Blog

Boekbespreking: ‘Meditatie’

15:55 01 juli in boekentip
1 Comment
75

 

‘Meditatie’ is een beladen begrip. Vaak tracht ik het voorzichtig in de praktijk aan onze patiënten uit te leggen. Want toegegeven, er hangt vaak een bepaalde ‘sfeer’ rond het woord meditatie. De voorbije jaren is er heel wat in beweging rondom mediteren en ik ben oprecht blij dat het eindelijk wat meer algemeen aanvaard wordt.  Mede door bv Jon Kabat-zin, de vader van de mindfulness, is meditatie wat bekender geworden bij het grote publiek. Enkele weken geleden nog was neuroloog Steven Laureys te gast bij het programma Van Gils en gasten. De uitspraak van die avond was zonder twijfel dat hij zonder schroom verkondigde dat meditatie een vak op school zou moeten zijn. Ik treed Dr. Laureys zijn mening volledig bij. Meditatie kan voor velen een prima therapie zijn. Het wordt wereldwijd al eeuwen toegepast en komt in alle culturen voor.

Dr. Steven Laureys: “Meditatie zou een vak op school moeten zijn”

 

 

 

Meditatie | De auteurs

 

Toen ik zijn boek ‘Emotionele Intelligentie’ uit 1995 voor de eerste maal las, was ik helemaal verkocht. Het is gegarandeerd één van de eerste boeken die me van mijn sokken blies. Daniel Goleman is een Amerikaans psycholoog en wetenschapsjournalist die het begrip ‘emotionele intelligentie’ introduceerde. Hij heeft heel wat wetenschappelijk neurologisch onderzoek verricht en beschreven. Moeilijke begrippen worden door hem zeer eenvoudig beschreven. Dat maakt van hem een unieke auteur. Je hoeft dus niet medisch geschoold zijn om zijn taal te begrijpen.

Hij schreef het boek over meditatie trouwens niet alleen maar met een goede vriend: Richard Davidson. Een gerenommeerd neurowetenschapper aan de universiteit van Wisconsin. Beide auteurs zijn dus op minst ‘zweverig‘ te noemen.

 

 

Meditatie | Het boek

 

Dit boek is een ‘must have’ voor iedereen die meer wil weten over meditatie. Beide auteurs zijn no-nonsens en zijn de voorbije decennia op zoek gegaan naar antwoorden over de werking van meditatie. De subtitel van het boek is dan ook ‘de blijvende effecten op lichaam, geest en hersenen’.  Men is effectief wetenschappelijk gaan zoeken of er überhaupt effect meetbaar is als men mediteert. En als men mediteert, wat moet men dan doen? Want bij meditatie denken de meeste mensen spontaan aan een yogi die in lotushouding zit. Verrassend genoeg is dit zeker niet nodig als je wil mediteren en dus bij jezelf wil blijven.

Beide auteurs zijn ten rade gegaan bij Oosterse leermeesters en hebben hun wijsheid vertaald in wetenschappelijk hersenonderzoek. Ze zijn hier sinds de jaren 70 mee bezig! Ze geven ook eerlijk toe dat ze er nu pas mee naar buiten komen. Wellicht omdat er nu ook meer ruimte voor is.  Want tot voor enkele jaren geleden was meditatie niet mainstream. Het is het eerste boek dat ik lees over deze topic, volledig uit wetenschappelijk standpunt beschreven. Dit maakt het zonder meer een uniek boek dat voor iedereen leesbaar en interessant is. Want zowel de pro- als contra meditatie aanhanger leert hieruit.

 

Ik heb de voorbije jaren tal van boeken gelezen, praktische zaken toegepast en gezien en gevoeld wat het doet. Tijd en ruimte maken voor jezelf kan heel wat teweeg brengen met je lichaam. Het keyword voor mij blijft ‘veerkracht’. Want hoe veerkrachtiger je zelf bent, hoe meer ‘marge’ je  lichaam heeft en hoe flexibeler het op elke situatie kan reageren. De ene mens heeft dit van nature meer dan de andere. Via meditatie kan je je lichaam echter wel trainen om meer reserve op te bouwen en veerkrachtiger te worden.

 

Veel leesplezier!

 

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment
  • rit.koyen@gmail.com'
    Rk 18:22, 5 juli 2019 Beantwoorden

    Niels….je bent ne straffe gast en je hebt nog gelijk ook

Post a Comment