Blog

Als je baby niet wil slapen…

11:38 13 oktober in boekentip, Gezondheid
0 Comments
67

 

We krijgen ze regelmatig over de vloer… radeloze mama’s en papa’s waarvan hun allerliefste baby de slaap maar niet wil vatten. Dat baby’s in het begin in korte stukken slapen en hun nachten nog onderbroken zijn, weten we allemaal wel. Maar, wat is nu eigenlijk normaal en vanaf welke leeftijd mag je verwachten dat ze ‘doorslapen’?

 

Bioritme baby

Wanneer baby’s geboren worden hebben ze nog helemaal geen besef van dag en nacht. Integendeel, vaak zie je dat ze hun dagen en nachten in het begin juist gaan omkeren. Dit komt doordat ze tijdens de zwangerschap overdag vaak sliepen omdat de mama hen dan als het ware in slaap wiegde. En ook omgekeerd kunnen veel mama’s beamen dat wanneer ze tot rust kwamen tijdens de zwangerschap, de baby net dan actief werd.

 

Daarnaast vragen pasgeborenen ook om het aantal uur voeding, waardoor doorslapen ook al geen optie is. Normaal gesproken zien we gemiddeld dat er tussen de leeftijd van 7 en 12 weken geleidelijk aan een dag en een nacht kan onderscheiden worden en het bioritme dus ontwikkeld wordt.

 

Slaapcyclus baby

Al vanaf de geboorte is er sprake van een slaapcyclus, al verschilt deze natuurlijk wel van deze van een volwassene. Maar ook bij een baby wordt er dus onderscheidt gemaakt tussen een lichte slaap en een REM-slaap (Rapid Eye Movement). Tijdens die diepere REM-slaap gaat je baby aan het dromen.

Het grote verschil met een volwassen individu zit in de lengte van een slaapcyclus. Bij een baby duurt een gemiddelde slaapcyclus 45 minuten, terwijl wij er het dubbele ervan maken. Dit komt voornamelijk doordat baby’s sneller opnieuw honger krijgen, maar wellicht ook voor een stukje uit bescherming tegen wiegendood.

 

Hoeveel slaap?

Hoeveel een baby nu juist moet slapen, hangt af van de leeftijd van je kindje. Zo zie je bij een pasgeboren baby dat deze eigenlijk enkel zijn slaap onderbreekt tijdens de voeding.

Gemiddeld kan je stellen dat een baby rond de leeftijd van 6 weken overdag 4u tot 6u slaapt, verdeeld over 4 tot 8 slaapjes. Een baby van 12 weken slaapt dan weer evenveel uren overdag, maar verdeeld over 4 tot 6 slaapjes.

Tussen 3 en 6 maand neemt het aantal uren en ook het aantal slaapjes overdag nog verder af. ’s Nachts neemt de slaap dan toe en is de baby op deze leeftijd fysiek ook in staat om de nacht te overbruggen. Op zes maand is het bioritme ontwikkeld en is er sprake van een goed onderscheid tussen dag en nacht.

 

Slechte slaper?

Wanneer kun je nu spreken van een slechte slaper? Je zal merken dat je kindje meestal ook tijdens zijn slaapje onrustig is en vaak veel te kort slaapt. We spraken hierboven al van een slaapcyclus van 45 minuten. Bij slechte slapertjes is dit nog korter, soms zelfs maar 20 minuten.

Daarnaast kan je opmerken dat jullie baby moeilijk zelf kan inslapen en ook huilend wakker wordt. Deze baby’s zijn hangerig, overprikkeld, constant moe of juist omgekeerd heel druk en wakker. Ze vallen in slaap tijdens het voeden, waardoor ze ook niet goed eten en hierdoor ook opnieuw sneller naar voeding moeten vragen.

 

 

Wat kan je zelf doen?

  • Inbakeren bij jonge baby’s kan geborgenheid geven
  • Een kledingstuk van de mama in de buurt van je baby: ook de geur van de mama maakt jonge baby’s rustiger
  • ’s Avonds in bad geeft ze volledige ontspanning en kan zeker helpen
  • Regelmaat en ritme, zeker bij oudere baby’s
  • Vast avondritueel met min of meer vaste tijdstippen
  • Let ook zeker op de eerste signalen van vermoeidheid: geeuwen, oogjes wrijven, aan de oortjes friemelen, hangerig of juist drukker worden. Probeer er zo snel mogelijk op in te spelen. Wanneer een baby oververmoeid raakt, wil hij vaak nog minder slapen.

 

 

Een echte aanrader hierbij is het boek van Stephanie Lampe ‘Baby in een droomritme’.

Zij werkt zelf als slaap- en onrustdeskundige en noemt zich baby(slaap)fluisteraar.

Destijds ging ze opzoek naar oplossingen voor haar eigen kinderen die onrustig waren en schreef ze haar ervaringen met de verschillende methodes neer in dit boek.

 

 

Veel succes!

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment