Blog

Tenniselleboog: aanpak via osteopathie of acupunctuur

08:14 29 oktober in Acupunctuur, Osteopathie
0 Comments
103

 

Onze elleboog is een gewricht bestaande uit drie botten: 1 in de bovenarm en 2 in de onderarm. Het gewricht wordt ondersteund door enkele stevige banden die zorgen voor stabiliteit.
Onze elleboog kan een aantal klachten vertonen. De beruchte ‘tennis’- en ‘golf’-elleboog zijn hier de bekendste van. Gemiddeld treft zo’n ontsteking jaarlijks 2 à 3 % van de bevolking.
Ook al heeft een tenniselleboog niets te maken met tennissen (idem voor een golfelleboog), toch noemt men dit zo omdat de aangedane structuren dezelfde zijn als bij overbelasting van een backhand bij het tennissen. In principe is het een term die aanduidt dat er aan de buitenkant van de elleboog iets mis is. Dat kan op het niveau van bot, spier, ligament of pees.

 

Oorzaken

De grootste oorzaak is het langdurig overbelasten van de elleboog. Dit wordt ook wel eens een RSI of ‘Repetitive Strain Injury’ genoemd. Een RSI kan veroorzaakt worden door een slechte backhand tijdens het tennis spelen. Maar er zijn tal van andere redenen waardoor je elleboog té lang of té fout wordt belast. Zo kunnen het indraaien van schroeven, het repetitief uitwringen van een dweil, het gebruik van zware hamers, … ook verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een tenniselleboog.

Therapie

De klassieke therapie is vooral een lokale en symptomatische therapie. Rust, ijs, ontstekingsremmers, lokale kinesitherapie en inspuitingen met cortisone worden het meest toegepast.

Rust is een belangrijk gegeven want het is in de meerderheid van de gevallen een overbelasting.

Kinesitherapie werkt via fricties lokaal op de pees om de doorbloeding te verbeteren. Hoe langer de tenniselleboog aanwezig, hoe meer deze therapie ook nodig is. Er kunnen namelijke crosslinks ontstaan of lokale ‘verklevingen’ in de pees. Deze worden er letterlijk uitgeduwd via fricties en massage. Pijnlijk maar nodig.

Een inspuiting met cortisone is in bepaalde gevallen ook een terechte ingreep. Als de elleboog acuut en volledig ontstoken is, kan cortisone nuttig zijn om op korte termijn een eerste effect te hebben. Dit betekent echter NIET dat de oorzaak van het probleem weg is, maar wel dat de ontsteking ermee geholpen wordt. Nuttig om weten is dat sommige artsen en homeopaten ipv cortisone inspuiten met traumeel. Dat is een homeopatische ontstekingsremmer waarbij er geen negatieve bijwerkingen zijn zoals bij cortisone.

Alternatieven

Omdat de traditionele geneeskunde vaak enkel lokaal de elleboog aanpakt, wordt het herstel gemiddeld geschat op een 6-tal maanden. Deze tijd kan grondig ingekort worden door via osteopathie of acupunctuur de oorzaak van de tenniselleboog onder handen te nemen.

1. Osteopathie

In de osteopathie bekijken we het lichaam als één geheel. Symptomen van gelijk welke aard, worden niet enkel lokaal behandeld maar wel in totaliteit.

Rugpijn kan bv. te maken hebben met een verkeerde stand vanuit de voet of kan bv. te wijten zijn aan een verkleving tussen het middenrif en een orgaan. In dit blog werd dit uitvoerig besproken.

Een tenniselleboog kan dus ook de uiting of het symptoom zijn van een probleem elders in het lichaam. Een pees ontsteekt niet zomaar. De achterliggende reden kan zuiver een overbelasting zijn. Maar vaak is er meer aan de hand en zien we een daling van de belastbaarheid van het lichaam. De belasting op een pees (bv. het vele uitwringen van een dweil bij poetswerk) moet in evenwicht zijn met de belastbaarheid van de pees (de sterkte en kwaliteit van de pees). Pezen ontsteken sneller als de belastbaarheid van het lichaam gedaald is. De doorbloeding en bezenuwing van de pees is daarvoor belangrijk!

De doorbloeding van de elleboog en zijn spieren wordt geregeld vanuit de lage nek en hoge rug. Als er daar een blokkade zit, wordt de elleboog minder goed doorbloed en worden de spieren geïrriteerd. Zo kunnen ontstekingen moeilijk opgeruimd worden en chronisch worden.

De nek en de rug staan ook in voor de bezenuwing van onze buikorganen. Als er ergens een probleem zit in je buik, kan dat een prikkeling geven via je autonome zenuwstelsel naar je rug en nek. Als deze overprikkeling er langere tijd zit, zal dit een impact hebben op je doorbloeding. Een minder goede doorbloeding = meer kans op ontstekingen.

Vandaar dat we in de osteopathie niet enkel naar het symptoom kijken maar ook de link met de organen leggen, als nodig.

Daarnaast wordt het probleem uiteraard ook lokaal bekeken. Zo kan een fysieke blokkade van de elleboog de oorzaak zijn van de peesontsteking.

Ook de metabole huishouding kan meespelen in het ontstaan van een tenniselleboog. Onder het ‘metabole’ bedoelen we hoofdzakelijk je voeding. Bij het eten van ontstekingsbevorderende voedingswaren, vergroot de kans op een verzuring en ontsteking. Zo eten we te veel omega-6-vetzuren. Deze kunnen aan de basis liggen van chronische ontstekingen. Typisch zijn mensen die van de ene ontsteking naar de andere gaan of mensen die aan beide kanten een tenniselleboog hebben. In dat geval zal een aangepast voedingsschema en de juiste adviezen meegegeven worden.

Kortom, het probleem kan verschillende oorzaken hebben. We bekijken dus individueel wat moet behandeld worden.


2. Acupunctuur

Een tenniselleboog kan ook met groot succes via acupunctuur aangepakt worden. Terwijl osteopathie een mechanische therapie is, waar beweging primeert, is acupunctuur een elektrische therapie. Door het prikken via naaldjes (die overigens niet pijn doen!) op bepaalde acupunctuurpunten, kan je deze punten stimuleren of inhiberen. Deze acupunctuurpunten liggen op banen of ‘meridianen’. Elke meridiaan is gekoppeld aan een systeem of orgaan.

In de acupunctuur wordt een tenniselleboog behandeld via een stimulatie op oa. de dikke darmmeridiaan. Deze passeert aan de buitenzijde van de elleboog, net op de plaats waar de pijn zit. Door het behandelen van deze baan met naaldjes, krijg je een betere doorbloeding. Er zijn ook andere meridianen die een impact hebben op de elleboog en ook het metabole aspect kan worden aangepakt via acupunctuur.

Acupunctuur is NIET hetzelfde als ‘dry needling’. Enkel de gebruikte naaldjes zijn dezelfde. In dry neelding therapie, die overigens pijnlijker is dan acupunctuur, gaat er zuiver en alleen op de spier gewerkt worden en niet op de meridianen. In bepaalde gevallen kan dry needling echter ook zeer goede resultaten geven.

 

Heb je specifieke vragen over je tenniselleboog of wens je meer info? Contacteer ons op info@epicentrum.be

 

Gezonde groeten,

 

Niels en Hanne

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment