Blog

Vitamine D: Waarom hebben de meeste mensen een tekort?

15:20 30 maart in Gezondheid
0 Comments
65

Velen onder ons hebben een chronische vitamine D-deficiëntie. Onderzoeken tonen aan dat de gemiddelde Europeaan een groot tekort aan vitamine D heeft. Het belang van vitamine D kan echter niet voldoende aangehaald worden. Vandaar vatten we even voor jullie samen waarom zovelen een tekort hebben, waarom vitamine D zo belangrijk is en wat je zelf kan doen om je vitamine D levels op peil te houden.

 

Tien redenen waarom mensen een vitamine D-deficiëntie hebben

 

1| De meeste mensen zijn het grootste deel van hun tijd 1. binnenshuis, 2. aangekleed, 3. volledig beschermd met sunblocks indien buitenshuis, 4. levend op onze breedtegraad van de aarde waardoor voldoende vitamine D-aanmaak via de huid quasi onmogelijk is.

2| Een volwassen lichaam gebruikt circa 4.000 i.e. (100mcg) vitamine D3 per dag terwijl de inname via voeding maximaal 1.000 i.e. (25mcg) levert.

3| Iedere activiteit van ons immuunsysteem, waaronder ontsteking, leidt tot een verhoogd verbruik en vernietiging van vitamine D.

4| Sommige mensen hebben een genetisch defect in de absorptie van vitamine D.

5| Sommige mensen hebben gastro-intestinale malabsorptie waardoor de absorptie van vitamine D ook verminderd is, onafhankelijk of de vitamine D uit voeding of uit een supplement komt.

 

 

6| Sommige medicatie zoals cholesterolremmers blokkeren de absorptie van vetoplosbare vitaminen.

7| Sommige medicatie zoals anti-epileptica zijn berucht vanwege het feit dat ze het vitamine D-metabolisme verzwakken en daardoor vitamine D-deficiëntie veroorzaken.

8| Magnesiumdeficiëntie, wat tevens erg algemeen is, tast de vitamine D-benutting aan.

9| Overgewicht betekent meer weefselvolume waarover de vitamine D zich moet verdelen. Dit maakt dat mensen met overgewicht vaker een vitamine D-deficiëntie hebben.

10| Luchtverontreiniging blokkeert de UV-stralen en draagt zo ook bij aan vitamine D-deficiëntie.

 

 

Waarom is vitamine D zo belangrijk?

 

Vitamine D zorgt voor het behoud van een sterk immuunsysteem en een natuurlijke weerstand. Vitamine D speelt een cruciale rol in ons immuunsysteem.

Vitamine D is nodig om voldoende calcium uit de voeding op te nemen. Calcium speelt een rol bij de vorming en het behoud van sterke botten en tanden

Vitamine D speelt een rol bij de ondersteuning en het behoud van sterke en soepele spieren. Spierkrampen kunnen een uiting zijn van een vitamine D tekort (naast vaak (ook) een magnesium tekort)

Vitamine D is essentieel voor een normale groei en ontwikkeling van de botten, vooral bij kinderen

Vitamine D speelt een beschermende rol bij allerlei vormen van kanker

 

 

Hoe kan je je vitamine D levels opkrikken?

 

Het grootste gedeelte van vitamine D maak je aan via zonlicht. Vandaar wordt deze vitamine ook wel de zonvitamine genoemd. Van april tot en met oktober is de zonnestraling voldoende sterk om genoeg vitamine D in de huid aan te maken als je tussen 11 en 15u minstens een half uur buiten bent.

Vitamine D komt slechts in kleine hoeveelheden in voeding voor. De meeste vitamine D in voeding zit in vette vis zoals makreel en zalm. Kleinere hoeveelheden zijn aanwezig in lever, vlees, eieren en melkproducten.

 

 

Suppletie is echter voor velen een must. Belangrijk om weten is:

 

Twijfel je of je voldoende vitamine D aanmaakt of inneemt? Neem dan contact op met je arts. Via bloedonderzoek kan het vitamine D gehalte gemeten worden.

Hoeveel vitamine D je inneemt als supplement, is belangrijk. Vitamine D is namelijk een vetoplosbare vitamine. Als je er te veel van inneemt, dan plas je dit teveel niet uit, zoals bij een wateroplosbare vitamine B of C. Vandaar moet je je dosis afstemmen met een arts of therapeut.

Weet dat mensen met overgewicht zoiezo tot 300% meer vitamine D nodig hebben dan personen met een normaal gewicht.

Weet dat suppletie met vitamine D gedurende ten minste 5 tot 9 maanden moeten worden voortgezet om een maximaal effect te bekomen. Pas na 4 maanden is er volledige weefselverzadiging.

 

Referentie:
https://www.ichnfm.org/d

 

* Zonnige groet *

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment