Blog

Osteopathie helpt bij groeipijnen

14:15 14 juni in Geen categorie
0 Comments
68

 

Doet groeien pijn?
Een interessante vraag!
Wetenschappers zijn er in elk geval nog niet over uit.

 

1/3 van de kinderen tussen 3 en ruim genomen 12 jaar heeft wel eens pijn in de benen of de armen die toegeschreven wordt aan groeipijn. Bij deze kinderen zijn er gewoonlijk geen medische afwijkingen, letsels of andere problemen vast te stellen. De pijnen gaan niet gepaard met duidelijke andere symptomen zoals koorts, zwelling, een wonde, huiduitslag, gewrichtspijn,…

“Groeipijn” is dus een diagnose die gegeven wordt bij pijnklachten (vnl. thv het bovenbeen, onderbeen, kniekuil, enkel of arm), die meestal symmetrisch voorkomen gedurende de nacht. De pijn lijkt zich diep in de spieren te situeren. Deze pijnen zijn onschuldig, maar kunnen wel een grote impact hebben. Ze verstoren dikwijls het slaappatroon van kinderen (en ouders). Kinderen zullen dan overdag ook vaker vermoeid en minder alert zijn, wat kan leiden tot het ontstaan van een vicieuze cirkel.

 

Oorzaak?

 

De term “groeipijnen” doet vermoeden dat groeien pijnlijk kan zijn. Nochtans is daar absoluut geen eensgezindheid over. En is een echte oorzaak onbekend.

Er zijn vermoedens dat de groei van de lange botten sneller gaat dan de lengtetoename van spieren, pezen en het botvlies. Daardoor zou het botvlies, de spier- en peesaanhechtingen onder spanning komen te staan. Anderzijds constateert men dat groeipijnen meer voorkomen in een periode dat de groeisnelheid eerder laag ligt…

 

Hoe dan wel te verklaren?

 

Groeipijnen komen meestal voor aan het eind van de dag en tijdens de nacht. Op momenten dat kinderen stil zitten of liggen. Dus lichte spanningen die er overdag ook zullen zijn, worden dan wellicht meer voelbaar. Onze ledematen zijn onderhevig aan heel wat invloeden vanuit de rest van het lichaam. Dat kunnen we verklaren via de anatomische relaties die spieren, gewrichten en bindweefselvliezen in het hele lichaam met elkaar hebben. En door de vele verbindingen in ons lichaam via bloedvaten, zenuwen en lymfevaten.

Embryologisch gezien (als we dus gaan kijken naar de ontwikkeling van het embryo in de buik van de mama), weten we dat de ledematen als stompjes groeien vanuit de romp. De spieren en alle andere soorten weefsels in de ledematen zijn dus ontstaan vanuit weefsels uit de romp. Reden te meer dus om aan te nemen dat onze ledematen letterlijk afhankelijk zijn van wat er in onze romp zich afspeelt.

Acupuncturisten zullen dit ook bevestigen. Elk orgaan heeft zijn meridiaan die in de meeste gevallen uitloopt in armen of benen. Acupuncturisten kunnen op die manier verklaren dat bv. maagklachten pijn kunnen geven in de scheenbenen.

Een andere veel aangegeven verklaring voor groeipijnen is overbelasting van de gewrichten of ledematen na hevige of nieuwe inspanningen. Die overbelasting kan spanning of irritatie in of op spieren, pezen en fascia veroorzaken, die dan extra voelbaar wordt in rust. Men ziet dat groeipijnen duidelijk meer worden aangegeven na een drukke dag. De benen worden meer belast dan de armen, waardoor de klachten dus meer in de benen voorkomen.

En tot slot kan er ook een chemische link zijn waarom het ene kind gemakkelijker groeipijnen krijgt dan het andere. Zo is de calcium en magnesium balans belangrijk voor je botten en de spieren. Het kan zijn dat er te weinig mineralen via de voeding binnenkomen, maar het kan ook zijn dat de opneembaarheid van mineralen verstoord is door een teveel aan bepaalde toxines (afvalstoffen) zoals zware metalen in het lichaam.

 

 

Wat kan een osteopaat betekenen bij groeipijnen?

 

Zowel lokaal thv de ledematen als in het hele lichaam is het belangrijk dat een kind in balans is, dat het flexibel en veerkrachtig is om zich aan te passen, te groeien, nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe stappen te nemen in zijn/haar motorische ontwikkeling. Groeien en leren gaan echter niet zonder het letterlijke en figuurlijke vallen en opstaan. Een kind loopt in zijn ontwikkeling dikwijls een spanningsveld of een blokkade op door bv. een val of een overbelasting. Zo vinden we bij kinderen in de praktijk vaak blokkades of bewegingsverliezen die ervoor zorgen dat het lichaam niet perfect symmetrisch kan functioneren.

Het zijn vooral die asymmetrische posities die ervoor zorgen dat de ene kant van het lichaam meer belast wordt dan de andere, of dat een bepaald gewricht meer belast wordt dan een ander. Groeipijnen gaan volgens mij dan ook bijna altijd gepaard met spanningen of bewegingsverliezen thv de gewrichten lokaal in het been of de arm of thv de wervelkolom of andere gewrichten in de omgeving. Voor de benen spelen vooral de mobiliteit van de onderste ruggenwervels als het bekken een grote rol. Zowel naar mechaniek, als naar doorbloeding en bezenuwing toe.

Die doorbloeding is van een ontzettend groot belang voor de aanvoer van alle nodige voedingsstoffen (oa. mineralen) als voor de afvoer van toxische stoffen die zich anders zouden opstapelen in spieren en gewrichten. Bij elke osteopathische behandeling wordt hier veel aandacht aan besteed.

Tot slot zullen ook lokale technieken op de botten zelf, op het bindweefsel eromheen en op de spieren worden toegepast. Deze geven vaak een directe verlichting van het spanningsveld en een directe verbetering van de klacht.

Kortom we zorgen er als osteopaat voor dat het lichaam van je kind terug in balans is. Dat het terug in staat is om zich aan te passen, veerkrachtig te zijn en symmetrisch verder te ontwikkelen.

 

Wat kan je zelf doen voor je kind?

 

Indien er geen andere gerelateerde klachten (zoals koorts, zwelling, continue pijn, enz…) mee gepaard gaan en de pijnen die je kind ervaart, lijken op een soort groeipijnen, laat dan je kind in eerste instantie eens checken bij een (kinder)osteopaat. Een behandeling verloopt pijnloos, wordt door het kind als aangenaam ervaren en kan super zinvol zijn naar de verdere groei en ontwikkeling van je kind. Er zijn trouwens niet veel sessies nodig om groeipijn-achtige klachten aan te pakken. Vaak is het herstellen van de balans en symmetrie van het lichaam voldoende.

Als het nodig is, geven we je een aantal oefeningen om te stretchen mee. Die kan je dan samen met je kind uitvoeren. Weet ook dat het belangrijk is dat je kind voor/na sportieve activiteit zich opwarmt en stretcht. Bij navraag in de praktijk hoor ik nog veel te vaak dat in jeugdsport daar te weinig aandacht aan wordt besteed.

Je doet je kind er zeker ook een groot plezier mee een lichte massage van de benen te geven. Vaak is dat een wondermiddel voor een goede nacht. Je kan hiervoor Arnica massage-olie van Weleda gebruiken. Deze heeft een therapeutisch effect op stramme en stijve spieren.

Als je kind ’s nachts wakker wordt met pijn, dan kan een warm kersenpittenkussen de pijn verlichten.

En tot slot: zorg voor een gevarieerde voeding rijk aan groenten en fruit in alle kleuren. Zo krijgt je kind voldoende mineralen binnen. Maak er een challenge van om samen met je kind nieuwe gezonde lekkere dingen in de supermarkt of bij de groentenboer te ontdekken en uit te proberen. Tesamen met voldoende water per dag, help je je kind zo goed op weg!

 

 

Heb je nog vragen of een specifiek verhaal, laat het hieronder in een berichtje achter en ik stuur je zeker een antwoord.
Of mail me op hanne@epicentrum.be

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment