Blog

Zwanger? Dit kan de osteopaat voor je betekenen

14:25 24 januari in Osteopathie
2 Comments
75

Iedereen die een zwangerschap van dichtbij meemaakt (of heeft meegemaakt) zal het beamen: wat een intense periode!
9 maanden lang staat zowat alles op zijn kop. Een periode van ontroering, geluk en verwondering, maar ook vaak van angst, bezorgdheid en vervelende kwaaltjes…

Het is een wonder hoe in 9 maanden tijd een klein perfect mensje met alles erop en eraan groeit in je buik. De omstandigheden om dit mogelijk te maken, moeten optimaal zijn. We zijn ons daar niet altijd van bewust. Vaak verloopt alles vanzelf zoals het hoort. Maar toch kan je als koppel heel wat doen om de zwangerschap en bevalling te begunstigen.

Tijdens een zwangerschap verander je drie keer radicaal van posturologie. Dit betekent dat de krommingen in de wervelkolom, de nek en de stand van het bekken drie keer grondig van positie wisselen. Het lichaam van de vrouw moet dus flexibel zijn om deze veranderingen te kunnen laten plaatsvinden. Oude blokkades, littekens, trauma’s of gespannen spieren kunnen een oorzaak zijn dat deze veranderingen niet zo vlot verlopen. De meest gehoorde klacht dan, is pijn ter hoogte van het bekken. Al snel krijg je als vrouw de naam “bekkeninstabiliteit” te horen. Een term die niet altijd correct is en wat extra uitleg verdient.

 

“Bekkeninstabiliteit”

Bekkeninstabiliteit is een verouderde benaming die wijst op klachten of pijn thv het bekken, ontstaan tijdens of in de eerste weken na de zwangerschap. Zoals de naam je nochtans doet vermoeden, heeft het zeker niet altijd met een “instabiliteit” te maken. De juiste en nieuwe benaming is bekkengordelpijn. Een veel correctere term die wijst op klachten van gelijk welke aard in de bekkengordel tijdens of vlak na de zwangerschap.

Bekkengordelpijn kan gepaard gaan met een instabiliteit, maar dat is niet altijd het geval. Ik merk in de praktijk dat het zelfs vaak het tegenovergestelde is: een blokkade van linker of rechter bekkengewricht waardoor de bekkengordel van de vrouw volledig uit balans is. Als dat het geval is, is na een paar behandelingen de klacht volledig opgelost!

Ik spreek hierover uit eigen ervaring. Tijdens mijn zwangerschap kon ik plots van de ene op de andere dag nauwelijks op mijn rechter been steunen. Het leek alsof mijn bekken “instabiel” was en ik geen enkele kracht meer had. De dag erna kon ik geen pijnvrije houding meer vinden en vreesde ik dat dit tot het einde van mijn zwangerschap zo zou zijn. Die avond behandelde mijn collega Niels mijn bekken. Beiden stelden we geen hoge verwachtingen, maar deden we een poging de pijn te verzachten. Toen ik de volgende dag opstond, kon ik het niet geloven: de klacht was volledig van de baan!

Soms gaat bekkengordelpijn wel gepaard met een instabiliteit. Er moet dan steeds onderzocht worden of het gaat over een normale laksiteit van de bekkengewrichten eigen aan het zwangerschapshormoon relaxine, of dat het om een echte bekkeninstabiliteit gaat. Daarvoor bestaat een eenvoudige test met het been: de actieve straight leg raise. Vaak heeft de vrouw dan ook last van een klik thv het schaambeen, ervaart ze een echte instabiele pas of krachtsvermindering, heeft ze moeite met trappen te doen, enz… Een echt instabiliteitsprobleem komt ook vaker voor naarmate de vrouw meerdere zwangerschappen gehad heeft.

Een echte instabiliteit van het bekken op zich kan niet verholpen worden. Maar toch kan een osteopaat heel wat betekenen op het vlak van pijn en levenskwaliteit. De ervaring leert me dat het er vooral op aankomt om een symmetrische en soepele positie van de bekkengewrichten, de bekkenligamenten, de wervelkolom en de heup/knie/voetgewrichten te bekomen. Dan is het meestal mogelijk om de zwangerschap tot een perfect einde te brengen en mits wat tips vlot te blijven functioneren.

In het geval van een instabiliteit wordt soms ook een bekkenband geadviseerd. Deze zou in principe enkel gedragen mogen worden tijdens belastende activiteiten én als er een osteopathische check-up en training van de kleine bekkenbodemspieren bij de kinesist plaatsvinden.

Indien je tijdens je zwangerschap 1 van onderstaande klachten ervaart, kan je te maken hebben met bekkengordelpijn (en al dan niet een instabiliteit):

  • pijn thv de bekkengewrichten of de onderrug
  • pijn thv het schaambeen
  • pijn bij trappen doen
  • minder kracht in de benen
  • pijn bij seksueel contact
  • moeite met 1 been op te heffen bv bij het aantrekken van een jeansbroek
  • moeite met het aandoen van kousen
  • pijn in de lies
  • moeite met het opheffen van een zware last of het dragen van je ander zoontje of dochtertje

 

Zwangerschapskwaaltjes

Andere herkenbare klachten tijdens de zwangerschap zijn: (ochtend)misselijkheid, reflux, kortademigheid, pijn rond de ribben of middenrif, hoofdpijn,… en nekpijn.

Zwangerschapsmisselijkheid komt bij 60 tot 70 % van de zwangere vrouwen voor. Niet bij iedereen. Het is dus geen automatisch symptoom van zwangerschap. De meest waarschijnlijke verklaring is een verstoring van de glucose (suiker)balans. Regelmatig kleine beetjes eten is de beste tip. Bij de meeste vrouwen vermindert de misselijkheid na de 12e week. Is dit toch niet het geval dan kan er nog een andere reden zijn die ervoor zorgt dat de maag snel reageert. Tegen de gewone zwangerschapsmisselijkheid kan een osteopaat niet veel doen. Indien de misselijkheid echter heel hardnekkig is en lang blijft duren, dan is een consult zeker wel een aanrader.

Reflux (zure oprispingen) is normaal gedurende de laatste maanden van de zwangerschap, wanneer de baarmoeder de maag tegen het middenrif duwt. Dit vooral in liggende positie. Heb je echter al van in het begin of midden van de zwangerschap last van reflux, dan is een consult bij een osteopaat een aanrader. We kunnen de spieren, ligamenten rond de maag en het middenrif losmaken waardoor er minder druk op de maag zal komen.

Pijn rond de ribben en het middenrif komt vaak voor en is zeer goed te behandelen. Klachten in deze regio ontstaan vaak door de veranderde positie van wervelkolom en bekken. De ribben en het middenrif moeten zich ook aanpassen, maar zijn daar vaak niet toe in staat. Veel vrouwen hebben een te gespannen middenrif: vrouwen met spijsverteringsklachten, vrouwen die veel stress ervaren, vrouwen met chronische nek- en schouderklachten, vrouwen die chronisch of acuut hyperventileren,… In deze gevallen kan een osteopathische behandeling een echte “bevrijding” zijn.

En tot slot: hoofd- en/of nekpijn. Klachten thv hoofd of nek komen vooral voor door de veranderde positie van bekken en wervelkolom. Het hoofd moet een nieuwe positie aannemen om het zicht (de visus) horizontaal te houden. Vaak brengt dit spanningen mee thv de eerste nekwervels en de overgang van de nek naar het achterhoofd.

 

Beste tijdstip voor een osteopathische check-up

Het beste moment om even bij de osteopaat langs te gaan, is in principe voor een mogelijke zwangerschap. We kunnen dan op voorhand onderzoeken en uittesten waar eventuele problemen zitten en die ten volle behandelen zodat je met een ruime marge op fysiek vlak de 9 maanden tegemoet kan.

Ben je er niet op voorhand geraakt? Dan is er nog steeds geen enkel probleem. In dat geval adviseer ik je langs te komen na 12 weken zwangerschap. De eerste zwangerschapsweken zijn namelijk de meest kwetsbare weken en een periode van heel grote hormonale veranderingen. Na 12 weken neemt het zwangerschapshormoon HCG geleidelijk af en treedt er een stabielere periode aan voor de vrouw. De beste periode om te behandelen dus. Ook omdat er op dat moment nog geen hinder is van een dikke buik.

We kunnen tot het einde van de zwangerschap osteopathisch ondersteunen zonder enig risico voor moeder of kind. In het geval er bijvoorbeeld sprake is van een stuitligging, helpt een osteopathische behandeling ook om alle structuren rond de baarmoeder zo flexibel, elastisch en symmetrisch mogelijk te maken. Het kindje kan daardoor net de extra ruimte krijgen die het nodig heeft om zichzelf te draaien. We zullen echter NOOIT proberen een kindje via manuele technieken te draaien in de buik. Dat zijn zeer belastende handelingen die enkel in een ziekenhuis onder begeleiding mogen gebeuren. Weet echter dat een kindje dat in stuit ligt en zich niet zelf draait, daarvoor meestal een reden heeft: bv. te weinig plaats, een te korte navelstreng, de navelstreng die ergens rondom zit,…

 

Voorbereiding naar de bevalling toe

Tijdens een osteopathisch consult zal er ook steeds gekeken worden naar download-6de positie van rug, bekken en staartebeentje in functie van de bevalling. Hoe optimaal mogelijk en perfect elastisch alle gewrichten van en rond het bekken functioneren, hoe meer kans op een grotere, flexibele bekkenopening en een vlotte bevalling. Voor zowel moeder als kind.

 

Zwanger worden – infertiliteit

Ik heb het nu enkel gehad over de zwangerschap en de bevalling, maar wat als het moeilijk is om zwanger te worden? Veel meer mensen dan je denkt, ondervinden hindernissen om spontaan zwanger te geraken. Het is een onderwerp dat nog steeds in de taboesfeer vertoeft.

Soms is er een duidelijk gekende oorzaak van het moeilijk zwanger geraken, soms ook helemaal niet. In dit laatste geval kan een check-up bij de osteopaat zeer zinvol zijn. Hierover vertel ik graag uitgebreid in een volgend blogartikel.

 

Meer info over het praktische verloop van osteopathische behandeling? Kijk dan even hier.
Vragen na het lezen van dit artikel? Stuur me gerust een mailtje: hanne@epicentrum.be

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

Post a Comment