Blog

Kinderyoga: hoe ziet een les eruit?

10:35 26 augustus in Epicentrum
0 Comments
88

Precies een jaar geleden starten we in Epicentrum met de eerste yogalessen voor kinderen. Ondertussen hebben we er in de praktijk in Hansbeke al een aantal reeksen en workshops opzitten. We horen dat de kinderen laaiend enthousiast zijn en dat de oefeningen uit de lessen bovendien een positief effect hadden op hun gedrag, ontspanning en zelfvertrouwen. Daarom besloten we vanaf het nieuwe schooljaar zowel een reeks kinder-, als kleuter- en tieneryoga op te starten. Momenteel weliswaar nog enkel in Hansbeke, maar we zijn de opties voor een lessenreeks in Westmalle ook aan het bekijken.

Omdat kinderyoga nog niet bij iedereen zo gekend is, schreven lesgeefsters Leen en Hanne uit wat kinderyoga precies is en hoe een voorbeeldles verloopt. Zo kan je precies ervaren wat kinderyoga inhoudt…

 

Wat is yoga?

 

Yoga is een methode om je geest tot rust te brengen en je gezondheid te bevorderen. Op fysiek vlak win je aan kracht, uithouding en souplesse. Op een ander vlak helpt het op een natuurlijke manier om spanningen en blokkades op te lossen. Dus ook mentaal en emotioneel komt er meer energie en ruimte vrij.

Yoga-oefeningen zorgen voor de juiste balans tussen lichaam en geest. Dit gebeurt via bepaalde houdingen, evenwichtsoefeningen, ademhalingsoefeningen en meditaties. Mensen ervaren dat ze zich beter kunnen focussen, concentreren en flexibeler worden, zowel fysiek als mentaal. Je merkt ook zelf waar je lichaam geen goede doorstroming heeft, waar er blokkades zitten en hoe je die kan losmaken.

 

Waarom kinderyoga?

 

Kinderen krijgen in onze westerse samenleving heel veel prikkels binnen via school, computer, tv, … Bovendien ligt de lat erg hoog qua verwachtingen. Veel kinderen leven daardoor constant aan hun limiet. Zo zien we steeds meer problemen als faalangst, slaapproblemen, boosheid, agressief gedrag, zich niet lekker voelen, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn/buikpijn,… Hun verbinding met zichzelf en dus ook met elkaar kan verdwijnen door constant boven hun grens te functioneren. Kinderen zullen in dat geval ofwel hyperactief worden, ofwel zich gaan afsluiten van de buitenwereld en zich terugtrekken in zichzelf.

download-1

Via kinderyoga kunnen kinderen op een speelse manier met zichzelf en met yoga in contact komen. Er is een leuke afwisseling tussen ontlading, rust en spel. Door yoga-oefeningen, beweging, ademhaling, aanraking, massage, klank en spel creëren we ruimte om de kinderen hun natuurlijke en spontane soepelheid, opgewektheid en energie terug te geven en verder te ontplooien. Ze leren zichzelf en hun lichaam te respecteren en beter te kennen.

Een kinderyogales bestaat steeds uit een aantal onderdelen:

  • opwarming
  • ontspanning
  • gronding
  • concentratie
  • evenwicht
  • ontlading
  • meditatie
  • muzikale expressie
  • tekenen/knutselen
  • en tot slot een afsluit/reflectiemoment

 

Een gulden regel is dat kinderen bij yoga nooit verplicht zijn om iets te doen of iets op een bepaalde manier uit te voeren. Ze worden gevraagd en gestimuleerd om mee te doen naar hun eigen kunnen. Ze hoeven zich niet te forceren en ze moeten ook goed weten dat niets fout of belachelijk is. Ze mogen gewoon zichzelf zijn! Het gaat er dus niet om dat ze de perfecte houding leren beheersen, maar wel dat ze er plezier aan beleven en hun eigen mogelijkheden ontdekken. Ieder kind neemt deel op zijn eigen niveau.

Elke kinderyogales is ingekleed in een bepaald thema en stimuleert de fantasie en inleving. Alle oefeningen worden gedaan vanuit een verhaal. Dit verhaal is elke les anders. Om een idee te geven van een mogelijk verhaal, schreef lesgeefster Leen het verhaal van de laatste les van vorige reeks uit: “de Spaanse strandvakantie”.

 

Voorbeeldles: de Spaanse strandvakantie

 

Tijd voor vakantie! En wat is er leuker en warmer dan een Spaans strand?

Het is ochtend en verlaten ons vakantiehuisje. We verzamelen in een kring op het strand en geven een schaal door met leuke schelpen. Als het jouw beurt is mag je een schelp kiezen en iets vertellen als je daar zin in hebt.

De zon is al aan het opkomen en het is hoogtijd om ons in te smeren met zonnecrème zodat we zeker niet verbranden. We maken een kwartdraai en wrijven het kindje voor ons in: nek, schouders, armen en rug.

Onze spieren zijn nog een beetje stroef en stijf en daarom gaan we die wat opwarmen. We maken gans ons lichaam wakker: we tokkelen op ons hoofd, aangezicht, slaan met onze hand over onze armen, borst, rug en benen. Vervolgens trekken we onze strandkledij aan en zetten onze zonnehoed en zonnebril op.

We laten onze voeten nog even wennen aan al dat zand door met onze platte voet het zand goed aan te duwen, en vervolgens met onze tenen, hiel, buiten – en binnenkant van de voet. We hebben nu heel soepele voeten!

Het wordt een zonnige dag en groeten met z’n allen de zon. Zo zal ze ons zeker gans de dag vergezellen.

Daarna gaan we op verkenning op het strand. Hoog in de lucht zien we een vlieger en een krijsende meeuw. We wandelen verder en merken een krab, schelp en zeester op. Verder in de zee springt een dolfijn uit het water en aan onze voeten zwemt een visje voorbij. We gaan terug naar het strand tot in de duinen, waar lang duingras heen en weer waait. De ideale plek om een zandsculptuur te maken.

Het wordt avond en in Spanje wordt er veel gefeest en gedanst. We trekken onze Spaanse feestkleren aan en maken onze eigen danspomponnetjes. We varen met onze zeilboot naar het feesteiland en dansen bij zonsondergang op de laatste Spaanse hits. We drinken wat fruitcocktail en dansen lekker verder.

Nu zijn we uitgedanst en gaan slapen. In onze droom zwemmen we met een dolfijnvriendje tot diep in de zee. We worden helemaal uitgerust wakker en onze reis zit erop. We zijn nu terug kindjes die naar de yogales kwamen en nu is het tijd om afscheid te nemen en naar huis te gaan.

DSCN7241

 

Praktisch

 

Alle praktische info over de komende lessenreeks vind je hier.

 

* Namasté! (= een yoga groet)*

Hanne

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment