Blog

Ontgiften, wat is het eigenlijk?

19:48 25 september in Gezondheid
1 Comment
88

De zomer begint stilaan op zijn einde te komen. Dagen worden korter en de herfst staat voor de deur.

Voor veel mensen komt er een vervelende tijd aan. Ook in de volksmond is het een bekend fenomeen: ‘het vallen van het blad en het botten van de bomen’. Maw de overgang van zomer naar herfst en van winter naar lente. Het zijn vaak dé periodes dat er klachten optreden. Dat zien we elk jaar opnieuw in de praktijk. Klachten zijn uiteenlopend en afhankelijk van persoon tot persoon. Voor de ene kan dit vermoeidheid beteken, voor de andere zijn dit gewrichtsklachten en voor nog iemand anders zullen dit eerder emotioneel gerelateerde klachten zijn. Eén van de adviezen die we vaak geven in deze periodes is extra ‘ontgiften’.

‘Ontgiften’ lijkt wel een hype. Zelfs de schoonheidsindustrie speelt hierop in. Ik bemerk dat het woord vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Toch wordt het al eeuwen gedaan. De Kelten gebruikten bv. sap van de berk om te ontgiften en ook de Romeinen wisten wat het was.

Maar wat houdt het nu juist in?!

Zoals het woord het zegt, ga je je ontdoen van ‘giffen’ in je lichaam. Giffen of toxines zijn stoffen die ervoor zorgen dat je lichaam extra wordt belast. De toxines moeten verwerkt geraken door verschillende lichaamssystemen.

 

Toxines

Er bestaan lichaamsvreemde of ‘exogene’ toxines. Denk aan bepaalde voedingsstoffen, chemicaliën (fijn stof bv), vrije radicalen,… Dit zijn dus stoffen die we uit de omgeving in ons lichaam binnenkrijgen en waardoor ons lichaam wordt belast.

Endogene’ toxines zijn stoffen die het lichaam zelf aanmaakt. Klinkt misschien vreemd dat je lichaam zelf afvalstoffen aanmaakt maar dit is het niet. Als de darmen verteren, komen er verschillende afvalstoffen vrij. Zelfde verhaal voor bv. schimmels. Deze huizen in je darmen en gaan ook de nodige stoffen produceren die moeten worden verwerkt. Deze afvalstoffen worden gefilterd door de lever en nieren.

Als er op een bepaald moment té veel afvalstoffen in het lichaam opgestapeld zitten, moeten onze organen veel meer werken dan normaal. Ons lichaam kan best iets aan en we hebben altijd de nodige reserve. Maar als dit langere tijd duurt, kunnen er tal van klachten optreden. De toxines kunnen zich gemakkelijk vastzetten in je weefsel, afhankelijk van persoon tot persoon. Als dit lange tijd duurt, kan dit bv aanzet geven tot hedendaagse klachten zoals fibromyalgie.

 

Het terrein reinigen

herfstdownload

 

 

 

 

 

Je kan het lichaam vergelijken met een bos.

Als er één boom niet goed groeit in het bos, kan je twee dingen doen. Of je haalt een kettingzaag boven en zaagt de boom om. Of je stelt je de vraag hoe het komt dat DIE specifieke boom op DIE plaats niet goed groeit. Misschien is de grond niet goed bemest? Misschien heeft de boom te weinig zonlicht of water gekregen waardoor het terrein niet goed is? Het is dan nuttig om extra voeding te geven of misschien de grond waarin hij staat op die plaats extra te saneren.

Zelfde verhaal met ons lichaam. We moeten denken in terreinen. Als het terrein niet goed gereinigd is, kan het na enige tijd klachten geven. Vandaar dus dat ontgiften soms een noodzaak is. Hoe properder het terrein, hoe beter alles kan werken.

 

Wat kan je zelf doen?

Ik heb zelf als student-osteopaat de nodige kuren gedaan, gaande van citroensap- tot soepkuren. En nog steeds reinig ik mijn lichaam enkele keren per jaar. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt ondernemen om je lichaam extra te reinigen of te detoxen. Enkele voorbeelden uit de praktijk:

  • Elke ochtend op nuchtere maag een half glas lauw water met een uitgeperst kwartje citroen en een koffielepeltje olijfolie is een goed recept. De olie bindt op de citroen en gaat ervoor zorgen dat je gal- en leverwerking wordt gestimuleerd.
  • Het drinken van een lepel appelazijn in wat water is heilzaam voor je lever. Je kan dit bv 2 x per dag doen voor de maaltijd. Gebruik hiervoor één eetlepel appelazijn, die je oplost in een half glas water.
  • Gemberthee is goed om te ontgiften en werkt ontstekingsremmend.
  • Er zijn heel wat ondersteunende voedingssupplementen die je kunnen helpen om te detoxen. Enkele kruiden die belangrijk zijn:


Mariadistel
: wordt reeds eeuwen gebruik om te reinigen. Heeft voornamelijk een leverhelend effect.

Paardenbloem: reinigt het lichaam en werkt ook voornamelijk op de lever.

Guldenroede: een kruid dat vochtafdrijvend werkt en dus ook van belang is om te reinigen.

Berk: wordt reeds eeuwenlang gebruikt in ontgiftingskuren.

Brandnetel: werkt bloedzuiverend

kruidendownload

 

Er zijn zeker nog veel meer kruiden die reinigend werken maar bovenstaande zijn meest bekend. Je kunt ze vaak terug vinden in complexen of tincturen. Mocht je je lichaam willen ondersteunen om te ontgiften, zit je zeker goed met dit rijtje.

 

Hoe ontgift je dan het beste?

Je kunt het best opbouwen zodat je niet te veel bijwerkingen hebt. Het kan zijn dat je wat moe wordt of bv wat hoofdpijn ervaart. Als je ontgift, stimuleer je je zuiveringsorganen. Het is dan ook van belang dat je veel drinkt tijdens deze periode. Op deze manier kunnen toxines gemakkelijker worden uitgescheiden en ga je minder last ervaren.

Ontgiften doe je best een drie – à vier weken. Als je het maximum rendement wil halen uit deze periode, kun je best alle belastende stoffen mijden. Cafeine, alcohol, suikers zoals frisdrank, chocolade maar ook te veel tarwe kun je best zo veel als mogelijk vermijden in je diëet. Tijdens een detoxkuur gebeurt er best wel wat met je lichaam. Het is dus ook van belang om je nachtrust te respecteren. Zo haal je het meeste uit je detoxkuur.

Ons advies is om dit 2 keer per jaar te doen zodat je ‘terrein’ proper blijft. Uiteraard kan het zijn dat er oorzakelijk extra storende factoren zijn, zoals zware metalenbelastingen, een fout zuur-base evenwicht, problemen met micro-organismen zoals schimmels, parasieten, virale of bacteriële belastingen, … Deze moeten eerst worden aangepakt alvorens het lichaam 100% gereinigd kan worden.

En tot slot: vergeet niet dat een sauna-beurt of een bad met basisch (alkalisch) badzout ook zeer weldadig zijn om ons lichaam te ontgiften.

 

Mocht je vragen hebben, kan je ons contacteren op info@epicentrum.be

Gezonde groeten,

 

Niels

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment

Post a Comment