Blog

Op bezoek bij de kinderosteopaat!

22:08 17 februari in Kinderosteopathie, Osteopathie
1 Comment
74

 

Hoe bereid ik het bezoek samen met mijn kind voor?

 

Voor de eerste keer naar de kinderosteopaat kan best wel spannend zijn. Je kleintje weet niet waar hij/zij zich moet aan verwachten.

Je hoort je oogappel al hardop nadenken:

Is de kinderosteopaat een ‘soort’ dokter?hanne 0015

Iemand die prikjes geeft en met een lampje in m’n oortjes kijkt?

Doet de behandeling pijn?

Moet ik lang stilliggen?

Mag ik praten?

Moet ik al m’n kleertjes uitdoen?

Mogen mama en papa erbij blijven?

Mag ik op hun schoot?

Zou het een lieve mevrouw/meneer zijn?

Mag mijn knuffel mee?

Ik help jullie graag je bezoek bij de kinderosteopaat voor te bereiden. Stap voor stap leg ik uit hoe het consult verloopt. Zo kan je je kind alles op voorhand uitleggen en op zijn/haar vragen een antwoord geven.

 

In de wachtzaal:

 

Als je aankomt bij de kinderosteopaat, kom je eerst in de wachtzaal. Daar moet je even blijven tot de osteopaat klaar is met de vorige behandeling. In de wachtzaal liggen leuke boekjes, strips en speelgoed. Je mag even spelen met wat je wil of je kan op de schoot van je mama of papa samen een boekje lezen.

Dan zal de kinderosteopaat jullie komen halen en mogen jullie allen mee in de praktijk. Daar is het altijd lekker warm en speelt er zachte muziek.

 

Een gesprekje:

 

De kinderosteopaat is heel nieuwsgierig en zal aan jou, en/of aan je mama en papa, een heleboel vragen stellen.IMG_1327 Dat doet de osteopaat om goed te weten hoe zij/hij jou kan helpen. Ze zal zelfs vragen hoe je geboorte geweest is en hoe je was als een klein baby’tje. Dat weet jij meestal niet meer bewust, maar je mama en papa zullen het zeker nog goed kunnen vertellen.

Jij kan ondertussen gezellig op de schoot van je mama en papa meeluisteren en babbelen, of je kan een beetje spelen. In de praktijk staat er een leuk kastje met schuifjes die vol speelgoed en boekjes zitten. Daar mag je alles uithalen om mee te spelen.

 

Op de behandelbank:

 

In de praktijk van de kinderosteopaat staat er een behandelbank of -tafel. Dat is geen echte tafel, maar een speciale zachte tafel waar je op mag zitten en liggen. Het is ook een soort ‘tover’tafel want ze kan op en neer bewegen zoals een vliegend tapijt als je samen met de kinderosteopaat gaat tellen. Je moet het haar maar eens vragen om het uit te proberen!

IMG_1328Op de tafel leggen we eerst een zacht dekentje waar jij mag op zitten of liggen. Als je dat leuk vindt, dan mag jij zelf het kleurtje van het dekentje kiezen!

De kinderosteopaat zal nu vragen om een paar kleertjes uit te doen zodat ze goed kan zien en voelen waar je probleempje zit. Je hoeft nooit alles uit te doen. Je schoentjes die doen we wel altijd uit. En daarnaast ook je trui. Soms ook eens je t-shirt of je broek of rokje. Dat hangt af van waar jij een probleempje of pijn hebt.

 

Samen met mama, papa en je knuffel:

 

FotokinderosteopathieOp de behandeltafel mag jij eerst even zitten en daarna liggen. Je mama of papa die mogen er ook altijd bij! En je lievelingsknuffel, tuutje of doekje ook! Je bent er dus nooit alleen! Jullie kunnen samen met de autootjes of de knuffels spelen of een boekje lezen. De kinderosteopaat zal ook naast je komen zitten en vragen of ze eens aan je voetjes, je beentjes, je rugje en je buikje mag voelen. Dat kriebelt soms een beetje, maar doet geen pijn!

 

 

De kinderosteopaat legt alles uit:

 

De kinderosteopaat heeft superzachte warme handen waarmee ze een paar testjes zal doen. Ze zal eens draaien met je voetjes, je beentjes eens plooien, aan je rugje voelen, aan je buikje voelen,… En het leuke is, dat jij helemaal niets hoeft te doen! Je mag gewoon een beetje rusten en genieten.

De kinderosteopaat zal je altijd uitleggen wat ze gaat doen en waarom. En als je iets niehanne 0014t leuk vindt, dan mag je dat altijd zeggen! Dan nemen we even pauze of doen we een andere oefening.

De kinderosteopaat is geen dokter! Dus ze heeft geen spuitjes of geen vervelende instrumenten om te onderzoeken. Ze gaat enkel met haar handen voelen en testen waar er een probleempje kan zitten. Soms is er een spier of een plaatsje dat een beetje harder aanvoelt of gespannen zit. Dat plaatsje zal voor jou wat kriebelen. De kinderosteopaat kan dat plaatsje ‘beter maken’ door het te masseren.

 

“Masseren”:

 

hanne 0006Masseren betekent dat de kinderosteopaat eens zachtjes gaat duwen en wrijven om gespannen plaatsjes weer zachter te maken. Dat is best wel leuk! Vraag het maar eens aan je mama en papa: zij vinden een massage zeker ook wel leuk! En misschien zijn zij ook al bij de osteopaat geweest? Heb je het hen al eens gevraagd?

Op het einde van de behandeling gaat de osteopaat ook eens voelen aan je nekje en hoofdje. Je mama en papa zullen misschien wel jaloers zijn! Want wat is dat zalig!

 

Een beetje moe:

 

Tegen het einde worden veel kindjes een beetje moe… En dat is een goed teken! HeIMG_8152t betekent dat je lichaam aan het rusten is en helemaal ontspannen is. Na een behandeling slaap je meestal zeer goed.

Je ligt op de speciale behandeltafel een 20 tot 30 minuutjes maximum. Dat gaat snel voorbij! Sommige kindjes zouden wel wat langer willen blijven liggen!

 

Op het einde:

 

Omdat we zo blij zijn dat we je mogen behandelen, krijg je op het einde nog een klein cadeautje als je naar huis gaat…

Mama en papa zullen nog even luisteren naar de uitleg van de kinderosteopaat. Zij zal nog een paar tips geven en uitleggen wat jullie thuis nog extra kunnen doen om je helemaal beter te maken!

Dan zullen jullie ook afspreken of je nog eens moet terugkomen en hoeveel keer dat ongeveer zal zijn.

 

* Tot de volgende keer! *

Hanne

Kinderen-250-250Baby's-250-250

 

Wil je meer weten over hoe osteopathie bij kinderen precies werkt.

Alle info vind je hier: https://www.epicentrum.be/home/disciplines/kinderosteopathie/

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

Post a Comment