Blog

Voorkeursligging en nekproblemen bij baby’tjes

13:40 15 februari in Kinderosteopathie
0 Comments
72

 

Een foutieve voorkeursligging, een afgeplat hoofdje, problemen met draaibewegingen van de nek,… je hebt het misschien bij je eigen kindje opgemerkt of reeds bij een baby’tje van kennissen of vrienden gezien. Problemen met het hoofd of nekje komen helaas meer en meer voor. Dit door de tegenstrijdige evolutie. Enerzijds ontwikkelt de mens steeds grotere hersenen en is er een grotere schedel nodig. Anderzijds zijn we door rechtop te gaan lopen in onze evolutie een kleiner bekken beginnen krijgen. Een kleiner bekken bij de vrouw en een groter hoofd van het baby’tje… dat kan wel eens voor problemen zorgen bij de zwangerschap of bevalling!

Soms is het overduidelijk dat je kindje enkel die ene kant wil opkijken, ondanks alle pogingen om via zijn/haar favoriete speeltje of muziekmobiel de aandacht te trekken. Ook kan het opvallend zijn dat je baby’tje gemakkelijk drinkt aan de ene borst, maar niet aan de andere. Of je merkt misschien wel op dat het hoofdje van je kindje aan 1 kant heel wat platter is dan de andere kant… Het is in deze gevallen zeker de moeite waard op check-up bij een ostopaat te gaan. Niet alleen voor de esthetiek en het comfort op dit moment, maar ook naar de spijsvertering bv. en vooral naar de latere ontwikkeling toe!

 

Wat is een voorkeursligging?

We spreken van een problematische voorkeursligging als een baby’tje lange tijd of het grootste deel van de tijd met zijn/haar hoofdje in dezelfde positie ligt. Dan kan puur een draaiing naar rechts of links zijn of eerder een kantelbeweging naar de ene of andere kant. Daarbij is het moeilijk of helemaal niet mogelijk om spontaan naar de andere kant te kijken.

Elk baby’tje heeft echter een lichte normale voorkeur voor 1 kant en zolang het ook naar de andere kant kan kijken en dat ook actief regelmatig doet, is er meestal geen probleem.

Wat ook kan, is dat een baby niet alleen een voorkeur van ligging heeft wat betreft zijn/haar nekje, maar met zijn/haar romp volledig in een soort kromming naar links of rechts gaat liggen. Als je dit zou merken bij je kindje, moet je zeker niet twijfelen of wachten om een afspraak te maken bij een osteopaat!

 

Wat is een schedeltje dat niet gevormd is zoals het hoort?

Misschien valt een voorkeursligging niet direct op bij je kindje, maar bemerk je wel een ongelijk of asymmetrisch gevormd schedeltje. Meestal is dat een afplatting van 1 zijde van het hoofdje ofwel van het gehele achterhoofd. Je kan het vooral merken door aan het hoofdeinde van je kindje te gaan staan, wanneer het op zijn rug ligt. Dan zal je merken dat 1 kant de ondergrond niet raakt. Een afplatting van het schedeltje is in de meeste gevallen het gevolg van een blokkade in de nek. Soms kan het echter ook puur ontstaan door een moeilijke positie in de baarmoeder tijdens de zwangerschap: bv. bij tweelingen of wanneer het bekken van de mama aan de kleine kant is.

1e foto: normaal gevormd schedeltje, 2e foto: afgeplat schedeltje

 

Waarom blokkeert een nekje van een baby en hoe ontstaat een voorkeursligging of afplatting van het hoofdje?

Een nekblokkade bij een baby’tje is bijna steeds een probleem van het gewrichtje tussen achterhoofd en eerste wervel of tussen 1e en 2e wervel. Elke wervel maakt met de onderliggende wervel contact via twee kleine gewrichtjes. Deze kunnen ‘geblokkeerd’ geraken en niet of minder goed bewegen. Dan zal het kindje zijn/haar nekje minder goed in 1 richting kunnen bewegen. Zo’n gewrichtje tussen twee wervels kan in de problemen komen of geforceerd worden gedurende de laatste weken van de zwangerschap of tijdens de bevalling. Wanneer het tijdens de zwangerschap al geblokkeerd geraakt, is dat meestal het gevolg van een moeilijke positie van het hoofdje in het bekken van de mama: bv. bij een te klein bekken (en keizersnede) of bij weinig plaats bij een tweeling bv. Tijdens de bevalling zelf moeten baby’tjes zowel inwendig als uitwendig een draaibeweging maken (spildraai) en wanneer de krachten van de weeën te groot zijn, de positie van het kindje niet ideaal of wanneer de bevalling zeer lang geduurd heeft, kan het zijn dat zo’n gewrichtje van een wervel geforceerd en geblokkeerd geraakt.

Baby’tjes zullen automatisch kiezen om dan met hun hoofdje in de meest comfortabele positie te gaan liggen en op die manier de spanning van de blokkade te vermijden. Zo ontstaat een voorkeurshouding en/of afplatting van de schedel.

Een afplatting van de schedel (plagiocephalie) komt door het feit dat de schedel van een baby’tje nog zeer flexibel en zacht is. De schedel bestaat namelijk uit vele kleine botstukjes die nog kunnen verschuiven. Dit is nodig tijdens de bevalling! Als echter 1 van die botstukjes niet terug op zijn plaats schuift na de bevalling, of als er continu op 1 zijde gelegen wordt, dan zal de schedel niet mooi rond ontwikkelen maar zal er een afplatting te zien zijn.

 

Gevolgen?

Een blokkade in het hoge nekgebied of van het achterhoofd kan heel wat gevolgen hebben op het functioneren en de ontwikkeling van het kind. Uit die regio ontstaan namelijk een paar belangrijke zenuwen die naar de rest van het lichaam lopen. Zo hebben we oa. de N. Vagus, verantwoordelijk voor een goede spijsvertering. Zit er te veel spanning in de nek of op het achterhoofd, kan het zijn dat deze zenuw ofwel te veel of te weinig impulsen doorlaat, waardoor er spijsverteringsproblemen zoals reflux, darmkrampjes, constipatie,… kunnen ontstaan.

Een ander gevolg is dat kinderen door een eenzijdige houding hun oogveld en hun motoriek asymmetrisch gaan “trainen”. Dit kan heel nefast zijn naar later toe wat betreft oog-hand coördinatie, concentratie, grove en fijne motoriek, lichaamsbesef, evenwicht, hyperactiviteit,….

 

Welke symptomen kan je herkennen bij je kindje?

 • eenzijdige houding van hoofdje, romp of ledematen
 • vermijden om naar 1 bepaalde kant te draaien of te kijken
 • asymmetrisch of ongelijk gevormd hoofdje
 • afgeplatte, kale plek op het hoofdje
 • scheve stand van de oortjes
 • 1 oogje dat groter is dan het andere
 • niet graag op de buik liggen
 • ongelijk bewegen van benen of armen (of 1 kant veel meer gebruiken dan de andere kant)
 • slechte zuig- of slikreflex
 • prikkelbaar, onrustig
 • gespannen vuistjes
 • overstrekken van de rug (zich naar achter opduwen als een plank)
 • excessief huilen
 • spijsverteringsproblemen

 

Opmerking: soms zal je voor deze symptomen de overkoepelende term ‘KISS-syndroom’ terugvinden. Het is een term uit de chiropractie die aanduidt dat er een blokkade in de nek zit, met invloed op eet-, huil- , slaapgedrag en de verdere ontwikkeling van het kindje.

 

Behandeling

Een voorkeursligging, nekprobleem of afgeplat hoofdje zijn allen topindicaties om met je kindje bij een osteopaat langs te gaan. En dit kan eigenlijk al van in het prille begin. Vanaf je merkt dat je kindje 1 of meerdere van bovenstaande symptomen vertoont, is het goed om contact op te nemen met een osteopaat. Hoe eerder, hoe sneller en gemakkelijker het probleem op te lossen is en hoe meer je andere problemen kan voorkomen.

Een osteopaat werkt via heel zachte technieken, die geen enkel gevaar inhouden voor het baby’tje. Ik vergelijk de druk die we aanwenden steeds met de druk die jij, als volwassene, kan verdragen op je oogbol. Dat is dus absoluut niet hard, maar meer dan voldoende om bij een baby’tje een correctie te doen. Alle structuren zijn bij hen namelijk nog heel flexibel en gemakkelijk te corrigeren.

Hier een voorbeeldje uit de praktijk. Dit kindje had een erge afplatting aan de linker kant van het hoofdje. Na 2 behandelingen is de schedel al een heel stuk ronder uitgegroeid! Daarna hebben we nog een paar vervolgbehandelingen gedaan, maar dan telkens met een maand tussen, om het hoofdje helemaal ‘perfect’ te krijgen.

duidelijke afplatting zijkant van het hoofdje (foto op 1e consult)

resultaat na reeds 2 behandelingen: hoofdje is mooi rond aan het uitgroeien!

 

Het hele praktische verloop van een behandeling bij kinderen, met fotoreportage, kan je hier nalezen.
Algemene info over wat kinderosteopathie precies is, vind je hier.
Heb je na het lezen van dit artikel een persoonlijke vraag, dan kan je mij altijd contacteren via hanne@epicentrum.be

 

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment