Tips voor een betere nachtrust
Heel wat mensen hebben te kampen met een slaapprobleem. 6 tot 8 uur slaap per nacht lijkt het meest ideale te zijn voor de meeste volwassenen. Maar uiteraard is dit zeer persoonsgebonden. Het is inmiddels wel geweten dat té weinig slaap negatieve gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Zo heeft het een effect op je immuunsysteem en je geheugen. Maar te weinig slaap kan ook depressiviteit in de hand werken en constipatie verergeren.
Er zijn heel wat dingen die je zelf kunt ondernemen om je nachtrust te verbeteren. 10 praktische tips ter verbetering van je slaap:
Slaapkamer: raam open
Frisse lucht tijdens de nacht bevordert je slaap. In een niet geventileerde kamer ontstaat een benauwd klimaat door de kooldioxide die je gedurende de nacht uitademt.
Zorg voor veel licht overdag
Veel licht overdag houdt je biologische klok scherp en stimuleert de productie van het slaaphormoon melatonine.
Slaap in een verduisterde slaapkamer
Een klein beetje licht in de slaapkamer is al storend voor je slaapcyclus en remt ook het nachtelijk herstelproces van lichaamscellen. Het verstoort ook het slaaphormoon, melatonine.
Geen alcohol voor het slapen gaan
Alcohol helpt je sneller in slaap te vallen maar verstoort je nachtrust. ’s Nachts moet de lever ontgiften. Door het gebruik van alcohol, wordt de lever extra belast. Veel mensen worden daardoor ’s nachts wakker of slapen minder lang.
Eet niet vlak voor het slapen gaan
Pas vooral op met grote maaltijden en suikerrijk voedsel. Voor een goede nachtrust eet je best niet na 18u. Als je echt heel erg trek hebt kun je kiezen voor wat kleins vb. wat soep, groentjes, klein stukje vlees, wat yoghurt, platte kaas of een glas rijstmelk of kokosmelk….. Eet best ’s avonds laat geen fruit, dit gaat in de darmen gisten.
Geen telefoon naast je bed
De straling van mobiele telefoons zouden de kwaliteit van je slaap kunnen beïnvloeden. Ook draadloos internet (wifi) en alle electrische apparatuur waar stroom op staat, geven elektromagnetische straling af en verstoren zo je nachtrust.
Pak die stress aan
Chronische stress haalt je slaap-waakritme onderuit, waardoor je nog slechter tegen stress kan. Ontspanningsoefeningen, meer bewegen, opschrijven wat je morgen moet regelen zodat je het niet hoeft te onthouden, problemen aanpakken en niet laten voortsudderen en ruim de tijd nemen voor slaap, helpen het best.
Stop de gedachtenmolen
Luister naar rustgevende muziek om je gedachten los te laten of lees een boek. Lezen kost wat inspanning voor de ogen en wanneer je ermee stopt wekt dit een ontspannen gevoel op.
Beweeg voldoende overdag
Het is belangrijk om overdag voldoende te bewegen. Je hormonen zorgen ervoor dat je ’s avonds dan makkelijker in slaap komt.
Blijf weg bij slaapmiddelen
De meeste slaapmiddelen zijn verslavend. Je kunt na een tijdje niet meer zonder en ze geven vaak bijwerkingen. Er zijn natuurlijke alternatieven die ook goed werken op je nachtrust. Enkele zaken die we met enige regelmaat adviseren zijn: melatonine, L-tryptofaan, valeriaan/hop/passiflora en ashwaganda.
Gezonde groeten,
Niels
No Comments