Blog

Beestjes in je buik: candida

20:15 02 december in Gezondheid
1 Comment
94

Het is nog steeds een veelvoorkomend maar onderschat probleem. De candida albicans of ‘schimmel’ treft veel mensen en zorgt vaak voor tal van problemen. Problemen die je als leek zeker niet koppelt aan schimmelproblematiek! Naast een candida, komen parasitaire problemen ook vaker voor dan dat je zou denken.  Maar deze bespreken we in een volgend blogbericht.  Nog even een kanttekening.  ‘Candida’ is de meest bekende schimmel in de volksmond.  Maar er zijn nog tal van andere schimmels die ook een invloed hebben op ons lichaam. Meestal worden ze op een soortgelijke manier behandeld.

Wat is het juist?

Candida albicans (candidiasis) is een gistsoort die onder meer voorkomt in aarde en afval. De gist komt van nature ook voor in en op het menselijk lichaam. Candida voelt zich het beste in een warme en vochtige omgeving zoals de huid, huidplooien en slijmvliezen (mond, slokdarm, vagina en darmen). Bij gezonde mensen veroorzaakt dit normaal gezien geen klachten. Een candida infectie ontstaat wanneer de interne balans in het lichaam verstoord is, waardoor de groei van candida uit de hand kan lopen. De gist gaat namelijk draden vormen en kan doordringen tot in het weefsel van de huid of de slijmvliezen.

Symptomen.

Veel voorkomende symptomen:

 • indigestie
 • opgeblazen gevoel in de buik
 • diarree
 • maag- of darmkrampen
 • maagzuur
 • overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen
 • chronische vermoeidheid
 • chronische darmklachten
 • depressies
 • allergieën
 • vaginale schimmelinfecties
 • terugkerende urineweginfecties
 • voetschimmel
 • zwemmerseczeem
 • anale jeuk
 • spier- en gewrichtspijnen
 • geheugenproblemen en concentratieklachten
 • acné
 • endometriose
 • PMS
 • spruw

 

De gist kan overgaan van de ene persoon op de andere. Zo kan een moeder dit doorgeven aan haar kind en ook tijdens seksueel contact kan de gist worden gedeeld. Het wordt niet beschouwd al s een besmettelijke ziekte of SOA.  Er zijn verschillende vormen van candida albicans.

Spruw -> Spruw komt vooral voor bij zuigelingen en veroorzaakt irritatie in en rond de baby’s mond.

Vaginale schimmelinfectie -> Stress, zwangerschap, ziekten die het immuunsysteem beïnvloeden, het begruik van bepaalde geneesmiddelen zoals sommige anticonceptiepillen en steroïden en het gebruik van antibiotica kunnen de groei van candida in de hand werken. Ook een verhoogd bloedsuikerniveau, hormonale veranderingen net voor de menstruatie, te strak zittende en niet-ademende kledij en overmatig gebruik van zeep kunnen de gezonde balans in de vagina ook verstoren.

Intestinale schimmelinfectie -> Deze wordt ook weer veroorzaakt door een overmatige groei van candida albicans in het maagdarmkanaal.

 

Oorzaken van een candida.

In onze darmen zitten er heel wat goede bacteriën. Deze kunnen dalen door oa het langdurige gebruik van geneesmiddelen zoals antibiotica en/of door een verzwakt immuunsysteem. Hierdoor kan een overmatige groei van candida ontstaan. Ook slechte voedingsgewoontes kunnen bijdragen tot de groei van schimmels.

Hoe te behandelen?

Candida infecties kunnen heel vervelend en hardnekkig zijn. Het is een veel voorkomend en onderschat probleem dat best met de nodige kennis en kunde van een gezondheidsspecialist wordt aangepakt.Een candida infectie dient in ieder geval altijd met een stappenplan te worden aangepakt en zeker nooit met drastische  maatregelen. Het gebruik van een voedingssupplement kan heel wat zode aan de dijk brengen en ook de voeding aanpassen is een must!  Zo is het oa van look bekend dat het heel goed werkt tegen schimmels.  In de meeste voedingssupplementen die werken op schimmels zit dan ook look in. Andere zaken die goed werken op schimmels zijn oregano en canadese geelwortelextract.

Candida en voeding.

Wetenschappelijke inzichten geven aan dat de onderstaande 15 voedingstips belangrijk zijn bij de aanpak van schimmels in het lichaam, waaronder Candida albicans.

15 voedingstips bij candida:

Zuurdesembrood (beperkt)
Beleg: verse vleeswaren (bv. gebakken kipfilet of rosbief), gebakken tofu, 100% fruitjams (met mate), notenpasta, tahin etc.
Verse eieren
Peulvruchten met mate
Volle granen zoals zilvervliesrijst, gerst, gierst, haver, quinoa
Aardappelen (met mate)
Tahoe
Verse bereide groenten
Scharrelvlees (biologisch): rund- en lamsvlees, geiten- en schapenvlees, wild, kip, kalkoen, gevogelte
Alle verse vissoorten (niet gepaneerd)
Boter, koudgeperste oliën
Citroensap
Kruiden- en groene thee, mineraalwater zonder koolzuur
Groente- of tomatensap
Rijstwafels, popcorn zonder suiker.

 

Er zijn heel wat voedingsstoffen die je best laat staan bij het overwinnen van een candida. In het boekje van Edith Van Blijdesteijn kan je onder meer een uitgebreid gamma van voedingstoffen vinden die je best mijdt.  Het is een gemakkelijk compact boekje met heel veel tips ter bestrijding van een candida.

      

Om het je gemakkelijk te maken, hebben wij zelf ook een anti-schimmel dieet gemaakt.  Interesse? Mail ons even op info@epicentrum.be en dan mailen we het met veel plezier door naar je.

 

Gezonde groeten

Niels

 

 

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

1Comment

Post a Comment