Blog

Osteopathie bij darmklachten

13:13 30 augustus in Osteopathie
0 Comments
62

 

De afgelopen 10 jaar zien we twee klachten zienderogen stijgen: vermoeidheid en verteringsproblemen.
Problemen zoals een opgeblazen buik, buikpijn, obstipatie of diarree, winderigheid, … komen ontzettend veel voor.
De oorzaken zijn heel divers. Voedingsfactoren en stress hebben in elk geval een directe impact op onze buik en spijsvertering.
Maar het gaat veel verder dan dat…

 

ANATOMIE VAN DE DARM

 

Om een beeld te krijgen van onze darmen is een stukje anatomie noodzakelijk. Onze darmen zijn een speciaal en zeer uitgebreid terrein.

Onze darm is opgebouwd uit verschillende delen. Het uiteinde van onze maag mondt uit in de TWAALFVINGERIGE DARM.  Deze naam omwille van zijn lengte van 12 vingerdiktes. De twaalfvingerige darm of ‘duodenum’ bestaat uit 4 delen. Zeker bij een opgeblazen buik kan dit een belangrijke oorzakelijke structuur zijn. In het tweede stuk van de twaalfvingerige darm monden namelijk veel spijsverteringskanalen uit, oa. vanuit de alvleesklier en de galblaas. Spanning in deze regio kan een functionele impact geven op de vertering. Het vierde deel van de twaalfvingerige darm mondt uit in de DUNNE DARM. Onze dunne darm bestaat ook uit verschillende stukken. Het eerste deel is het ‘jejenum’ en heeft vooral horizontaal gelegen kronkels. Het tweede deel heet het ‘ileum’ en heeft vooral verticaal gelegen kronkels. Het ileum mondt op haar beurt uit in de DIKKE DARM.

 

Tussen de dunne en dikke darm ligt er een klep. De klep van ‘Bauhin’. De dikke darm bestaat uit 5 stukken. Het eerste stuk van de dikke darm is de ‘blinde darm’ of  ‘caecum’ en ligt net boven de appendix. Deze laatste kan voor veel klachten zorgen bij een ontsteking en wordt frequent operatief verwijderd. De blinde darm gaat verder in het opstijgende deel van de darm. Dan volgt er een horizontaal deel en vervolgens een dalend verticaal deel. We eindigen met de endeldarm of RECTUM.

De binnenzijde van de darmwand of het ‘lumen’ bestaat uit enkele lagen waarbij de meest interne laag bestaat uit slijmvliezen. Bekijk het als een pvc buis die zeer rekbaar is en waarbij de interne laag bekleed is met slijm. Dit slijm is belangrijk omdat hierin verschillende stoffen worden vrijgesteld, belangrijk voor de vertering.

 

 

FUNCTIONEEL

 

We hebben het al vaker aangehaald. Het verschil tussen iets ‘structureel’ en iets ‘functioneel’. In een notendop, als men spreekt over een structureel probleem betekent dit dat de structuur van een orgaan of een gewricht stuk is. Bij buikpijn, zal er klassiek vaak een structureel onderzoek worden gedaan (zoals echo, scan, …) om ziektebeelden uit te sluiten zoals darmpoliepen, abcessen, ontstekingen, tumoren, enz.

Als men niets kan detecteren, worden darmklachten nogal vaak benoemd als een spastische of  ‘geïrriteerde’ darm. Dit is echter een containerbegrip. Want wat is de oorzaak van de spastische darm? Onlangs had ik een dame in de praktijk van 60 die sinds 3 jaar darmklachten heeft. Na heel wat onderzoeken was de deductie dat ze een té lange darm had?! Die lange darm heeft ze toch al heel haar leven? En plots treden er klachten op. We testten haar uit. Na 6 weken een voedingsschema zonder tarwe en eieren te volgen, was haar klachtenbeeld verdwenen. Er zat maw een voedingsprobleem onder die lange darm als oorzaak van haar klachten.

 

 

OORZAKEN

 

De oorzaken van darm- en verteringsklachten zijn uitgebreid en uniek bij elk persoon. Een paar veelvoorkomende problemen:

 

Voedingsfactoren

Heel wat mensen hebben een foutief dieet of voedingsovergevoeligheden. Nachtschadigen zoals tomaten zijn bv. regelmatig oorzaak van een geïrriteerde darmwand. Dit betekent niet dat tomaten ongezond zijn! Maar het kan zijn dat je lichaam er niet tegen kan. Veel mensen hebben last van bv tarwe-, gluten-, suiker- en melkovergevoeligheden. Maar het beperkt zich niet tot deze kleine lijst. Iedereen heeft wel iets waar hij wellicht niet goed tegen kan. Bij de ene kan het echter klachten geven, bij de andere niet. Enkele weken geleden schreef ik een blog over voedingsintoleranties en hoe je deze kunt detecteren.

 

 

 

Parasieten en schimmels

Micro-organismen zoals parasieten en schimmels komen veel meer voor dan je zou denken. Parasitaire problemen komen bij 20 tot 30% van de bevolking voor. Anale jeuk is bv een symptoom dat er iets ‘loos’ is en dit is vaak te wijten aan wormpjes of schimmels. Zeker kinderen zijn hier heel vatbaar voor. Huisdieren, een bezoek aan een openbare zandbak, het eten van rauw of niet gebakken vlees,… zijn kanalen via dewelke je parasieten kan oplopen.

Via een kinesiologische test (spiertest), kan je te weten komen of er sprake is van schimmels of parasieten. In onze praktijk wordt dit vaak behandeld via causopractie; een methode die de oorzakelijke trigger weghaalt via causopractische remedies. Ook wordt er gehamerd op aangepaste voeding waardoor schimmels of parasieten minder de kans krijgen om zich verder te vermenigvuldigen.

 

Foutieve bacteriehuishouding 

Het microbioom van onze darmen is ontzettend belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek toonde onlangs ook aan hoe beïnvloedend dit microbioom (zeg maar alles wat van bacteriën in je darmen zit) is voor je hersenen en je gemoed. Zo bestaat er een link tussen de darmen en een depressie. Ook bij de behandeling van een burn-out, kan het belangrijk zijn om je darmhuishouding terug op orde te stellen. Het nemen van een pre- of probioticum kan hiervoor belangrijk zijn.

Als de bacteriehuishouding in je darm niet goed zit, kan dit tal van klachten geven zoals winderigheid, een opgezette buik of vermoeidheid.

Antibiotica is soms onmisbaar. Het spijtige van antibiotica is dat het je natuurlijke microbioom altijd verstoord. Na een antibioticum is het nemen van een probioticum aan te raden om je darmen terug te voorzien van gezonde bacteriën. Zelfs jaren na het gebruik van een antibioticakuur kunnen nog klachten hierdoor ontstaan.

 

Functionele verklevingen

Onze organen zweven niet rond in de buik. Organen worden omgeven door bindweefsel of fascia en bewegen dus ook. Als je je buik zou opensnijden, zou je voornamelijk darmen zien liggen. Ongeveer 8 meter darm ligt opeen gestapeld en beweegt dus ook. In onze buik heb je veel schuifvlakken van organen tov elkaar en tov spieren. Als een orgaan congestief wordt (bv door foutieve voeding), krijg je op termijn mogelijks een verkleving. Verklevingen kunnen ook ontstaan tgv een operatie. Het littekenweefsel van een appendixoperatie of keizersnede kan klachten thv de spijsvertering geven. Dit is uiteraard niet bij iedereen! Het is alleszins een topindicatie om eens een bezoek te brengen aan een osteopaat. Zelfs als je (nog) geen klachten hebt. Als osteopaat zijn we getraind om de buik en zijn inhoud te testen op mobiliteit. Een verstoring van deze mobiliteit, kan circulatoire en lymfatische problemen veroorzaken. Zo worden alle structuren van de darmen (twaalfvingerige- dunne, en –dikke darm) getest op mogelijke verklevingen. Van zodra er een probleem wordt gedetecteerd, wordt deze zone losgemaakt. Meestal gebeurt dit met zachte bindweefseltechnieken. Lees verder in deze blog over de behandeling van organen.

 

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden. We vernoemden enkel de meestvoorkomende. Heb je specifieke vragen over je buikpijn- of probleem? Mail ons op info@epicentrum.be

 

Gezonde groeten!

 

Niels & Hanne

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

No Comments

Post a Comment