Blog

Bedplassen: het taboe doorprikt

09:09 28 februari in Kinderosteopathie
0 Comments
81

Bedplassen of enuresis noctura bij kinderen is niet meteen het meest geliefde onderwerp om over te spreken, merken we in de praktijk. Nochtans heersen rond dit probleem nog heel wat vragen en misverstanden. Vaak zien we dat schaamte of angst een belangrijke rol speelt. En toch komt het meer voor dan je vermoedt.

Men spreekt van bedplassen wanneer een kind tijdens het slapen onwillekeurig urine verliest en dat op een leeftijd wanneer het kind eigenlijk droog zou moeten zijn. We nemen dit thema even onder de loep!

 

Cijfers en zo:

Normaal wordt 85% van de kinderen ‘s nachts droog tussen de leeftijd van 2 en 5 jaar. Maar, tot een leeftijd van 7 jaar kan bedwateren normaal zijn. Wanneer je kind ouder is dan zeven en wekelijks nog meermaals in zijn bed plast, kan het aan te raden zijn om een arts op te zoeken.

Bedplassen komt frequenter voor dan je denkt. De cijfers vertellen ons dat ongeveer 10% van de kinderen tussen 6 en 7 nog niet droog zijn ’s nachts. Jongens hebben er ook iets meer last van dan meisjes.

Bedplassen wordt meer geconstateerd bij kinderen waarvan één of beide ouders hier ook last van hadden als kind. Deze kinderen hebben 44-77% meer kans op bedplassen.

 

 

Waaraan kan het allemaal liggen?

  • Een verkeerde blaaswerking: een te lage blaasactiviteit en/of een vroegtijdige samentrekking van de blaas (instabiele blaas).
  • Een stoornis waarbij de nachtelijke urineproductie te hoog is: er wordt hierbij te weinig ADH (antidiuretisch hormoon of vasopressine) aangemaakt.
  • Een verstoord groeiproces van de blaas: hierdoor krijg je een te kleine blaas. Deze kinderen gaan overdag ook frequenter moeten plassen.
  • Een urineweginfectie die blijft sluimeren, kan een medische oorzaak zijn van bedplassen.
  • Een hoge wekbaarheidsdrempel: sommige kinderen worden niet wakker van een volle blaas
  • Emoties en stress kunnen een negatieve invloed hebben en het probleem van bedplassen verergeren of onderhouden.
  • Constipatie: bij overvolle darmen kan de blaas overprikkeld worden. Het rectum (laatste deel van de darm) ligt immers vlakbij de blaas.

 

 

 

Hoe hou je het droog?

Indien er sprake is van bedplassen, dan is het raadzaam om eerst en vooral een arts te raadplegen zodoende medische oorzaken te kunnen uitsluiten.

Daarnaast kan je wel al heel wat zelf doen:

  • Drinkpatroon: veel drinken overdag, iets minder ’s avonds.  Melk, dranken die cafeïne en theïne bevatten en koolzuurhoudende dranken matigen of vermijden.
  • Zorg voor een goede darmwerking of tracht het probleem van constipatie aan te pakken.
  • Pak de oorzaak van eventuele angsten of stresserende situaties aan. Praat met het kind en toon begrip. Zorg dat er een lampje in de omgeving staat zodat het kind ’s nachts ook uit bed durft om naar het toilet te gaan.
  • Zorg voor goede plasgewoontes: overdag regelmatig plassen zonder te persen en zeker voor het slapen de goede gewoonte hebben om nog eens te gaan plassen. Jaag een kindje nooit op op het toilet, maar laat het rustig zijn tijd nemen. Anders leert het kind een persmictie aan en een verkeerde coördinatie tussen blaas- en sluitspier.
  • Beloningssysteem: probeer het kind te belonen na een droge nacht. Dit werkt motiverend voor het kind en op die manier toon je ook begrip voor het probleem.
  • Op een plaskalender kan je samen met je kind bijhouden hoeveel het die dag gedronken heeft en gaan plassen is en hoeveel nachten droog waren.

Het geeft weinig garantie op een droge nacht om je kind tijdens zijn slaap nog eens te wekken om te gaan plassen. Tegen de ochtend is de blaas opnieuw gevuld en zien we dat het kind evengoed nog in zijn bed kan plassen.

 

Osteopathie en bedplassen:

Wist je dat wij als osteopaat ook een invloed kunnen hebben op het probleem van bedplassen bij je kind? En wel op volgende manier:

  1. Als osteopaat behandelen we alle beperkingen die zich voordoen ter hoogte van de volledige bekkenregio. Alle structuren rond de blaas worden onderzocht en behandeld waar nodig.
  2. Daarnaast kunnen we de darmfunctie optimaliseren, indien er zich hier problemen voordoen. Ook bepaalde adviezen kunnen van grote waarde zijn.
  3. Gezien de invloed van het autonoom of onwillekeurig zenuwstelsel op de blaasfunctie, is het een must om dit als osteopaat ook na te kijken. De blaas heeft vier niveau’s van controle: thv het heiligbeen, de ruggegraat, de nek en de schedel. Deze gaan we nakijken en behandelen indien nodig.
  4. Via zachte technieken kan een osteopaat de uitrijping van de hersenen stimuleren via de schedel. Een goede uitrijping is nodig om controle te krijgen over de blaasfunctie.

 

Het loont dus zeker de moeite om bij dergelijk probleem eens langs te gaan bij de osteopaat. En zo is het taboe rond bedplassen doorbroken en hiermede hopelijk ook heel wat vragen beantwoord. Mochten er nog bedenkingen of vragen rijzen, dan kan je me steeds contacteren op hanne@epicentrum.be

 

Tot een volgende keer,

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment