Blog

Constipatie: tips en voeding

14:48 02 februari in Gezondheid
0 Comments
37

Constipatie of obstipatie is een vervelend kwaaltje. Toch zou zo’n 15% van de mensen er regelmatig last van hebben. Best veel eigenlijk, terwijl er toch een aantal dingen zijn die je kunt ondernemen om deze klacht in de kiem te smoren.  We geven je alvast een overzicht met een aantal handige tips!

 

Definitie

Men spreekt van constipatie wanneer je minder dan normaal stoelgang kan maken en wanneer de stoelgang ook harder is dan anders.

Een normaal ontlastingspatroon is als je minstens drie maal per week naar het ‘groot toilet’ kan gaan. Afhankelijk van persoon tot persoon hoef je dus helemaal niet dagelijks stoelgang te maken. Belangrijker is dat je geen klachten zoals pijnlijke ontlasting, opgeblazen gevoel of verminderde eetlust ondervindt en je op een regelmatige en vlotte manier naar het toilet kunt gaan.

 

 

Dont’s

  • Vermijd zetmeelrijke voeding (pasta, rijst, aardappelen,…) en te veel suikers. Deze vertragen immers de darmtransit.
  • Voeding die het vocht uit de darmen onttrekt en hierdoor ook een constiperende werking kan hebben: melk, bananen, eieren, rode wijn,…
  • Vermijd gestresseerd en snel tussendoor iets eten. Voor je darmen is het belangrijk dat je voedsel goed gekauwd is en de nodige rustige tijd krijgt om in de maag bewerkt te worden met zure maagsappen.
  • Let ook op met laxeermiddelen. Ze kunnen immers, zeker bij langdurig gebruik, de darm lui maken.

 

 

Do’s

  • Voldoende vochtinname: drink dagelijks anderhalve liter water. ‘s Morgens op je nuchtere maag een glas lauw water met citroensap drinken, kan wonderen verrichten.
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke voedingsproducten zoals fruit en groenten, volwaardige granen, pitten, zaden en noten.
  • Neem tijd om naar het toilet te gaan en neem een ontspannen toilethouding aan. Zeker bij kinderen is dit laatste heel belangrijk en zorg je er best voor dat hun voeten ondersteund zijn.
  • Probeer meer beweging tijdens de dag in te plannen. Een wandeling na het eten werkt heel stimulerend voor de vertering!
  • Dit zijn maar enkele tips. Lees je graag meer over hoe je darmen werken, hoe een gezonde stoelgang eruit ziet en wat je kan doen om een optimale darmwerking te behouden: klik hier.

 

 

Liza

 

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment