Blog

Osteopathie in de sport

14:21 30 juli in Osteopathie
0 Comments
68

De voorbije jaren hebben heel wat (top)sporters hun heil gevonden bij een osteopaat. Toppers zoals Sven Nys, Tom Boonen of bv de Nederlandse voetballer Arjen Robben, nemen hun osteopaat vaak mee naar wedstrijden.  (https://www.youtube.com/watch?v=3KuZwDbqAKI)

De reden waarom ze een osteopaat raadplegen is niet enkel om klachten weg te werken maar voornamelijk om hun lichaam preventief perfect mobiel te houden. Een 100% mobiel en soepel lichaam is belangrijk om een top-prestatie neer te zetten. Of je nu Tom Boonen bent of je bent een recreant die de Mont Ventoux wil beklimmen, je lichaam moet fysiek sterk staan. Daarvoor is mobiliteit van groot belang.

voetbaldownload


Wat is het doel van een osteopaat?

Het doel van een osteopaat is om een lichaam in totaliteit in kaart te brengen. We spitsen ons toe op verschillende lichaamssystemen. Zo worden het pariëtale systeem (de hardware van je lichaam: maw botten, spieren, gewrichten, …), het viscerale systeem (de mobiliteit van organen en de doorbloeding, lymfe en fascia) (zie eerder artikel) en het cranio-sacrale systeem (mobiliteit schedel) als één geheel bekeken en behandeld.

Het doel van een osteopaat is ook om het lichaam zoveel als mogelijk te kunnen laten compenseren. Door bewegingsbeperkingen weg te werken via verschillende technieken, is het lichaam in staat om volledig ‘vrij’ te bewegen en kan het zichzelf corrigeren door een goed compensatiemechanisme. Het kan maw al eens een duw en stootje opvangen zonder daarom te blokkeren of pijn te vertonen.

 

Sportblessures

Een sportblessure kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Meestal daar waar de sporter zijn lichaam het meest belast. Klassiek wordt dit altijd gekoppeld aan een overbelasting. Uiteraard klopt dit, maar er is vaak meer aan de hand dan enkel de overbelasting op zich.

Toch zijn er heel wat situaties waarbij sporters herhaaldelijke blessures krijgen, ondanks ze de nodige rust inbouwen. Dit zijn vaak de blessures waarbij je verder moet denken dan een lokale belasting. Het kan namelijk zijn dat een spier zich anders gaat gedragen, doordat er een gewricht niet goed beweegt of niet voldoende mobiel is (bv het bekken of de voet). Als het bekkengewricht bv naar voor geblokkeerd zit, komt de hamstring (spier achteraan het been) op overrek. Vergelijk het met een elastiek die té hard op spanning staat. Als zo’n spier te lang op overrek staat, kan het perfect zijn dat deze begint te ontsteken of kleine scheurtjes begint te vertonen. Lokale behandeling of massage van deze spier, zonder te kijken naar de beweeglijkheid van het bekken, is dan zinloos en geeft slechts een tijdelijk succes.

Ook liespijn is een veel voorkomend probleem bij sporters. Naast de klassieke oorzaken zoals een spierscheur, overbelasting of een liesbreuk, bestaan er heel wat andere problemen die verantwoordelijk kunnen zijn voor deze klacht. Een letselketen die vaak terugkomt, is een mobiliteitstekort tussen het schuifvlak van de nier en de heupbuiger. Dit kan bv komen door te weinig vochtinname, littekenweefsel na een operatie maar ook door een mechanisch trauma op de nierstreek(bv bij basketbalspelers door repetitief te springen of door een trauma op de rug). De behandeling zal erin bestaan om eerst deze blokkade thv de nier los te maken met enkele technieken, waardoor de heupbuiger terug kan ontspannen en vervolgens de rug en bekkenregio vrij te maken.

Nekproblemen bij voetballers zijn ook veelvoorkomend. Ze kunnen ontstaan door een trauma op het voorhoofd door te koppen. Maar evengoed ook door een verstuiking van de enkel waarbij de statiek van het lichaam zich aanpast en de nek moet compenseren om het lichaam in evenwicht te houden.

velodownloadSoms is de oorzaak dus lokaal en gemakkelijk te vinden, maar niet altijd. Het is de taak van je osteopaat te zoeken waar de primaire oorzaak zit van een terugkerende klacht/ontsteking/overbelasting.

Eén van de redenen waarom heel wat (top)sporters de weg naar osteopathie hebben gevonden, is omdat ze veel sneller van hun klachten af geraken. Ook het preventief onderhouden van het lichaam wordt in de sport als heilzaam gevonden. Met enkele behandelingen per jaar kun je namelijk heel wat leed voorkomen. Door alles soepel te houden in de drie systemen, blijft het lichaam goed compenseren en kan je het maximum van je lichaam verlangen. Van zodra er ergens een beperking zit, verlies je altijd draagkracht en dat is nu voor een (top)sporter net van groot belang.

 

Voeding en tips

Ook een goede lifestyle inzake voeding is van cruciaal belang als sporter. Afhankelijk van het probleem zal de osteopaat mogelijks voedingsadvies geven. We ‘beperken’ ons dus niet enkel tot het corrigeren van mechanische problemen maar denken ook in functie van het presteren op alle vlakken.

Ervaring

Elke sport heeft zijn eigen ‘charme’. Deze zit gekoppeld aan de mate van belasting. Zo zien we per sport karakteristieke blokkades of problemen.

Enkele jaren geleden was ik via onze praktijk in Nederland verbonden aan het pro-cycling team Vacansoleil. Daar heb ik heel wat ervaring opgedaan. Sporters mee begeleiden op topniveau is een voorrecht omdat het van groot belang is dat hun lichaam 100% goed functioneert. Eén blokkade kan volgens mij het verschil maken tussen een eerste en tweede plaats.

De afgelopen jaren hebben we tal van topsporters in behandeling: motorcrossers, voetballers, bobsleeërs, biljarters,… Maar de meeste van “onze sporters” zijn natuurlijk recreanten die enkele keren per week op de koersfiets zitten of aan het trainen zijn om een stratenloop mee te doen of …

 

motordownloadOsteopathie in een notendop!

  • Osteopathie is een holistische behandelwijze die het lichaam als totaal behandeld.
  • Elk bewegingsverlies in één van de drie lichaamssystemen, kan problemen elders veroorzaken. Zo kunnen terugkerende sportblessures een gevolg zijn van een blokkade in één van de systemen.
  • Door het lichaam als éénheid te benaderen, mis je geen oorzakelijke factoren en gaan we niet enkel lokaal werken.
  • Osteopathie is praktisch inzetbaar in het geheel van het medisch aanbod. Zo zal een osteopaat vaak samenwerken met bv een kinesitherapeut, acupuncturist en dokter.

 

Als je zelf of iemand in je omgeving wordt geconfronteerd met herhaaldelijke blokkades of blessures, is het zeker nuttig een osteopathische check-up te overwegen. Heb je een persoonlijke vraag, dan kan je ons steeds bereiken op info@epicentrum.be.

 

Sportieve groeten,

 

Niels

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment