Blog

De charme van je darmen – boekbespreking

13:40 22 april in boekentip, Gezondheid
1 Comment
75

Het is even geleden dat we nog eens een boek onder de loep hebben genomen. En voor dit boek, kon ik de titel niet beter verzonnen hebben. ‘De mooie voedselmachine’ – de charme van je darmen.

De darmen

Onze darmen zijn een ontzettend interessant ‘instrument’. Het is een interne fabriek waar er zich van alles afspeelt.. en we staan hier heel weinig bij stil. Dat het hart zoveel keren per dag klopt, onze maag zorgt voor onze vertering, onze nieren liters bloed per dag filteren en onze longen ervoor zorgen dat we voldoende zuurstof binnen krijgen, is voor veel mensen de evidentie zelve.  Maar als je er even goed over nadenkt, is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Alles in ons lichaam heeft een eigen specifieke taak en ook onze darmen hebben een belangrijke functie.  Ik vergelijk de darmen altijd met een lange PVC buis die aan de binnenwand bekleed is met slijmvliezen en bacteriën. Eén grote buis waarin onze vertering gebeurt maar waar ook vele andere processen plaatsvinden. En in deze buis kan er toch heel wat mis gaan. Vaak zonder dat we het weten.

Onze darmen, die ongeveer 9 meter bedragen, bestaan uit 3 grote stukken. De twaalfvingerige darm of ‘duodenum’, de dunne darm of het ‘intestinum tenue’ en de dikke darm of het ‘colon’.
Als er ergens iets fout lopen tijdens dit traject, kunnen we hier heel wat klachten van krijgen. Obstipatie of diarree zijn gekende ‘darmproblemen’.  Je kan echter door een foute vertering ook heel andere klachten krijgen. Problemen zoals algemene moeheid, spier- of gewrichtsklachten, algemene ontstekingen, huidklachten, klachten van de luchtwegen, allergieën, enz.  vinden vaak ook hun oorsprong in onze darmen. Niet alleen in de osteopathie maar ook in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt de link met de darmen vaak gelegd. De juiste voeding is oa. van essentieel belang voor een optimale vertering. Sommige ‘gezonde’ voeding is voor de ene persoon zeer goed en voor een ander type persoon slecht. De ene mens kan dus bepaalde stoffen gewoon beter verdragen dan de ander. Hippocrates zei destijds ‘je bent wat je eet’.  Ik volg hem voor een stuk hierin maar zou er toch aan willen toevoegen dat je voornamelijk ‘bent’ wat je ‘verteert’!

 

Het boek

Giulia Enders, een Duitse studente geneeskunde, schreef dit boek gedurende haar studies. Uiterst luchtig geschreven en voorzien van ietwat grappige tekeningen, getekend door haar zus Jill.

Bij het lezen van dit boek, alweer enige tijd geleden, heb ik vaak moeten lachen. Want het is soms best grappig geformuleerd. Op deze manier komt de inhoud goed binnen en blijft het ook hangen op termijn.

Heel wat onderwerpen worden besproken gaande van gluten- en andere voedingsproblematiek tot de vorm en kleur van je stoelgang , de darmbacteriën en tot zelfs de positie waarin je best zit op het toilet. Praktische zaken die eigenlijk super leerrijk zijn, zowel voor de leek als voor iemand die al voorkennis heeft.

Een leuk en interessant boek dat ik al onze patiënten kan aanraden. Enerzijds omdat het geschreven is in verstaanbare taal en anderzijds omdat het je bewust maakt van onze interne organen.

Een topper!

 

 

 

Veel leesplezier!

 

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment

Post a Comment