Blog

Beestjes in je buik: parasieten

12:16 11 februari in Gezondheid
2 Comments
97

Nooit gedacht dat ik nog een blog zou schrijven met als titel ‘beestjes in je buik’. Parasieten komen echter meer voor dan we denken. 85% van de bevolking zou deze ‘beestjes’ met zich meedragen!

Dr. Saskia Van As wijdt in haar boek ‘Darmklachten’ heel wat pagina’s aan parasitaire problemen als oorzaak van spijsverteringsklachten. Deze problemen worden vaak over het hoofd gezien maar kunnen heel wat schade berokkenen in ons lichaam. Zo las ik eerder een boek van de Canadese arts Hulda Regehr Clark. Ik citeer een straffe uitspraak van haar:

” Ik heb gevallen van remissie van eczeem gezien na uitroeiing van darmwormen, beroertes die veroorzaakt werden door één enkele worm – de spoelworm – die tot in de hersenen was doorgedrongen. Spoelwormen in de longen veroorzaken astma. Schizofrenie en depressie worden veroorzaakt door parasieten die zich in de hersenen nestelen. Diabetes wordt veroorzaakt door Eurytrema pancreaticum, die gewoonlijk op vee wordt aangetroffen. Migraine wordt veroorzaakt door de worm strongyloïdes. Heel wat hartproblemen worden veroorzaakt door de worm dirofilaria.”

Een andere quote van de Canadese arts Ross Anderson die ook opmerkelijk is:

Parasieten zijn volgens mij verantwoordelijk voor het meest verwaarloosde gezondheidsprobleem in de geschiedenis van de mens. Ik weet dat dit een gedurfde uitspraak is, maar ik kan mij beroepen op 20 jaar ervaring en 20.000 onderzochte patiënten.”

Ook de Amerikaanse Dr. Oz heeft er een aflevering over uitgezonden.  Bekijk deze hier.

 

Wat zijn parasieten?

Een parasiet is een organisme dat gebruik maakt van een ander levend organisme, de gastheer, om te overleven. De letterlijke betekenis van parasiet is dan ook: “meeëter”. Als een levend organisme zich voedt, voortplant en in stand houdt ten koste van een ander organisme (de gastheer), spreken we van “parasitisme” in de biologie.  De gastheer moet heel wat kostbare voedingsstoffen afstaan aan de parasiet en dit kan leiden tot oa. vermoeidheid en extreme honger.

Parasieten behoren tot het dierenrijk.  Ze zijn in te delen in ééncellig parasieten, wormen en geleedpotigen (zoals bv. teken of luizen). De ééncellige parasieten en wormen leven meestal IN het lichaam en de meeste geleedpotigen leven OP of IN de huid.  Parasieten die de mens kunnen infecteren, kunnen zich in het lichaam op verscheidene plaatsen nestelen: in de hersenen, de longen, de poortader, de lever, de bloedvaten rond de blaas, het beenmerg, de huid, het hart, de bloedcirculatie, de spieren, het lymfestelsel en de darmen.

Parasieten komen vaak voor in onze moderne levensstijl. Ons drinkwater, exotisch voedsel, de toegenomen consumptie van antibiotica, internationale reizen, etc., worden onder meer als oorzakelijke factor gezien voor parasitaire problemen.

 

Klachten & symptomen

Er zijn enkele veel voorkomende klachten bij het dragen van een parasiet.  Zo zijn diarree, opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, braken, vermoeidheid en een ontembaar hongergevoel duidelijke signalen dat er mogelijks een parasitaire belasting aan de gang is.  Er zijn echter nog tal van andere symptomen die kunnen wijzen op parasieten.  We denken hierbij bv. aan jeuk in de neus, anus of oren, impotentie bij de man, verminderde eetlust, concentratie- of geheugenstoornissen, pijn in de borststreek, overdreven eetlust, trage reflexen, pijnen in de schouders of dijen, verstopping of brandend maagzuur, pijnlijke menstruatie, kwijlen gedurende de slaap, bedplassen bij kinderen en knarsetanden. Bij kindjes komen verkoudheden met aanhoudende droge hoest ook voor. Er zijn zelfs gevallen van kinderen met astma succesvol behandeld na een anti-parasitaire kuur!

Er zijn dus heel wat klachten die hun oorzaak vinden in parasitaire problemen.

 

Hoe ontdek je ze?

Vaak worden parasieten NIET ontdekt. Bij duidelijke signalen kan een stoelganganalyse worden gedaan waarbij adhv een staal wordt gekeken naar de aanwezigheid van een parasiet in je stoelgang.  Maar zelfs dan worden ze nog dikwijls gemist. De parasieten zitten namelijk niet altijd in je stoelgang maar wel in de nissen van je darmen. Hierbij kan de aanwezigheid van parasieten niet altijd aantoonbaar worden gemaakt. Ook wordt een stoelgangstaal niet ‘zomaar’ genomen als er geen specifieke spijsverteringsklachten zijn. Bijgevolg krijgen de parasieten vaak vrij spel en kunnen ze het weefsel waar ze zich bevinden toxisch maken. Hun aanwezigheid kan een negatieve invloed uitoefenen op ons immuunsysteem waardoor andere klachten tot uiting kunnen komen. Zo kunnen er bv allergieën ontstaan, chronische vermoeidheid of een te lage bloedsuikerspiegel.

Als aanvulling op de klassieke stoelganganalyse, zijn er gespecialiseerde labo’s waar men uitgebreidere onderzoeken doet op stoelgang.  RP Vitamino Analytic is er zo één.  Hier kan je je stoelgang laten screenen op oa de aanwezigheid van parasieten, schimmels, enz. Via kinesiologische testen (spierkrachttesten), levende bloedanalyse of bioresonantie onderzoek kunnen parasitaire invloeden ook opgespoord worden.

 

Hoe wordt een parasitaire problematiek behandeld?

Er bestaan diverse kruidencombinaties die werkzaam zijn tegen parasieten. Enkele hiervan zijn pompoen, zwarte walnoot of knoflook.

Een parasiet, in welke vorm hij ook verschijnt, ééncellig, worm, geleedpotige, etc. is zeer slim. Hij leeft op kosten van zijn of haar gastheer. Van zodra de balans hersteld is waarbij de gastheer hem geen overbodige energie meer geeft, wordt de parasiet niet meer gevoed en kan beterschap ontstaan.  Het is van belang dat iedere therapie geleidelijk opgebouwd wordt.  Zowel de parasiet als de eitjes van de parasiet moeten worden aangepakt.  Hier wordt nog al eens in gemist.

Het klinkt misschien gek maar we zouden best allemaal 1 keer per jaar een ontwormingskuur doen. Zeker als je huisdieren in huis hebt. Bij hen doe je dit ook, niet? Vermox is een vrij te verkrijgen middel dat zeer goed anti-parasitair werkt (raadpleeg even je huisarts). Nadien neem je best nog iets om de eitjes van de parasieten te doden. Een nabehandeling in de vorm van het herstellen van de residente darmflora is ook echt essentieel (probiotica).

 

Ik had dus nooit gedacht een blog te schrijven over ‘beestjes in je buik’.  Maar de eerlijkheid gebiedt me zeggen dat zowel schimmelproblematiek (candida) als parasitaire belastingen toch meer voorkomen dan ik dacht.  Ze kunnen verantwoordelijk zijn voor heel wat klachten in ons lichaam. Klachten die je in eerste instantie nooit zou linken met dergelijke problematiek. Het belangrijkste is dat je weerbaarheid van je lichaam goed moet zijn. Dan maken deze organismen geen kans. Maar door foutieve voeding, het gebruik van antibiotica, oververmoeidheid, verre reizen en ander voedsel, etc, kan je lichaam uit balans geraken en kunnen slechte micro-organismen zich meester maken in een lichaamssysteem.

Voor mensen die interesse hebben in literatuur over parasieten, raad ik deze boeken aan:

  • Darmklachten van Dr. Saskia van As.  ISBN 9789077671030
  • Handboek zelfgenezing van Dr. Hulda Clark ISBN 9789065561671

 

Mocht je specifieke vragen hebben, kan je ons altijd persoonlijk bereiken op info@epicentrum.be

 

Gezonde groeten,

 

Niels

 

Niels Eelens

info@eelens.com

Niels is osteopaat. Hij richtte samen met zijn vrouw Hanne groepspraktijk Epicentrum op. Hij doceerde jaren aan The International Academy of Osteopathy te Kopenhagen en is momenteel, naast zijn werkzaamheden als osteopaat, voorzitter van een post-graduaat school voor osteopathie.

2 Comments

Post a Comment