Blog

‘Ambe-tandjes’ of het krijgen van tandjes

19:10 04 september in Gezondheid
0 Comments
71

Daar zijn ze dan…die allereerste tandjes. Opnieuw een mijlpaal bereikt! Eenmaal ze door het tandvlees tevoorschijn komen, heeft je baby de meest schattige lach die je ooit zag. Helaas kan je met het proces dat eraan vooraf gaat iets minder lachen en je baby nog minder. Hieronder staan alvast een aantal tips die het leed van elke ouder en baby in deze situatie wat kan verlichten!

 

Melktanden en gebit

Reeds voor de geboorte zitten de melktanden klaar, onder het tandvlees weliswaar. Gemiddeld rond de leeftijd van 6 maanden komen de eerste snijtanden door het tandvlees. Maar, geen nood als het eerste tandje pas op 12 maanden doorbreekt. Meestal komen de melktanden ook in dezelfde volgorde tevoorschijn, al kan ook dit van baby tot baby verschillen. Een volledig melkgebit bestaat uit 20 melktanden en is tegen de leeftijd van 3 jaar aanwezig.

Soms kan je ook een tandlijstcyste zien. Dit wordt vaak verward met een eerste tandje dat zou doorbreken, maar verdwijnt uiteindelijk vanzelf na een paar weken of maanden. Het zou gaan om overblijfselen van cellen die de melktanden gevormd hebben. Verder vormt zo’n tandlijstcyste geen gevaar en ondervindt je baby hiervan geen last.

 

Wist je dat sommige baby’s bij de geboorte al één of twee tanden hebben? Dit noemt men geboortetanden en zou bij één op de 2000 pasgeborenen voor komen.

 

 

Welke symptomen kan je opmerken?

  • Huilbuien, zeuren, slecht humeur
  • Rode wangetjes (ook wel tandvuur genaamd) en/of gezwollen tandvlees
  • Luieruitslag
  • Koorts: lichte temperatuursverhoging (<38°)
  • Kwijlen en alles in de mond steken
  • Diarree
  • Minder eetlust
  • Slecht slapen

 

Let wel, al deze kwaaltjes kunnen ook een andere oorzaak hebben. Doorgaans zijn de klachten die veroorzaakt worden door het doorbreken van tanden na 48u verdwenen.

 

 

Wat kun je er aan doen?

  • Geef je baby iets om op te kauwen: een (gekoelde) bijtring, een nat washandje, een korstje brood,… Vaak zie je dat baby’s al vanzelf speelgoed in hun mondje gaan steken om deze reden.
  • Warm het eten en drinken iets minder op in deze periode of maak gewoon ijslolly’s van moedermelk. Door de koude kan de zwelling van het tandvlees afnemen en vermindert de ontstekingsreactie.
  • Masseer het tandvlees met je vinger of met de bolle kant van een klein lepeltje. Het vermindert de irritatie en je baby geniet er van.
  • Er zijn verschillende tandcrèmes en –gels te verkrijgen bij de apotheek. Sommige werken licht verdovend en breng je dus best niet vlak voor de maaltijd aan. (bv. Teejel)
  • Of maak gebruik van homeopathische Chamodent druppeltjes (of gel), Camilia ampules of tanddruppels. Deze druppels werken ook specifiek bij het doorbreken van de melktanden.
  • Een amber- of barnsteenketting: deze ketting, gemaakt van fossiel hars uit de naaldbomen, geeft via contact met de huid het zogenaamde ‘barnsteenzuur’ af dat zorgt voor pijnstilling. Het zorgt er ook voor dat het kwijlen afneemt en remt ontstekingen.

 

 

 

Als eerste en laatste helpt troost nog steeds bij alles en dus ook bij het verzachten van deze pijntjes. Knuffelen, vastpakken, sussen, wiegen,…je kan het nooit te veel doen.

En ja, als ouder van baby’s die tandjes krijgen…het is af en toe wel even ‘doorbijten’!

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

No Comments

Post a Comment