschappelijke weetjes over suiker:

    

1. NEPSUIKER IS NIET BETER DAN ECHTE

Uit onderzoeken blijkt dat kunstmatige zoetstoffen geen consistent effect hebben op gewichtsverlies. Wel werden er verbanden gevonden tussen deze zoetstoffen en een verhoogde kans op o.a. gewichtstoename, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hartziekten. Het lichaam reageert op kunstmatige zoetstoffen idem als op suiker. Bovendien zijn de lange termijneffecten nog zeker niet allemaal gekend. 

2. SUIKERINNAME TIJDENS ZWANGERSCHAP EN ASTMA

Onderzoek onder meer dan 9000 moeders & hun kinderen toonde een verband aan tussen suikerinname bij de mama tijdens de zwangerschap en allergische astma bij haar kind.

3. NAUWELIJKS VOEDINGSWAARDE

Jaarlijks kunnen duizenden gevallen van diabetes voorkomen worden door geen dranken met toegevoegde suikers meer te drinken. Dit geldt ook voor nepsuikers. Onderzoekers benadrukken trouwens dat er nog 2 goede redenen zijn om geen frisdrank te drinken: het heeft nauwelijks voedingswaarde & het beschermt niet tegen ziekte. Integendeel. De vrouwen binnen de studie bleken trouwens 2x zo groot risico op diabetes te hebben als mannen wanneer ze frisdrank dronken. Dit komt door hun kleinere spiermassa en lagere energiebehoefte.

4. INTERESSANTE INTERACTIE

Uit de resultaten blijkt volgens onderzoekers dat de combinatie van eiwitten en suiker ervoor zorgt dat er minder energie nodig is voor het verbranden van voedingsstoffen die energie geven. De overtollige energie wordt daardoor opgeslagen als vet. De combinatie van eiwit & suiker lijkt slechter voor de gezondheid dan suiker alléén.

5. FOOD FOR THOUGHT

Onderzoekers van de UCL keken of er een verband bestaat tussen de gerapporteerde suikerinname en geestelijk welbevinden. “Een verlaagde inname van suiker zou wel eens verband kunnen houden met een betere psychologische gezondheid”, aldus de onderzoekers.

 

Bronnen
[1] Meghan B. Azad et al., Nonnutritive sweeteners and cardiometabolic health: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies, CMAJ July 17, 2017 vol. 189 no. 28

[2] Annabelle Bédard, Kate Northstone, A. John Henderson, Seif O. Shaheen, Maternal intake of sugar during pregnancy and childhood respiratory and atopic outcomes, European Respiratory Journal 2017 50: 1700073

[3] K Papier, C D’Este, C Bain, C Banwell, S Seubsman, A Sleigh & S Jordan, Consumption of sugar-sweetened beverages and type 2 diabetes incidence in Thai adults: results from an 8-year prospective study, Nutrition & Diabetes (2017) 7, e283 (2017)

[4] Shanon L. Casperson et al, Postprandial energy metabolism and substrate oxidation in response to the inclusion of a sugar- or non-nutritive sweetened beverage with meals differing in protein content, BMC Nutrition (2017).

[5] www.parool.nl/ (http://www.parool.nl/)

[6] http://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/verslaving (http://www.kenniscentrumsuiker.nl/thema-s/verslaving)

[7] Anika Knüppel et al. Sugar intake from sweet food and beverages, common mental disorder and depression: prospective findings from the Whitehall II study, Scientific Reports (2017).

 

Gezonde groeten,

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment