Blog

Borstvoeding: problemen en tips

19:34 25 juni in Kinderosteopathie
0 Comments
84

 

Als borstvoeding mogelijk is: geef het zeker een kans! Langs alle kanten wordt borstvoeding gepromoot en meer en meer ziet men de voordelen er terug van in. Dit wil nog niet zeggen dat de borst geven ook altijd van een leien dakje loopt. Pijnlijke tepels, borstweigeren, onrustig drinken, continu willen drinken, slecht aanhappen,… zijn problemen die we vaak horen. Helaas ontmoeten we regelmatig moeders die omwille van zulke problemen gestopt zijn met borstvoeding geven. Met de juiste raad op het juiste moment, had het helemaal anders kunnen lopen. Als osteopaat kunnen we in vele gevallen ook helpen de borstvoeding en de drinktechniek te begunstigen. We raden ook iedereen met een kersverse baby aan een vroedvrouw en/of lactatiedeskundige te raadplegen. Bij hen kun je met alle vragen rond het voeden van je pasgeborene terecht en ze hebben gouden tips!

 

Onrustig aan de borst

Waarom baby’s onrustig zijn tijdens het geven van de borst, is één van de meest gestelde vragen die we van mama’s te horen krijgen. Elke mama die borstvoeding geeft, krijgt er op een bepaald moment in meer of mindere mate mee te maken. We zien dan ook verschillende mogelijke oorzaken voor dit probleem:

 • Groeispurt van je baby of de melk die zich aanpast bij de mama: je baby kan hierdoor onrustig worden, maar vaak verdwijnt deze situatie dan vanzelf. Vooral zelf rustig blijven en doorzetten, is de boodschap.
 • Pijn of klachten bij je baby: controleer of je baby geen last heeft van spruw, zure oprispingen of krampjes. Maar ook bij een iets oudere zuigeling kan dit voorkomen als reactie op doorkomende tandjes of een uiting van een oorontsteking zijn.
 • Te weinig melk bij de mama: dit kan tot uiting komen wanneer je baby niet genoeg bijkomt in gewicht en ook constant om de borst vraagt.
 • Te krachtige toeschietreflex: in dit geval kan het raadzaam zijn om voor het voeden een kleine hoeveelheid melk af te kolven.
 • Zuigverwarring of tepel-speenverwarring: vooral in het begin wordt dit wel eens gezien. Vermijdt daarom zoveel mogelijk kunstmatige spenen in de eerste levensweken (flessenspeen, fopspeen, tepelhoedje).

 

Niet alleen onrustig zijn, maar zelfs de borst weigeren kan een reactie zijn van je zuigeling op één van bovenstaande oorzaken. Weet dat bij bepaalde aanpassingen of veranderingen van de situatie dit ongemak na twee dagen over zou moeten zijn.

 

Slecht aanhappen en zuigen

Wanneer je een baby aanlegt, zal je in een normale situatie na een aantal seconden een toeschietreflex gewaar worden en daarna ook de baby horen drinken en slikken. Indien dit niet of moeilijk gaat en je als mama wel genoeg melk hebt, kan het ook duiden op een probleem bij je kindje. Slecht aanhappen en drinken kan je ook herkennen aan de kuiltjes die verschijnen ter hoogte van de wangen van de baby of gevoelige en geïrriteerde tepels duiden ook op een mindere borstvoeding.

 

 • Niet correct aangelegd: dit is in het begin (zeker bij het eerste kindje) een heuse zoektocht, maar hierbij kan de hulp van een vroedvrouw wonderen doen! Of probeer alvast eens een andere positie uit.
 • Te kort tongriempje
 • Prematuur, waardoor de zuigreflex nog te zwak is
 • Als gevolg van een zware bevalling: kunnen er spanningen ontstaan in de regio van het nekje en de hals waardoor het zuigen en slikken wordt bemoeilijkt. Hierbij is het zeer zinvol om eens langs te gaan bij de osteopaat.

 

Een handige tip om te weten of je kindje goed aanhapt, is dat het mondje van de zuigeling moet lijken op de K van ‘kellogg’s’. Het mondje moet wijd open zijn en de lipjes naar buiten gekruld. De hoek tussen de onder- en bovenlip maakt hierbij een hoek van 180°…vergelijkbaar met het logo van kellogg’s dus!

 

Valt in slaap aan de borst

Dit probleem komt wel eens voor tijdens de eerste weken na de bevalling. Als grootste oorzaak wordt geelzucht gezien. Dit is in de meeste gevallen een natuurlijk fenomeen omdat de lever nog niet volledig in staat is alle bilirubine af te breken. Het verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. Dit wordt ook goed opgevolgd door de kinderarts. Maar, tijdens deze weken zien we wel dat dit een bepaalde sufheid veroorzaakt bij de pasgeborenen.
Soms vallen baby’tjes ook in slaap aan de borst als gevolg van medicatiegebruik bij de mama tijdens een zware bevalling of daarna.

Dit kun je er aan doen:

 • Verversen van je baby voor de voeding
 • Eventueel wat uitkleden voor het voeden
 • Masseren handjes en voetjes tijdens het voeden
 • Borstcompressie tijdens het voeden
 • Probeer in zittende houding te voeden

 

 

Vraagt constant de borst

Baby’s die constant om de borst vragen of baby’s die precies onverzadigbaar zijn en waarbij voedingen dus eindeloos duren. Dit worden ook wel eens clusterbaby’s genoemd. Bij pasgeborenen is het normaal dat ze 8 à 12 voedingen per etmaal vragen.

 • Te weinig melk bij de mama kan hiervan een oorzaak zijn
 • Dit kan een symptoom zijn van reflux: door te drinken wordt de zure smaak van de oprispingen verzacht.
 • Kan ook te maken hebben met een verhoogde zuigreflex, met als doel endorfines (pijnstillende stofjes) aan te maken. Dit zal een baby’tje doen bij bv. een blokkade of spanning in zijn/haar nekje.

 

 

 

Wat kan osteopathie betekenen?

Een afspraak bij uw osteopaat kan bij bepaalde problemen bij borstvoeding zeer zinvol zijn!
Wanneer de borstvoeding bv. niet voldoende op gang komt, kan een behandeling bij de mama de doorbloeding stimuleren. In het bijzonder wanneer er bij de mama sprake is van littekenweefsel (bv. na een eerdere oksel- of borstoperatie).
Zoals hierboven reeds kort werd aangehaald, kunnen we als osteopaat ook invloed hebben op het slecht aanhappen of zuigen van de baby aan de borst. Blokkades thv het achterhoofd van het baby’tje (die vaak zichtbaar zijn in een voorkeurspositie van het hoofdje), kunnen de neurologische aansturing van het slikproces via de slikzenuw (n. hypoglossus) in de problemen brengen.

Hoe een osteopaat te werk gaat bij baby’tjes, kan je hier lezen.

 

En onthou: borstvoeding komt pas op volledige kruissnelheid na ongeveer een maand. Het is dus vaak even doorbijten in het begin, maar geduld en doorzetting worden beloond!

 

Hanne

 

Leestip:

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment