ZWANGER: Je baby’tje ligt in stuit… Wat kan je doen?
Dit blog is het vervolg op dit artikel over het belang van een goede ligging van je baby’tje in je buik en een vaginale bevalling. Nu gaan we dieper in op wat je zelf kan doen wanneer je kindje in stuit ligt. En tot slot leg ik uit hoe een osteopaat kan helpen.
WAT KAN JE ALS MAMA ZELF DOEN?
Het is voor elke zwangere vrouw, ongeacht of je kindje in stuit- of hoofdligging ligt, goed om een goede houding aan te nemen en vooral variatie in beweging in te bouwen. Je hoeft geen extreme dingen te doen zoals hevig sporten of dansen, maar wel te zorgen voor dagelijks voldoende beweging in de vorm van een wandeling of een rustige sport- of bewegingsactiviteit die je voordien ook al deed. Er bestaan bovendien verschillende zwangerschapslessen, zoals zwangerschapsyoga of zwangerschapsturnen, die heel nuttig en tegelijk ontspannend zijn.
Heb je toch een zittende job? Probeer regelmatig variatie in je houding aan te brengen door eens rond te lopen, door eens een andere stoel te gebruiken, … Een echte aanrader is een zitbal aan te schaffen. Daarop ga je actief zitten in een goede houding en ben je ook continu lichtjes in beweging.
De ideale houding voor een zwangere vrouw is:
– rechte rug
– benen en voeten op heupbreedte, dus lichtjes uit elkaar
– voeten stevig op de grond
– ellebogen op de knieën waardoor je lichtjes naar voor gaat buigen
Op deze manier hangt je buik ontspannen en kan je kindje ook perfect in een goede positie met zijn hoofdje in je bekkenopening zakken. Dus lange tijd achteruitgezakt op een bureaustoel of achterover leunend in de zetel is geen goed idee.
Om je kindje de mogelijkheid te geven zich vanuit een stuitligging naar een hoofdligging te draaien, is er natuurlijk meer nodig. Ik werk daarvoor met de oefeningen uit het programma van Spinning Babies, een gepatenteerd concept opgericht door vroedvrouw Gail Tully om vrouwen te helpen een natuurlijke goede zwangerschap en bevalling te hebben. Al hun oefeningen staan uitgebreid op hun website www.spinningbabies.com. Klik in het menu op ‘techniques’ en je vindt er een hele reeks oefeningen. De meest interessante zijn deze:
FORWARD LEANING INVERSION: een extreme versie van handen-knieën stand. Minder extreem kan ook en zal zeker een effect hebben bij regelmatig uitvoeren. Zeer belangrijk bij een stuitligging of andere afwijkende ligging.
SIDE LYING RELEASE: een oefening om je spieren van je bekken en bekkenbodem te ontspannen en de baby meer ruimte te geven
REBOZA MANTEADA: een oefening om alle druk en spanning van je bekken te halen en zeer goed om de baby meer ruimte in je buik te geven.
SHAKE THE APPLE TREE: helpt ter relaxatie en helpt het baby’tje zich te kunnen bewegen in de buik.
Al deze oefeningen voer je best uit samen met een partner. Ofwel omdat het alleen niet mogelijk is, ofwel naar je veiligheid toe. Ze zijn belangrijk tijdens de zwangerschap maar ook tijdens de bevalling. Hoe meer je ze onder de knie hebt tijdens je zwangerschap, hoe gemakkelijk jij en je partner zelf tijdens een bevalling het initiatief zullen nemen om weeën op te vangen in deze posities en jullie kindje zo een grote stap vooruit te helpen. (Bv. wanneer een bevalling niet lijkt te vorderen of stilvalt, dan is de Side lying release een zeer goede oefening)
Lijkt het allemaal zeer moeilijk om zelf aan te beginnen? Dan raad ik je aan een afspraak te maken bij een zelfstandige vroedvrouw die prenatale lessen geeft en het concept van Spinning Babies meester is. Of we kunnen je deze oefeningen ook aanleren tijdens een osteopathisch consult. Zo’n consult bij een osteopaat is voor ELKE zwangere vrouw, maar zeker bij een stuitligging, een aanrader en zelfs een must! Minimale en perfect veilige technieken kunnen een wereld van verschil maken in je buik voor je kindje en naar de bevalling toe. Ik durf zelfs te beweren dat vrouwen die tijdens de zwangerschap af en toe bij de osteopaat geweest zijn om hun lichaam en vnl bekken flexibel te houden, bijna steeds mogen rekenen op een zeer goede bevalling.
WAT KAN EEN OSTEOPAAT BETEKENEN?
Om alle misverstanden uit de weg te helpen: Een osteopaat kan en zal een baby’tje in de buik niet handmatig draaien. Draaien in de buik (dat heet ‘een versie’) is een medische handeling die onder strikte monitoring en opvolging in het ziekenhuis moet gebeuren en niet zonder risico is.
Wat kan een osteopaat wel? Ruimte in de buik creëren, spanning rond de baarmoeder en bekkeningang wegnemen, zodat de baby de ruimte en de mogelijkheid krijgt om ZELF te draaien.
En die ruimte creëren is uitermate belangrijk. Het is zelfs zo dat, als een medische draaiing/ versie in het ziekenhuis slaagt, de kansen voor een normale bevalling nog altijd veel minder zijn dan bij een spontane hoofdligging. Ook ziet men in deze gevallen vaker dat de bevalling toch op een keizersnede uitmondt… En dat is heel logisch. Het baby’tje kan dan wel in een juiste positie liggen, maar als de oorzaak van de stuitligging niet opgelost is, dan blijft het kindje te weinig ruimte hebben om comfortabel te liggen of via een normale vaginale bevalling geboren te worden.
Een osteopaat kan via zachte manuele technieken spanningen oplossen van spieren, ligamenten en fascia (bindweefsel) in en rond de baarmoeder en het bekken. Ook kunnen blokkades of bewegingsbeperkingen van de gewrichten van onderrug, bekken, heupen, enz.. opgelost worden. Symmetrie van de hele bekkenregio is zeer belangrijk.
Zones die vaak en met zeer goed resultaat behandeld worden bij een stuitligging zijn: de ligamenten teres (ligamenten van aan je baarmoeder tot in de grote schaamlippen, oa. verantwoordelijk voor bandenpijn), de baarmoederspier zelf, de lumbale wervels van je onderrug, het heiligbeen, het staartbeentje, de ligamenten tussen staartbeentje en zitknobbel, de bekkengewrichten, de bekkenbodem,… maar ook een aantal regio’s die van iets verder weg invloed uitoefenen zoals het middenrif, knieën en voeten, …
Een osteopathische behandeling verloopt aangenaam, zacht, met veel respect en met heel wat aandacht voor safety. Er gaat steeds een grondige anamnese aan vooraf en bij twijfel zal er eerst overlegd worden met de gynaecoloog.
Lees je graag nog verder over wat een osteopaat kan betekenen voor een zwangere vrouw haar comfort en bij ongemakken als misselijkheid, rugpijn, bekkeninstabiliteit,… klik dan hier.
Heb je nog vragen, laat hieronder een berichtje achter of mail me op hanne@epicentrum.be.
Warme groet,
Hanne
Hi, heb je tips en ideeën wat ik zelf kan doen om meer ruimte te creëen nu ik niet naar de ostheopaat kan? (Naast de oefeningen om de baby te helpen draaien)
Alvast bedankt!
Mvg, jiska
Dag Jiska, wat je zelf kan doen heb ik hierboven beschreven: de oefeningen van Spinning babies zorgen ervoor dat er meer plaats gecreëerd wordt. Dus zeker een aanrader! En daarnaast goed nieuws: vanaf volgende week kunnen de osteopaten in Nederland terug aan het werk! Dus ik zou zeggen: niet twijfelen en neem spoedig contact op met een osteopaat die gespecialiseerd is in dit onderwerp. Veel succes! Hanne