Blog

Suikerverslaving bij kinderen: hoe waarnemen en hoe voorkomen?

07:57 09 augustus in Gezondheid
4 Comments
77

Te veel suiker in ons eetpatroon. We weten het allemaal. En toch consulteren ouders me vaak in de praktijk voor probleempjes bij hun kinderen die enkel en alleen te verklaren zijn door een te veel aan suiker. Een aanpassing van hun voedingspatroon verbaast de ouders en omgeving keer op keer. “We hebben een ander kind in huis!”, roepen ze nadien uit.

Te veel suiker, in al zijn vormen, kan zowel fysieke als psychische klachten zoals gedragsproblemen veroorzaken.

 

download-1

Symptomen van een te veel aan suiker, een suikerverslaving en/of een hypoglycemie (suikerdip):

 

 • Plotseling optredende aanvallen van woede
 • Angstgevoelens die niet uit de omstandigheden verklaard kunnen worden
 • Ongehoorzaamheid die niet uitgelokt wordt door onpedagogisch gedrag van de opvoeders
 • Verminderde concentratie welke niet het gevolg is van oververmoeidheid, slecht slapen, te veel afleiding uit de omgeving
 • Te grote beweeglijkheid (motorische onrust) die niet veroorzaakt wordt door opwindende omstandigheden
 • Zich snel aangevallen voelen, zonder dat daar werkelijk reden toe is
 • Te heftige reacties op alles wat men zintuiglijk waarneemt
 • Moeite bij het opbouwen van normaal menselijke relaties en het onderhouden ervan

 

 

Buiten de gekende gezondheidsrisico’s van suiker, zijn er dus veel psychische symptomen die ermee gelinkt kunnen zijn. Herken je meerdere symptomen uit bovenstaande lijst bij je zoon/dochter? Lees dan zeker even verder hoe je het kan aanpakken.

Suiker is de meest aanvaardbare, maar ook de meest verslavende drugs die we kennen. Hoe vaak zit je in de zetel en heb je, voor dat je het beseft, een volledig pak koeken opgegeten? Dat is je wellicht nog nooit overkomen met een volledig pak wortelen of een volledige bloemkool…

Hoe meer snelle suikers (witte suiker, snoep, koek, chocola,…) we eten, hoe groter een suikerdip daarna kan zijn… en hoe meer en sneller we nieuwe suikers willen eten! De kunst is dus om meer trage suikers te eten (gezonde hoofdmaaltijden, fruit, noten,…). Zo is onze bloedsuikerspiegel stabieler en hebben we minder suikerdips die ons nog meer suiker doen eten.

download-2

De basis hiervoor leggen we in de kindertijd. Kinderen hebben automatisch een aangeboren voorliefde voor zoete dingen. Het is dus heel belangrijk om ze van in het prille begin vele smaken te leren kennen.

Wist je dat suiker zo verslavend is dat, hoe meer je er van eet, hoe minder je andere dingen zal lusten?

 

Soms is het duidelijk waar suiker inzit, maar vaak ook niet. Je zal op etiketten van voeding ook lezen: melasse, glucosestroop, fructose, dextrose, enz. Suiker is dus te vinden onder vele namen.

Natuurlijk is het niet verboden je kind eens te laten genieten van een ijsje op uitstap in het weekend, of een frisdrank bij de frietjes op vrijdagavond,… Het gaat voornamelijk om de basis in de week.

Chocoladehagelslag, speculaaspasta, choco, fristi, chocomelk,… zijn leuke extra’tjes maar mogen geen dagelijkse regelmaat zijn! Ze zitten boordevol suikers. Hoe vaak hoor ik in de praktijk dat kinderen enkel nog speculaaspaste op hun boterham willen, of enkel brood willen eten met kindersurprise chocola erbij, of elke dag als toetje een ijsje mogen nemen, of zonder uitzondering de ochtend starten met chocolade-ontbijtgranen,… Dat zijn allemaal lekkernijen, maar ze behoren absoluut niet tot de basis van een gezonde voeding.

download-6

 

10 Tips voor een gezonde basisvoeding bij kinderen:

 

 1. Extra’tjes kunnen eens, maar absoluut niet dagelijks. Kinderen hebben regels nodig. Dus spreek bijvoorbeeld af: choco kan enkel op woensdag en op zondag, maar niet elke dag
 2. Koop zelf geen snoep en ongezonde tussendoortjes.. ze komen helaas van alle kanten op je kind af (bij de bakker, op een verjaardagsfeestje, bij de grootouders,…). Bewaar ze in een grote doos en laat je kind af en toe iets kiezen ipv alles in 1 keer op te eten.
 3. Overtuig de grootouders dat ze je kind het meest kunnen verwennen door de tijd te nemen om een stuk fruit klaar te maken voor je kind. Verwennen met snoepjes kan iedereen. Tijd maken om een lekkere fruitsla of een yoghurt met vers fruit te maken voor je kleinkind, is écht verwennen!
 4. Bouw van in het begin de goede gewoonte in bij je kind om puur water te drinken. Fruitsappen en frisdranken zijn voor speciale gelegenheden maar geen basisdrank! Wist je trouwens dat er evenveel suikers in fruitsappen zit als in cola?
 5. Bouw een te veel aan suiker langzaam af of weet dat er de eerste drie weken kans zijn op afkickverschijnselen zoals hoofdpijn, onverdraagzaamheid, hyperactiviteit,…
 6. Leer je kinderen ook niet-zoete snacks te waarderen zoals een wortel, stukjes komkommer, noten,…
 7. Of leer hen gezonde zoete snacks te eten zoals fruit, rozijntjes, een stokje zoethout om aan te knabbelen, eigengemaakte waterijsjes,…
 8. Wanneer je nagerechten of desserts maakt/bakt, gebruik dan gezonde zoetmiddelen zoals palmsuiker, ahornsiroop, dadels, agavesiroop, appeldiksap,… Er zijn tal van recepten op internet te vinden!
 9. Matig bananen en dadels.. ze zijn ‘natuurlijk’ maar bevatten ook immens veel suikers!
 10. Wees niet extremistisch maar werk aan die gezonde basis. Je kinderen zullen des te meer het zoete extra’tje dat ze krijgen waarderen!

 

 

download-3

 

* Veel succes! *

Hanne

 

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

4 Comments
 • an.beken@hotmail.com'
  An 10:45, 2 mei 2018 Beantwoorden

  De suikerverslaving proberen we zo goed mogelijk in de kiem te smoren, maar zoals je aanhaalt, ligt het vaak niet alleen aan de huiselijke omgeving. Thuis lukt het echter heel goed.

  Het probleem waar wij mee te maken hebben, is eerder richting eetverslaving aan het gaan. Constant willen eten of weten wanneer het volgende eetmoment volgt, en als dat niet onmiddellijk is, de vraag 200X herhalen omdat ze nog geen klok kan lezen (ze is 4,5 jaar). Oprechte tips hierrond zijn zeker welkom.

  • Hanne De Ruyck 14:11, 2 mei 2018 Beantwoorden

   Beste An, Er kunnen verschillende oorzaken aan de oorsprong van het continu willen eten liggen. Is dit gedrag enkel gelinkt aan suikers, of aan eten in het algemeen? Is het vooral naar zoet dat ze snackt of kan je haar ook paaien met een stukje komkommer of wortel bv? Ik durf vanop afstand jullie hiermee niet in 1 bepaalde richting te sturen. Het kan gaan van een spijsverteringsprobleem tot een emotioneel probleem. Je mag me steeds een privéberichtje sturen op hanne@epicentrum.be.

Post a Comment