Blog

Op naar een gezonder Sinterklaasfeest! (incl. recept voor marsepein zonder suiker)

17:11 12 november in Geen categorie
0 Comments
58

Het is een hele tijd geleden dat ik een blog schreef over voeding, maar dat betekent zeker niet dat ik er minder mee bezig ben. In de aanloop naar Sinterklaas werd ik deze week getriggerd door de verpakking van een pakje Karolientjes koekjes (ijsbergjes). Een verpakking van een merk dat zelfs pretendeert bewust met voeding bezig te zijn. Op de ingrediëntenlijst stonden een hele waslijst E-nummers van additieven en kleurstoffen. Twee E-nummers daarvan werden apart weergegeven met de melding dat het “de oplettendheid bij kinderen nadelig kan beïnvloeden”. Als ik ze nader ging bekijken, dan volgde nog een hele reeks mogelijke schadelijke gevolgen zoals “kan astma-aanvallen bij kinderen uitlokken”. (E129 en E102)

 

Vandaar dit blog waar ik graag een paar tips en ideeën met jullie deel om de Sinterklaas periode feestelijk, maar toch gezonder te laten verlopen.

 

EEN. Ga voor kwaliteit – niet voor kwantiteit.

 

Aangezien kinderen worden overladen met snoep, chocola en speculaas. Op school, bij de grootouders, in de winkels, thuis,…

Koop gerust chocolade maar koop er MINDER en koop er KWALITATIEVE.
Laad je karretje in de supermarkt dus niet vol met goedkope chocolade, maar kies bewust voor een paar figuren in pure fondant chocolade.
Als je kinderen van kleins af aan gewoon maakt om pure chocolade te eten, met minder suiker en toevoegingen dan goedkopere melkchocolade, dan gaan ze die smaak waarderen en zelfs verkiezen boven minder minder pure chocolade-varianten.
Kijk eens rond in de supermarkt of ga naar een speciaalzaak of chocolaterie.
Leer je kinderen ook bewust proeven van pure chocolade. Leer ze kwaliteit te verkiezen boven kwantiteit. Hoe minder suiker kinderen eten, en hoe meer ze leren proeven van jongs af aan, hoe breder en uitgebreider hun smaakpalet zal zijn.
Pure kwalitatieve melkchocolade of witte chocolade kan uiteraard ook, mocht fondant nog een stapje te ver zijn.

En dit is idem voor speculaas en ander snoepgoed. De courante speculaas zit bomvol suikers. Ga op zoek naar een artisanale versie bij de bakker, koop speculaas met minder suiker of maak zelf speculaas-koekjes. Of nog leuker: de Sint zou ook ingrediënten cadeau kunnen geven om samen met de kindjes gezonde speculaas te maken…

 

TWEE. Ga zelf kokerellen. Marsepein met honing, zonder suiker.

 

Marsepein is heel eenvoudig zelf te maken. Klassiek wordt marsepein gemaakt met 50% amandelen en 50% suiker.
Wij testten een recept uit en maakte marsepein met enkel honing, zonder suiker.

Ingrediënten: 250 gr blanke amandelen of amandelmeel (geen amandelbloem) en ongeveer 50 gr honing (of naar smaak).

Mix de amandelen.
Doe de gemixte amandelen of het amandelmeel in een keukenrobot tezamen met de honing. Laat de machine kneden tot je een deegbal krijgt.
Of kneed het gewoon met je handen – gaat vlot en je hebt minder afwas 🙂
Als nodig kan je 1 eetlepel water toevoegen om het deeg iets zachter te maken.
Je kan de bal vervolgens in plastiekfolie wikkelen en een nachtje in de koelkast laten hard worden.
Of je kneedt er ineens balletjes van of maakt er figuurtjes mee en laat deze dan een nacht in de koelkast liggen onder plastiekfolie.
Je haalt ze een uurtje voor je ze wil eten uit de koelkast.
Je kan ze dan eventueel ook nog in pure cacaopoeder wentelen.
Deze marsepein is een paar weken houdbaar, in de koelkast.

 

DRIE. Wees creatief in sinterklaastraktaties.

 

De Sint kan uit Spanje veel meer dan enkel mandarijntjes meebrengen – misschien is er wel ANDER FRUIT dat je (klein)kind ook heel lekker vindt en mee kan komen uit Spanje?

NOTEN zijn omwille van allerlei redenen super gezond, maar slaan niet altijd direct aan bij kinderen. Je kan ze ‘minder saai’ en interessanter maken door een mengeling van noten te maken met daartussen CHOCOLADENOTEN (bv. hazelnoten omgeven met een laagje chocolade). De notenmengelingen van op de foto komen uit de Action.

Hieronder een foto met tips voor “GEZONDE” SNOEP die bij deze gelegenheid leuk is om uit te delen en te krijgen. Zo zie je oa. rolletjes fruitsnoep (merk Bear) gemaakt van enkel en alleen fruit. Ze zijn niet goedkoop, maar als je de promoties in de gaten houdt (bv. bij Albert Heijn) kan je een voorraadje inslaan. Daarnaast zijn leuke doosjes met biologische rozijntjes ook zeker een hit en ideaal om te strooien tussen het speelgoed. Tot slot zijn gedroogde appelschijfjes of gedroogde bananenschijfjes misschien ook wel fijn om eens uit te proberen of het in de smaak valt bij je (klein)kinderen?

 

VIER. Baken grenzen af en neem tijd om alles verspreid op te eten.

 

Niet alle snoepgoed hoeft in die eerste weken na de Sint op te zijn. Chocola, gedroogd fruit en koekjes zijn een hele tijd houdbaar, dus spreid de consumptie ervan uit over een langere periode, zodat de overdaad-piek in december een beetje wordt afgevlakt.

 

Hopelijk heb ik jullie geïnspireerd. Heel veel Sinterklaas plezier!

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment