Blog

Op bezoek bij de osteopaat

14:38 23 augustus in Geen categorie, Osteopathie
0 Comments
90

Osteopathie krijgt meer en meer aandacht in de media. Niet alleen in België maar ook in onze buurlanden wordt er dagelijks meer gebruik van gemaakt. Koning Leopold III had er destijds al één voor zichzelf toen het nog niet gebruikelijk was om naar een osteopaat te gaan. Ook veel topsporters kunnen niet meer zonder hun osteopaat.

Maar hoe verloopt een behandeling eigenlijk en wat kan je verwachten?

De anamnese

In de anamnese of vraagstelling gebeurt de bespreking waarom je op consultatie komt. Maw, wat is de reden van je bezoek. In deze anamnese proberen we een zo gedetailleerd mogelijke lijst te verkrijgen van wie je bent en wat je klachten zijn. Er wordt niet enkel in gegaan op het symptoom van je komst maar op het totaalpakket. Zo wordt er oa gevraagd of je medicijnen gebruikt, bekend bent met operaties en/of er bv problemen zijn met je vertering.

Een osteopaat houdt rekening met heel het lichaam. Vandaar dat het belangrijk is dat we een zo’n uitgebreid mogelijk beeld krijgen van wie je bent.

 

Osteopathisch onderzoek

Na de anamnese volgt het algemeen osteopathisch onderzoek. Enkele zaken komen aan bod:

  • de stand van je bekken en je algemene statiek. Het kan komen door bv een foutieve houding, dat je klachten ontwikkelt.
  • De wervelzuil wordt onderzocht via een schommelende beweging. Zowel je nek, boven- als onderrug worden onderzocht op bewegingsverliezen. Daar waar een probleem is, wordt meestal een streepje gezet.
  • Afhankelijk van de klacht waarvoor je komt, wordt de zone ook uitgebreid getest op beweegelijkheid.
  • In een eerdere blog werd het belang van de organen al besproken. We voeren een algemene en specifieke testing uit om te kijken of alles in je buik naar behoren beweegt.
  • Ook de schedel komt soms aan bod. Hier worden oa de schedelnaden getest.
  • In bepaalde situaties worden er ook provocatietesten uitgevoerd om te kijken of een osteopaat je wel kan helpen. Als een provocatietest duidelijk positief is, kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar een andere medische discipline.

 

Osteopathische behandeling

Na de vraagstelling en het onderzoek, volgt de behandeling. Het is een gerichte behandeling waarin de patiënt in totaliteit wordt behandeld. Enkele technieken die vaker aan bod komen:

  • Manipulaties van de wervels. Dit is het bekende ‘kraken’. Het kraken is een techniek die niet pijnlijk is (ook al denken veel mensen van wel). Het kraken wordt zeker niet bij iedereen toegepast. Er zijn ook mensen die op voorhand aangeven dat ze niet willen gekraakt worden. Hiervoor zijn tal van alternatieven.
  • Mobilisaties. Mobilisaties zijn technieken die worden gebruikt om een gewricht lokaal beter te doen doorbloeden + de beweegelijkheid te stimuleren.
  • Buiktechnieken Als er een probleem wordt gevonden in de buik, wordt die ook behandeld. Dit zijn zachte technieken die de mobiliteit rondom de organen verbeteren. Ze hebben ook een invloed op de doorbloeding en de lymfevaten.
  • Schedeltechnieken. Zeker na bepaalde traumata op het hoofd maar ook bij baby’s en kleine kindjes, wordt er vaak gewerkt op het hoofd. Het zijn technieken die soms doen denken aan ‘handoplegging’ omdat ze zo zacht zijn. Het is een zachte stimulatie van het weefsel onder onze handen.

Dit zijn enkele technieken die we vaak gebruiken. Echter hanteert een osteopaat een heel arsenaal aan technieken en past zich aan de noden van de patiënt aan. Zo zullen twee mensen nooit op eenzelfde manier worden behandeld omdat iedereen anders is.

                                        


Adviezen

Het kan zijn dat de osteopaat je een advies geeft. Deze adviezen kunnen betrekking hebben op bepaalde lichaamssystemen. Zo kan het zijn dat je je voeding moet aanpassen of je bv bepaalde spieren moet rekken om je statiek aan te pakken.

Dit is een notendop omschreven wat doen als osteopaat en hoe je een behandeling kunt ervaren.

Mocht je specifieke vragen hebben betreft je klacht, laat het ons weten via info@epicentrum.be  We kunnen je wellicht gericht advies geven.

 

Gezonde groeten,

 

Niels

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment