Blog

Van tintelende vingers tot slapende handen

15:00 19 maart in Osteopathie
93 Comments
248

Tintelende of slapende vingers kunnen te wijten zijn aan een brede waaier van oorzaken. Het is een klacht die vaak terloops wordt verteld in de praktijk. Nochtans kunnen deze gewaarwordingen in de vingers interessante aanwijzingen geven over bepaalde problemen of blokkades in het lichaam. Ze kunnen voorkomen in beide handen of in één hand, in alle vingers of in slechts bepaalde vingers, tijdens rust/slaap of juist tijdens beweging,… Deze informatie kan een osteopaat gebruiken om de juiste oorzaak van de klacht te vinden.

 

De oorzaak?

Een eerste belangrijke vraag die gesteld moet worden, is of de tintelingen te wijten zijn aan een stoornis in de doorbloeding of aan een probleem van een zenuw.

Wanneer bijna alle vingers van 1 of beide handen tintelingen of een slapend gevoel vertonen, is de kans groot dat het een doorbloedingsprobleem is. Zeker wanneer de tintelingen vooral in rust voorkomen (bv tijdens de nacht). Wanneer er 1 of meerdere bepaalde vingers tintelen of een ‘voos’ gevoel hebben, is er meer kans op een probleem van een zenuw. Dit kan zowel in rust als bij activiteit. We bekijken het even nader in detail.

 

Doorbloedings- of circulatieprobleem

Spanningen thv bepaalde spieren, kunnen ervoor zorgen dat de “poorten” (passageplaatsen) waardoor de bloedvaten lopen, verkleinen. Daardoor kan er druk komen op de bloedvaten. Ze worden niet volledig dichtgeduwd, maar de circulatie vermindert. Wanneer je dan een lange poos stilzit of ligt, dan krijg je typisch slapende handen. Bepaalde specifieke houdingen kunnen de tintelingen verergeren. Bijna steeds zijn hierbij alle vingers betrokken.

Bloedvaten kunnen op allerlei plaatsen of niveaus hinder ondervinden, maar de meest belangrijke ‘poorten’ liggen thv de halsspieren, tussen het sleutelbeen en de eerste rib en in de okselholte. Als osteopaat hebben we specifieke testen om te kijken welke poort eventueel ‘geblokkeerd’ zit. Door de spieren en fasciën (bindweefselvliezen) thv de aangedane plaats te gaan behandelen, kunnen we relatief snel de circulatie naar de arm(en) verbeteren.

Wanneer beide handen tintelen of slapen, is de oorzaak vaak centraal een blokkade in de nek of rug waardoor de circulatie naar beide armen mindert. Typisch heb je het dan lastig in rust en verbetert het tijdens beweging.

RSI (repetitive strain injury)

Een voorbeeld van een specifiek doorbloedings/spanningsprobleem is een RSI (repetitive strain injury). RSI is een verzamelnaam voor gewrichts- en spierklachten aan de nek, handen, polsen en/of schouders, waar meestal een verminderde doorbloeding aan de grondslag ligt. Daarnaast is er een overbelastingscomponent in de vorm van repeterende (zich steeds herhalende) bewegingen. Een veelvoorkomende RSI is een muisarm. De klachten bestaan uit stijfheid, chronische pijn, een koud of doof gevoel en/of tintelingen.

 

Een bezenuwingsprobleem

Het gevoel in onze vingers wordt door verschillende zenuwen tot stand gebracht. Klachten in bepaalde vingers kunnen wijzen op problemen van specifieke zenuwen of op problemen uit een specifiek wervelniveau. Aan de hand van de precieze bepaling van het gebied waar de huid tintelt of doof aanvoelt, kunnen we de zenuw of de plaats waar een zenuw geïrriteerd wordt, vinden.

Een probleem thv een tussenwervelschijf van onze nek zoals een bulging of een hernia, kan druk geven op een zenuw waardoor klachten thv specifieke vingers of huidgebieden van de voorarm en hand ontstaan.

Gelukkig wijst niet elke tinteling of slapende vinger op een zenuw-inknelling in de wervelkolom. Een zenuw kan namelijk ook elders op zijn verloop in de arm geïrriteerd worden: bv. door een gespannen spier of door vochtophoping in een tunnel waar hij passeert.

Welke zenuw precies in de problemen zit en op welk niveau, kan bepaald worden door de gevoeligheid van de huid te testen via een radeerwieltje. Een radeerwieltje is een wieltje met naaldjes dat zachtjes over de huid gerold wordt. Bij twijfel of vermoeden van ernstige problemen (bv. polyneuropathie) kan verder onderzoek nodig zijn bij een specialist en de zenuwgeleiding in kaart gebracht worden via elektromyografie.

Carpaal tunnelsyndroom

Een veel voorkomend probleem van een zenuw is een carpaal tunnelsyndroom. Een inklemming van de nervus medianus thv de binnenkant van de pols. De binnenkant van de pols is vergelijkbaar met een tunnel. De bodem en de zijwanden van de tunnel bestaan uit bot en het dak wordt gevormd door een ligament. Dit is een bindweefselband die de tunnel en alles wat er doorheen gaat, samenhoudt. Het verkeer in de tunnel zijn de pezen van de spieren die de vingers buigen en ook één zenuw, de nervus medianus. Deze zenuw zorgt voor het gevoel in je duim, wijsvinger, middenvinger en de helft van je ringvinger.

Bij een carpaal tunnelsyndroom ontstaat er plaatsgebrek in de tunnel. Daardoor komt er een druk op de nervus medianus en ontstaan typische klachten zoals tintelingen, gevoelsverlies, moeite met knopen dicht te doen en soms moeilijkheden met het bewegen van de duim.

Het carpaal tunnel syndroom treft meer vrouwen dan mannen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar we zien een piek rond het 50ste levensjaar.

Een paar eenvoudige tests die kunnen bevestigen of je een carpaal tunnelsyndroom hebt of niet:

 1. De Tineltest: tokkelen op de binnenkant van de pols, zal tintelingen in de vingers veroorzaken bij een probleem.
 2. De test van Phalen: buig je polsen, zodat de hand en onderarm een rechte hoek maken, de vingers naar beneden wijzend en druk dan de rug van beide handen tegen elkaar. Er zullen tintelingen optreden bij een carpaal tunnelsyndroom.

 

Wat kan een osteopaat betekenen?

Afhankelijk van welke vingers of gebieden tintelen, van waar er gevoelsverlies is en van wanneer de klachten precies optreden, gaan we bepaalde lichaamszones in het bijzonder gaan nakijken. Belangrijke gebieden voor de handen zijn onder andere de nek, de hals en keelregio, de bovenrug, de schouderregio, de okselholte en de elleboog.

Meer lezen over hoe een osteopatisch onderzoek en behandeling verloopt, kan je hier.

 

Een specifieke vraag na het lezen van dit artikel? Je kan me steeds bereiken op hanne@epicentrum.be

 

Hanne

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

93 Comments
 • Scan500@live.nl'
  Jeff 07:44, 23 september 2019 Beantwoorden

  Beste mevr Hanne, ik heb een probleem met mijn handen en vingers. Wanneer ik ga slapen heb ik zowel links als rechts dat rot gevoel in mijn handen, zelfs zo erg dat ik er iedere nacht wakker van word. Ik ben daar wat meer op gaan letten en merkte dat het al gelijk begint wanneer mijn beide armen gebogen zijn. Ik denk dat het te naken heeft met doorbloeding. Wat kan daar nu aan gedaan worden? Ik ben al geopereerd aan de rechter pols maar dat heeft niets geholpen dus heb ik de linker maar laten zitten. Ik ben ook al geopereerd aan de rug 2x maar de rugpijn is ook nog steeds niet om te harde. Ik loop nu al jaren met pijn rond en ben nu al verschillende keren in ziekenhuizen geweest en nog steeds leef ik mijn leven in pijn, ook in mijn rechter been (vooral bij mijn voet is dat gevoelloze aan de gang) heb ik er last van. Wat is er nu nog aan te doen? Heeft u de bevrijdende oplossing? Hartelijk dank voor het lezen van mijn berichtje. Groeten Jeff

  • Hanne De Ruyck 20:06, 23 september 2019 Beantwoorden

   Beste Jeff,
   Bedankt voor het lezen van het blogartikel. De kans lijkt me inderdaad groot dat de klachten in je handen en vingers te maken hebben met een doorbloedingsprobleem. Zeker als je het enkel ’s nachts hebt en overdag als je in beweging bent, niet. Op dat vlak kan een osteopaat heel wat doen. We testen manueel en kijken de verschillende spieren en gewrichten na waartussen de bloedvaten lopen of waardoor ze bezenuwd worden. Door de geblokkeerde plaatsen los te maken, kunnen we de doorbloeding verbeteren. Ik vermoed inderdaad dat het niets met je pols zelf te maken heeft, maar eerder met je elleboog, schouder en nekregio. De rugpijn is een ander verhaal, maar klinkt voor ons niet onbekend. Dus ook daarvoor zou een osteopaat iets kunnen betekenen wellicht. Ik kan het u van harte aanraden eens de stap naar een osteopaat te zetten en te ondervinden wat het voor u kan betekenen. Vriendelijke groet,
   Hanne

 • verstrepensharona@hotmail.com'
  sharona 18:06, 28 september 2019 Beantwoorden

  Beste
  Ik heb last van wat tintelende vingers linker hand soms gaat er pijn naar mijn elleboog en soms slaapt men hand dan ineens soms gaat het ook naar men hand rechts maat minder fel ik ben wel vaak in dezelfde positie bezig met mijn handen

  groetjes

  • Hanne De Ruyck 21:38, 23 november 2019 Beantwoorden

   Beste Sharona,
   Mijn excuses voor de late reactie.
   Het lijkt me bij jou belangrijk om zeker je schouderregio links en je overgang van nek naar rug te laten bekijken door een osteopaat. Als daar alles vrij zit en in orde, dan bekijken wat er lokaal thv je hand kan gedaan worden. Mocht dat allemaal niets opleveren, dan zou ik laten uitsluiten dat het een carpaal tunnelsyndroom is.
   Groet, Hanne

 • paul01debruyne@hotmail.com'
  Paul 10:01, 23 november 2019 Beantwoorden

  Beste Hanne , mijn probleem is dat ik meestal s’nachts wakker wordt van een tintelingen en slapend gevoel in de rechterhand tot pols . Duurt wel een uur of twee eer dat terug in orde is . Is enkel de rechter hand en ook enkel bij nacht.

  Groetjes
  Paul

  • Hanne De Ruyck 21:41, 23 november 2019 Beantwoorden

   Beste Paul,
   Dat is een typisch gehoorde klacht. ’s Nachts krijg je minder doorbloeding naar je handen aangezien je stilligt. Als er dan reeds een wat moeilijkere doorbloeding is naar je rechter pols, krijg je zeker ’s nachts er last van.
   Je kan even bekijken of het uitmaakt of je op rechter- of linkerschouder slaapt.
   Ook een goede positie van je nek en een degelijk hoofdkussen is zeker van belang.
   Daarnaast zou het nuttig zijn door een osteopaat je thoracale wervelkolom of je wervels van de borstkas en je eerste ribben te laten nakijken en behandelen op eventuele blokkades die ervoor zorgen dat je doorbloeding minder gaat naar je rechterhand.
   Groet, Hanne

 • saraschoolmeesters@msn.com'
  Schoolmeesters Sara 07:18, 30 november 2019 Beantwoorden

  Goedemorgen Hanne,
  Ik heb last in mijn rechter hand mijn duim wijsvinger middenvinger en soms ringvinger die slapen (snachts) heb er al jaren last van maar door te schudden kwam dat Inorde nu heb ik zoveel pijn in dat zelfs de pijn trekt tot in mijn onderarm richting elleboog, soms heb ik er ook tijdens de dag last van als ik lang dezelfde beweging doe.
  Ik ben poetsvrouw in een ziekenhuis en werk nog als zelfstandige gérante in een Electro winkel daarmee dat ik niet kan uitvallen en dat ik er al zolang mee zit en wacht om naar de dokter te gaan, wat moet ik doen?
  Mvg Sara

  • Hanne De Ruyck 10:34, 30 november 2019 Beantwoorden

   Dag Sara,

   Dat lijkt me een carpaal tunnelsyndroom. Zien we vaak bij mensen in de poetssector. Doe even deze twee testen:
   – De Tineltest: tokkelen op de binnenkant van de pols, zal tintelingen in de vingers veroorzaken bij een probleem.
   – De test van Phalen: buig je polsen, zodat de hand en onderarm een rechte hoek maken, de vingers naar beneden wijzend en druk dan de rug van beide handen tegen elkaar. Er zullen tintelingen optreden bij een carpaal tunnelsyndroom.

   Zijn deze positief?
   Dan kan er een inknelling thv je pols zitten op de medianus zenuw.
   Het kan ook komen vanuit je nek of schouder.

   Persoonlijk zou ik eerst naar een osteopaat in de buurt gaan en kijken of het kan beteren met het losmaken van je nek, schouder en pols.
   Als het niet betert, zal je een arts moeten raadplegen. En dan kan een operatie noodzakelijk blijken, maar dan ben je wel een hele tijd uit de running.
   Dus ik zou eerst even bij een osteopaat langsgaan.

   Vriendelijke groet, Hanne

 • ruudpeeters777@gmail.com'
  Rp 21:04, 5 februari 2020 Beantwoorden

  Hallo hanne,
  Ik ben onder behandeling bij een fysiotherapeut.ik heb nek,schouder en arm klachten/pijn,dit heeft iets te maken met de ruimte tussen 2 wervels dacht ik.Nu na 3 behandelingen heb ik ook soms last van een tintelend en licht slapend gevoel in mijn hand aan dezelfde kant(links).Kan dit door de behandeling komen of moet ik hiermee naar de huisarts?

  • Hanne De Ruyck 21:09, 5 februari 2020 Beantwoorden

   Beste Ruud,
   Ik zou je vraag in de eerste plaats richten aan je fysiotherapeut. Alleen hij/zij weet welke behandeling je precies krijgt momenteel. Het lijkt me zeker interessant om even te overleggen met je fysiotherapeut of het zinvol is tussendoor 1 of 2 keren naar een osteopaat te gaan om je wervels los te maken. In principe zou je fysiotherapeut dan dieper en beter verder kunnen werken op je spieren en gewrichten. Groet, Hanne

 • servaesblondeel@gmail.com'
  patrick servaes 09:23, 23 maart 2020 Beantwoorden

  geachte mvr De Ruyck,In voorgaande mails vind ik mijn klacht terug.Wat ik zelf ondervind dat alles weg gaat voor een volle dag is een aspro nemen.Is dit aan te raden of beter niet doen.mvg

  • Hanne De Ruyck 13:34, 23 maart 2020 Beantwoorden

   Beste Patrick,

   Je kan natuurlijk eens een pijnstiller nemen als het te veel wordt. Maar dit dagelijks doen, is zeker geen aanrader. Aspro kan ook nevenwerkingen geven en niet iedereen verdraagt het goed. Ik zou dit zeker niet op eigen houtje blijven doornemen elke dag dus. Je stopt de klacht even weg, maar uiteindelijk zal je klacht langzaamaan heviger en heviger terugkomen als er niets aan de oorzaak gedaan wordt. Als medicatie nodig is en zou helpen, zou je dat best even met je huisarts bespreken wat je wel/niet kan nemen.

   Vriendelijke groet,
   Hanne

 • stevenxvercammen@gmail.com'
  Steven vercammen 14:23, 23 mei 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne,

  Mijn beide handen en voeten (straalt tot aan knie) gaan slapen tijdens het slapen, ik kan geen houding vinden om dit weg te krijgen, dit trekt wel stilletjes weg bij het opstaan. Overdag heb ik een gevoel van slapheid. Enig idee ? Wil dit rotgevoel snel weg. Groeten Steven

  • Hanne De Ruyck 20:55, 24 mei 2020 Beantwoorden

   Beste Steven,
   Dit kan op verschillende problemen wijzen. Neem je iets van medicatie? Ben je soms kortademig? Heb soms je tintelende lippen? Je mag mij altijd mailen op hanne@epicentrum.be Groet, Hanne

 • johnkukupessy@gmail.com'
  John 20:32, 6 juni 2020 Beantwoorden

  ik krijg vaak kramp in mijn linkervoet, dan weer in mijn rechtervoet. Ik krijg kramp als ik mijn benen wil strekken. ik kan tijdens het fietsen gebueren, tijdens het autorijden en soms bij het traplopen. het gebeurt overdag en het gebeurt ook ‘savonds.
  Ik heb tintelingen in mijn linkerpols en dat gebeurt de hele dag.

  • Hanne De Ruyck 14:06, 8 juni 2020 Beantwoorden

   Beste John, de tintelingen in je pols en de krampen in je voet staan wellicht los van elkaar. Ivm je pols: het kan op een carpaal tunnelsyndroom wijzen. Of op een spanning in je schouder/arm afhankelijk van het type werk dat je doet.
   Ivm de krampen in je voeten, dat kan een magnesium – of ander mineralentekort zijn. Belangrijk is veel water te drinken en eventueel in de apotheek of bij de dokter even te spreken over een magnesium supplement. Mvg Hanne

 • jimmyhouwen@hotmail.com'
  Jimmy Houwen 10:27, 7 juni 2020 Beantwoorden

  Beste Hannie,

  Ik heb sinds ’n jaar of 2 last van mijn linkerhand, die bij vlagen trilt. Wat zou de oorzaak kunnen zijn.en wat kan ik er tegen doen.
  Groeten Jimmy

  • Hanne De Ruyck 14:03, 8 juni 2020 Beantwoorden

   Beste Jimmy, Puur op basis van wat je me vertelt, kan ik je weinig raad geven. Alles hangt af van je leeftijd en andere factoren. Ik vermoed wel dat het hier geen zenuw- of doorbloedingsprobleem is zoals beschreven in mijn artikel hierboven. Misschien moet je deze klacht eens even melden aan je huisarts? Het kan totaal onschuldig zijn, maar het kan ook op andere problemen wijzen die niets met je hand te maken hebben. Beste groet, Hanne

 • stefan.van.dijck@telenet.be'
  Els Janssens 07:42, 29 juni 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Ik heb sinds 2 weken last v gezwollen handen als ik opsta. Het betert niet. Ik ben reeds naar een osteopaat gegaan die men nek heeft proberen los te maken. Die voelde eerst ook wat stijf. Nu is de nekpijn weg – ik neem ook ontstekingsremmers- de last aan mijn handen blijf onverminderd. Ik denk soms dat ik wel nog pijn voel achteraan mijn hoofd op de plaats waar mijn hoofd overgaat nr mijn nek. Weet jij nog raad?
  MVG
  Els

  • Hanne De Ruyck 17:24, 5 juli 2020 Beantwoorden

   Beste Els,
   Als het uit je nek komt zou het moeten opgelost geraken na een aantal behandelingen. Zijn de linken van andere structuren met je nek ook losgemaakt? Bv. is de schildklierregio bekeken?
   Is er op je schouderregio gewerkt en op je borstkas?
   Ben je reeds bij een arts langsgeweest?
   Mvg
   Hanne
   ps: je mag me gerust terugmailen op hanne@epicentrum.be

 • kosucu@live.nl'
  G 09:29, 6 augustus 2020 Beantwoorden

  hoi
  ik heb last van tintelingen dove gevoel in beide armen vanaf mijn bovenarmen tot mijn vingertoppen wanneer ik wakker word in de ochtend. gevoel gaat pas na 2 a 3 uur weer weg. ik kan ze wel bewegen. dit is alleen wanneer ik dus ochtend wakker ben voor de rest hele dag nergens last van. ook heb ik onder mijn schouderbladen een doof gevoel en tintelingen. dit is wel hele dag door. ik ben doorverwezen naar neuroloog maar ik ben zo bang dat er iets ernstigs uit komt. huisarts wist het niet en kon ook geen indicatie geven.

  • Hanne De Ruyck 20:19, 15 augustus 2020 Beantwoorden

   Beste,
   Ik denk bij het horen van deze klachten zeker niet aan het ergste.
   Al is het wel goed even bij een neuroloog uit te sluiten dat er meer aan de hand zou zijn.
   Maar dit kan evengoed een doorbloedingsprobleem zijn. Je kan tintelingen hebben door druk op een zenuw maar ook doordat er druk op bloedvaten zit. Typisch heb je dan in rust last (wanneer je spieren niet werken, vermindert ook je bloeddoorstroming).
   Mocht je bij ons in de praktijk aankomen, zou ik het zeker een kans geven dat we via osteopathie misschien kunnen helpen door alles los te maken thv je schouder, schouderbladen en nekregio.
   Je mag me altijd mailen bij verdere vragen.
   Groet, Hanne

   • kosucu@live.nl'
    g 16:35, 30 augustus 2020 Beantwoorden

    Hallo,
    Ik heb heel wat symptomen gelezen op internet ik ga komende dinsdag naar neuroloog en ben zo bang. Ik weet niet wat ik moet verwachten. Nu ben ik meer gaan opletten. Ik voel ook mijn benen tintelen als ik gwn zit. Als ik eraan denk dat gaan de tintelingen over heel mijn lichaam heen. Af en toe rugpijn erbij knallende hoofpijn ben ql dagen lang aan het onderzoeken Kan het door spieren die vast zitten komen of kan het door een tumor komen uitzaaiing ofzo? Ik ben zelfs mentaal aan het voorbereiden op ergste geval.

 • sanne_ennas91@hotmail.com'
  Sanne 06:48, 15 augustus 2020 Beantwoorden

  Hallo Hanne,
  Ik heb al maanden last van een dof en tintelend gevoel in de rechterzijde van mijn lichaam. Het loopt echt van pink tot kleine teen. Overige vingers en tenen merk ik het niet echt. Soms ook last van spieren in de nek. Laatste weken slaapt mijn linkerarm ook regelmatig na het slapen. Alleen is dit snel weer over en is het gevoel in de rechterkant constant aanwezig. Soms wel iets meer last van na een nacht slapen. Dan kan ik ook een vreemd gevoel in het hoofd krijgen,soort van licht int hoofd. De dokter kon er helaas niks van maken. Het is tegelijk begonnen met de zwangerschap maar weet niet of het hier mee te maken kan hebben. (Nu 18 weken zwanger).
  Alvast bedankt.
  Groeten Sanne

  • Hanne De Ruyck 20:22, 15 augustus 2020 Beantwoorden

   Dag Sanne,
   Tijdens een zwangerschap is alles net even anders. Er zou wel eens een gemakkelijke verklaarbare link kunnen zijn die ook te behandelen valt via osteopathie tijdens de zwangerschap. Ik licht je dat graag even privé in mail toe. Mocht je dat willen, kan je me altijd mailen.
   Ik zou in elk geval tijdens de zwangerschap geen grootse onderzoeken laten doen. Mocht het daarna nog blijven, dan moet er inderdaad verder gekeken worden door een neuroloog.
   Maar het zou wel eens een patroon kunnen zijn dat door de hormonale veranderingen is ontstaan.
   Ik begeleid graag zwangere vrouwen met typische klachten tijdens de zwangerschap, dus ik maak zeker tijd voor je vrij, mocht je eens willen langskomen.
   Groet, Hanne

 • m.nieuwhof@quicknet.nl'
  Menno Nieuwhof 10:52, 23 augustus 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne ,
  Ik heb al geruime tijd , zeker 3 jaar last van zere stijve handen en dat is her ergste als ik wakker word, ik kan mijn vingers niet buigen ,geen vuist maken, in de loop van de ochtend gaat het beter en kan ik zonder veel pijn o.i mijn werk doen .
  Vooral smorgens is het zeer vervelend , het lijkt wel of het wekelijks erger word.
  Wat is jou advies om hier verlichting in te brengen .
  Met vriendelijke groet :
  Menno

  • Hanne De Ruyck 13:47, 24 augustus 2020 Beantwoorden

   Beste Menno,
   Bij het lezen van je verhaal vermoed ik een arthrose /slijtage probleem van de handgewrichten. Ik ken uw leeftijd en werkachtergrond niet, maar misschien is het zinvol even een RX foto via de huisarts of een orthopedist te laten maken zodat je een beter beeld krijgt van wat er gaande is thv je handen.
   Via de RX-foto kan je gerichte therapie of tips krijgen.
   Beste groet, Hanne

 • 426821@gmail.com'
  Jan 23:06, 23 augustus 2020 Beantwoorden

  Ik heb heel veel tintelingen en een slapend gevoel in beide pinken tijdens wielrennen en als ik met mijn telefoon.bezig ben.

  • Hanne De Ruyck 13:51, 24 augustus 2020 Beantwoorden

   Beste Jan,
   Dit is wellicht een fietsershand ( of distale ulnaris compressieneuropathie of ulnair tunnel syndroom). Bij het fietsten kan er een druk ontstaan op de ulnaris zenuw waardoor deze gekneld geraakt en tintelingen thv de pink ervaren worden.
   Ik kan je aanraden je fietspositie zo goed mogelijk te laten afstellen, eventueel een ander stuur uit te proberen, sporthandschoenen te dragen bij het fietsen,… en daarnaast is een consult bij de osteopaat ook zeker zinvol om je nekregio, schouders en armen te laten losmaken. Als we in deze zone meer bewegingsvrijheid van de zenuw kunnen bekomen, dan zal in de meeste gevallen er ook minder snel druk optreden thv de polsen op de zenuw.
   Beste groet, Hanne

 • cobiemarkesteijn@hotmail.com'
  Coba 18:12, 6 september 2020 Beantwoorden

  Als ik zo naar alle berichten kijk, moet ik zeker naar een osteopaat, bij mij tintelt bijna alles zodra ik in bed kom knel ik wat af misschien.

  • Hanne De Ruyck 21:57, 11 september 2020 Beantwoorden

   Beste Coba,
   Dat kan een doorbloedingsprobleem zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar zeker nuttig eens bij een osteopaat langs te gaan.
   Groet, Hanne

 • roxanneaaij97@gmail.com'
  R 22:51, 10 september 2020 Beantwoorden

  Ik heb sinds een aantal weken last van tintelende handen als ik in bed lig. Ik lig vaak met mijn handen in een vuist en wordt dan wakker van de tintelingen. Als ik dan mijn handen open doe zakken de tintelingen weer weg. Wat ik al langer heb zijn tintelingen in mijn voeten, en dan vooral in mijn linkervoet. Dit wisselt, want soms heb ik het ook in mijn rechtervoet en zoals afgelopen weken weer helemaal niet. De huisarts zei dat het door het roken kwam, waar ik sinds 4 weken ook gelijk cold-turkey mee gestopt ben, maar nu ik dit lees zou dit ook best een oorzaak kunnen zijn. Is dit ook erfelijk of kan het in de familie zitten?

  • Hanne De Ruyck 22:02, 11 september 2020 Beantwoorden

   Beste R,
   Dat kan inderdaad komen van het stoppen met roken..
   Dat zal je nog even tijd moeten geven en dan opnieuw evalueren.
   Zoiezo zou het een goed idee zijn om eens je lichaam in orde te laten stellen na het stoppen met roken en eens bij een osteopaat langs te gaan. Die kan je ontgiftingssysteem in je lichaam activeren zodat bijwerkingen en klachten sneller verdwijnen. Ook zou je wat tips naar voeding en eventueel mineralen kunnen gebruiken in deze periode.
   Groet, Hanne

 • sylviakennedy2010@hotmail.com'
  S 09:53, 16 oktober 2020 Beantwoorden

  Beste Hanna,

  Ik heb de laatste tijd last van tinteling aan mijn linker pink. Dit gebeurd doorheen de dag, maar s nachts lig ik er wel niet wakker van. Ik begin er meer last van de krijgen door heen mijn hand. Als ik een vuist maak voel ik een licht pijn aan mijn pink. Weet jij wat dit heeft veroorzaakt?
  Groetjes, S

  • Hanne De Ruyck 22:20, 17 oktober 2020 Beantwoorden

   Beste Sylvia,
   Wellicht is het een irritatie op je ulnaris zenuw. Dat kan vanuit de elleboogregio komen. Kan een lokaal probleem zijn, maar kan ook vanuit de nek komen. Voor mij is dit een indicatie om eens bij de osteopaat te gaan. Mocht het na 2 keer niet beter zijn, zou ik mijn huisarts contacteren. Vanzelf weggaan, daar acht ik de kans klein in. Grt, Hanne

 • guus_konijn@hotmail.com'
  Gijs 23:29, 23 december 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Ik heb sinds een aantal maanden last van een tintelende linker hand en linkervoet, dit is ongeveer tegelijk begonnen. Ik heb er vooral in rust heel veel last van en kan er niet door in slaap komen. Als ik in beweging voel ik het eigelijk vrijwel niet. Ik ben al bij de neuroloog geweest maar die kon niks vinden aan de zenuwen. Ik ben benieuwd wat het kan zijn.

  Mvg Gijs

 • Hanne De Ruyck 20:52, 25 december 2020 Beantwoorden

  Beste Gijs,
  Vanop afstand kan ik enkel maar een gokje wagen. Als neurologisch alles uitgesloten is door een arts, dan zou er wel nog een functioneel probleem kunnen bestaan, veroorzaakt door spanning op je ruggemerg en schedelvliezen. Deze zitten vast aan je schedel, aan je nekwervels, je ruggewervels,… tot aan je staartbeentje. Je zenuwen lopen in fascia/bindweefsel die verbonden zijn met deze ruggemergvliezen. Vandaar kan een blokkade/een spanning/een probleem thv je schedel, nek, rug en gebied van je staartbeentje eventueel spanning veroorzaken aan de linker of rechter kant van je lichaam dat voor tintelingen zorgt. Als je beweegt voel je die minimale spanning niet, maar als je stilligt, dan merkt je het wel. Dit is EEN mogelijke hypothese, maar zeker geen diagnose. Ik zou je moeten kunnen voor me zien en uittesten om hierover een betere uitspraak te doen. Ik kan je wel aanraden hiermee naar een osteopaat te gaan, als alles neurologisch is uitgesloten door een arts. Je mag me altijd een mailtje sturen op hanne@epicentrum.be. Vriendelijke groet, Hanne

 • juarnes2@hotmail.com'
  Arne 01:32, 5 januari 2021 Beantwoorden

  hallo , ik sinds een dag of 5 een slapend gevoel in men linkerhand vnl pink , eerst dacht ik dit gaat wel over maar het wordt precies erger en erger , en nu slaapt en tintelt de linkerzijde van men hand bijna de hele dag door en het behoorlijk scary en zeer ambetant .

  eerst dacht ik dat het kwam omdat ik pas verhuisd ben en dit huis echt een koud huis is en ik snel koud heb , en dat het zou overgaan maar nu begin ik toch echt wat bang te zorgen nu het niet vanzelf verdwijnt maar eigelijk erger wordt .

  vriendelijke groetjes

 • Hanne De Ruyck 14:28, 5 januari 2021 Beantwoorden

  Beste Arne, ik heb je een mailtje teruggestuurd. Groetjes, Hanne

 • Icha_elachkar@hotmail.com'
  Icha 22:25, 14 januari 2021 Beantwoorden

  Ik heb een aantal jaren terug CTS gehad maar heb daar nu weer last van maar met een extraatje. Ik voel sochtend tintelingen in mijn voeten en ook in mijn handen. Ik verlies soms kracht in mijn handen als ik bijvoorbeeld een potje moet openen
  Kan dit ook met fysio verholpen worden?

 • Hanne De Ruyck 20:08, 15 januari 2021 Beantwoorden

  Dag Icha, Het zou kunnen dat de klachten terug zijn. Volgens mij is de snelste weg naar beterschap een bezoekje bij de osteopaat. Het krachtsverlies is typisch bij CTS. De klachten thv je voeten hebben wellicht een andere oorzaak die we ook kunnen nagaan. Sommige fysiotherapeuten kunnen je misschien ook helpen, maar dat kan ik niet garanderen. Het is heel belangrijk dat de oorzaak aangepakt wordt en niet alleen lokaal behandeld wordt. Dus ik zou opteren voor een osteopaat. Groet, Hanne

 • Krisverplaetsen@hotmail.be'
  Verplaetsen Kristine 18:43, 27 februari 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Onlangs heb ik een kop/ staart aanrijding gehad op het werk ,door kwaad opzet dan nog wel ,met een still opx 20-25 ( lage orderverzameltruck’zonder hoofdsteunbescherming tot midden rug ‘ ik voelde het knappen en kraken van mijn rug tot in mijn hoofd en voelde me meteen misselijk ,op slag had ik geen controle meer over benen en armen ,op spoed ( ben zelf naar het ziekenhuis gereden in 2 de geluk dat er haast niemand op de weg was door de Corona ,daar ,werd whiplash en lumbago vastgesteld ,evenals de week nadien op ct scan 3 verschoven wervels in de nek C4/C5 ,/C6 ,nu dinsdag hield ik het niet van de pijn ,sleep al de hele tijd mijn linkerbeen ,voelt dood vanaf de knie op spoed ( na nogmaals ct scan werd hernia vastgesteld in de onderrug ,als ik neerzit,zelfs bij bepaalde houdingen , tintelt en zindert ook mijn rechterbeen tot in mijn voet en tenen evenals mijn armen en handen zinderen ,tintelen ,vingers verkleuren zelfs na enige tijd ( neuroloog had operatie vastgelegd maar verzekering laat het niet toe ,, in mijn wervelkolom in het midden van mijn rug heb ik op een welbepaalde plaats ook zo n pijn en ben kortademiger dan voorheen als ik me draai voel ik het kraken , zou dat een andere oorzaak kunnen hebben ? De hoofdpijn ,/ nekpijn en oorpijn dan nog buiten beschouwing gelaten ..
  Alvast bedankt voor je reactie
  Vriendelijke groet,
  Kristine

  • Hanne De Ruyck 21:14, 5 maart 2021 Beantwoorden

   Beste Kristine,
   Bedankt voor het delen van je verhaal. Zo’n aanrijding is een ernstig trauma voor je lichaam. Uiteraard moet eerst medisch alles vastgesteld worden en ernstige letsels uitgesloten worden. Heel jammer dat de nodige operatie niet kan plaatsvinden. Is er geen second opinion mogelijk? Vervolgens zal je je best een hele tijd laten ondersteunen via fysiotherapie gecombineerd met osteopathie. Die combinatie zal je het verst brengen. Er zal natuurlijk wel heel zacht en met de nodige veiligheidstesten moeten behandeld worden. Blijf zeker niet bij de pakken zitten maar laat je helpen. Het allerbeste, Hanne

 • Christiaen.Sandra@telenet.be'
  Chris 14:52, 15 maart 2021 Beantwoorden

  Ik heb een slapende rechterhand na een open hartoperatie.

 • freemouse@gmail.com'
  Roos 15:26, 14 april 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne,

  Uw website/blog is heel interessant en heeft me veel geleerd. Nu heb ik momenteel last van handen die gaan slapen als ik veel zit te gamen op mijn pc. Ik heb de Tinel en de Phalen test gedaan (pc = meestal carpaal tunnel) maar beiden veroorzaken geen last. Ik heb ook geen last tijdens slapen en opstaan. Ik ben 73 maar best actief, loop en fiets een paar uur per dag en heb verder totaal geen klachten. Omdat ik geen gevoel heb in mijn vingers als mijn handen gaan slapen is dat best lastig met gamen. Een paar keer wapperen met mijn handen helpt wel. Ik ben benieuwd of dit alleen maar komt door het gamen of dat iets anders de oorzaak is.

 • terry.marien@skynet.be'
  Terry 09:05, 23 april 2021 Beantwoorden

  Dag Hanne,

  ‘k regelmatig (vooral na een klein half uur fietsen) dat ik tintelende duimen (eerst rechts, dan links) en grote tenen krijg (ook vooral rechts)…
  Heel soms tijdens het rechtopzittend schrijven in bed ook ineens ‘voze’ duim…
  Verder geen klachten overdag of ’s nachts…
  Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
  Alvast bedankt voor de feedback.
  Terry

  • Hanne De Ruyck 12:31, 23 april 2021 Beantwoorden

   Dag Terry, tintelende vingers bij het fietsen komen vaak voor. Het betreft meestal 1 van de zenuwen van de onderarm die druk ondervindt bij de fietspositie. Dat is vaak een spanning thv een spier, gewricht of bindweefselvlies thv hand, arm, oksel, schouder of nekgebied. Als het hinderlijk wordt, dan zou ik zeker eens een osteopaat raadplegen. Door de spanning rond de zenuw weg te nemen, is de kans groot dat je er minder tot geen last van zal hebben. Groetjes, Hanne

 • terry.marien@skynet.be'
  Terry 15:02, 24 april 2021 Beantwoorden

  Dankjewel Hanne,
  en ivm de tintelende tenen? Is dat hetzelfde probleem?
  Terry

  • Hanne De Ruyck 15:02, 25 april 2021 Beantwoorden

   Die zullen wellicht aan je zithouding en de druk die op de regio van je onderrug, bekken en bekkenbodem terecht komt, te wijten zijn. Het kan zijn dat daar ook blokkades of spanningen zitten, of het kan zijn dat je fiets of zadel niet ideaal is voor je of niet in de ideale positie staat. Grtjes, Hanne

 • toobvdmeer@gmail.com'
  Tobias 16:03, 6 mei 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne!

  Ik ben een man van 31, sport zo’n 5x in de week, voor werk zit ik wel achter de computer, maar voor mijn gevoel met een goede houding. Tijdens de corona lock-down ben ik 3 weken geleden wakker geworden met een pijn ergens tussen m’n nek en schouderblad in, een beetje aan de rechterkant. Ik ben nogal koppig en ga vaak pas wanneer het echt niet anders kan naar de huisarts. De pijn is nu na 3 weken wel minder, eerder was het continu. Het is er echter nog steeds en straalt nu uit naar mijn rechterarm en mijn vingertoppen tintelen dus soms ook. Ik kan mij zo moeilijk voorstellen dat het iets anders is dan een verrekte spier door fout slapen. Maar inmiddels ben ik bang dat het iets anders kan zijn. Ik ben van plan toch een afspraak te maken bij de huisarts/fysio, maar zag deze website en dacht.. ik vraag het hier ook! 🙂 Heeft u een idee?

  • Hanne De Ruyck 19:47, 6 mei 2021 Beantwoorden

   Dag Tobias, In jouw geval durf ik met bijna 100% zekerheid zeggen dat dit gewoon een spier/wervel/rib probleem is. Je zal met een blokkade en spierspanning zitten thv je rug dat doortrekt naar je schouder en zo naar je hand. Dus puur fysiek, niets ernstigs. Maar ik zou het wel laten aanpakken, want anders kunnen deze klachten overgaan in een sluimerend klachtenpatroon. Deze verhalen komen we in elk geval quasi dagelijks tegen in de praktijk. Je hoeft hiermee eigenlijk niet naar een arts, maar kan rechtstreeks naar een osteopaat gaan. Dit zou bij de juiste aanpak op 2 à 3 keren volledig opgelost moeten zijn. Je mag me altijd mailen op hanne@epicentrum.be mochten wij je kunnen helpen of je een collega zoekt. Groetjes, Hanne

 • 18001@hetnieuwelyceum.nl'
  piet jan 14:05, 12 mei 2021 Beantwoorden

  Hoi de bovenkant van mijn duim wordt regelmatig plotseling gevoelloos. Weet u wat dat is?

  • Hanne De Ruyck 09:20, 13 mei 2021 Beantwoorden

   Dag Piet Jan, Ik zou je graag 1 oorzaak kunnen aanduiden maar zo gemakkelijk is het helaas niet. Er moet ergens op het verloop van de zenuw naar je duim druk komen en dan kan je duim even gevoelloos worden. Dat kan komen door een carpaal tunnel syndroom, maar het zou ook kunnen uit je nek komen of uit andere regio’s van je schouder, arm, elleboog,… Het is een goed idee hiermee naar een osteopaat te gaan en even de verschillende plaatsen te laten testen op spanning of blokkades. En dan kan men behandelen waar nodig zodat er geen irritatie meer op die zenuw zit. Groetjes, Hanne

 • dirk.de.troyer@telenet.be'
  De Troyer Dirk 13:25, 18 augustus 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  sinds een paar maand heb ik tijdens het slapen soms tintelende handen en armen.
  Het rare is dat dit niet de arm en hand is waar ik op slaap die begint te tintelen, maar de arm en hand naar het deken gericht.
  Als ik op de rug dan ga liggen, gaat dit snel over, maar soms blijft de ganse dag er een kleine tinteling over in de handen.
  Draai ik mij dan wordt ik wakker met hetzelfde gevoel, maar dus niet de kant waar ik op lag.
  Sommige nachten heb ik dan niets en meestal als het begint is dit pas na een 4-tal uur slaap. Ik voel niets, sta eens op om bijv. te drinken, ga slapen en een uur daarna begint het. Van dan af houdt het niet meer op

  • Hanne De Ruyck 15:12, 18 augustus 2021 Beantwoorden

   Dag Dirk, Wel dat is nu eens een heel fijne klacht om als osteopaat te behandelen. Hier ben ik zeker van dat er niets ‘erg’ aan de hand is. Het is puur een verminderde doorbloeding, gelinkt aan spanning in je schouderregio, nek en wellicht ook middenrifregio. Begint het niet typisch rond 3u ’s nachts? In elk geval echt een aanrader om naar een osteopaat mee te stappen. Nu is het nog een “milde” klacht en kan er wellicht snel iets aan gedaan worden. Je mag me altijd mailen op hanne@epicentrum.be voor meer info. Groetjes, Hanne

 • karin@tapadadogramacho.com'
  Karin 20:42, 14 oktober 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne, in februari/maart dit jaar begon ik last te krijgen van mijn pinken als ik in bed lag. Het is geen tinteling, maar ik kan ze niet meer gecontroleerd bewegen. Het gaat schokkerig. Met name als ik op mijn rug lag. Het was minder als ik op mijn zij of buik lag. Als ik op mijn linkerhelft lag, ging mijn rechterpink raar doen en als ik op mijn linkerhelft lag mijn rechter pink. Het voelde ook alsof er iets niet lekker zat tussen de schouder en naar de nek toe. Dit alles begon tijdens de lock down. Normaal ga ik 3x per week naar de fitness en dat hield toen ineens op. Ik ben wel thuis verder gaan trainen met gewichten. Ik train o.a. mijn schouders en armen. Ondertussen heb ik 2 behandeling bij een een osteopaat/giropractor en 2 behandelingen bij een sportmasseur gehad. Ik heb diverse kussens geprobeerd en heb tijdelijk op een andere matras geslapen. Niets heeft mogen baten. Het gevoel verdwijnt zodra ik wakker wordt en opsta. Op dit moment voel ik overdag een plek tussen mijn linkerschouder en ruggengraat als ik diep ademhaal. Die plek voel ik gelijk als ik in bed lig. Met name op mijn rug. Ik heb geen last meer van mijn nek. En nu beginnen meerdere vingers anders aan te voelen als ik bed lig. Ik ben bij de huisarts geweest. Die heeft mij een pijnstiller met spierverslapper en een ontstekingsremmer gegeven voor 5 dagen. In deze 5 dagen voelde ik het inderdaad minder. Nu ik er mee gestopt ben is het weer terug. Ik weet dat ik geen vitamine D of vitaminB12 te kort heb. Ik ben voor de rest helemaal gezond. Ik ben 56 jaar.

 • karin@tapadadogramacho.com'
  Karin 22:39, 15 oktober 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne, ik ben helemaal vergeten bij mijn verhaal te zetten, wat mijn vraag is. De osteopaat/giropractor zei dat het namelijk niet aan mijn ruggengraat ligt en de sportmasseur dacht dat het geen spier was. Maar wat kan het dan wel zijn? Alvast bedankt voor je antwoord.

 • Hanne De Ruyck 09:47, 17 oktober 2021 Beantwoorden

  Dag Karin,
  Bedankt voor het delen van je verhaal. Mijn inschatting vanop afstand is dat de kans toch wel heel groot is dat het wél vanuit je interscapulaire regio komt (de regio tussen je schouderbladen). Het feit dat je inademt en voelt dat het moeilijk gaat op die plek betekent dat er nog een bewegingsbeperking op de ribben op die plaats zit. Ik vermoed dat je therapeut die wervel en hopelijk ook die rib gemanipuleerd heeft, maar misschien nog niet de oorzaak van de spanning op die zone behandeld heeft. Chiropractoren kijken vaak enkel naar het bewegingsapparaat, maar er is veel kans dat onderliggend aan de ribben/wervels bv spanning zit op de vliezen en spieren rond je long en/of hart waardoor die rib telkens opnieuw terug blokkeert. Ik raad je aan een tweede osteopaat te raadplegen en het even grondig te laten aanpakken. Het kan nodig zijn om wat meer te gaan dan 2 keer. Maar dit is normaalgezien een klacht die we echt zouden moeten kunnen oplossen. Mail me gerust op hanne@epicentrum.be, dan raad ik je een collega osteopaat in je buurt aan. Groet, Hanne

 • karin@tapadadogramacho.com'
  Karin 18:36, 18 oktober 2021 Beantwoorden

  Beste Hanne, super bedankt. Hier heb ik zeker wat aan. Ik ga een andere osteopaat bezoeken. Groeten, Karin

 • dirk.de.troyer@telenet.be'
  De Troyer Dirk 11:42, 5 februari 2022 Beantwoorden

  Dag Hanne,
  Sinds een half jaar heb ik een probleem dat mijn handen en armen tintelen na een paar uur slapen. Van dan af aan wordt ik er steeds wakker van. Meestal slaapt de arm en hand aan die kant waar ik niet op slaap.
  Als ik op mijn rug slaap heb ik minder problemen.
  Zelfs als ik in de zetel zit of aardappelen schil zouden de vingers beginnen tintelen.
  De tintelingen gaat niet altijd snel weg
  Soms kan het typische gevoel sluimerend
  aanwezig blijven.
  Kan jij mij raad geven of kan ik oefeningen
  doen?

 • vingerhoets.sonja@gmail.com'
  Vingerhoets Sonja 18:31, 29 mei 2022 Beantwoorden

  Dag Hanne, mijn beide vingers maar vooral mijn rechterhand is helemaal voos en doet zelf pijn op alle mogelijke momenten. Ik krijg een linker duimprothese binnenkort en mijn arts denkt dat het carpet tunnel is, maar deze operaties heb ik al ondergaan 5 jaar geleden aan beide handen. Misschien is er wel een probleem in mijn nekzone want daar heb ik ook regelmatig pijnscheuten. Graag uw mening.

  • Hanne De Ruyck 09:31, 18 juni 2022 Beantwoorden

   Beste Sonja, Zeker aangezien er al een operatie geweest is, zou ik niet twijfelen om een stap naar een osteopaat te zetten en aan de oorzaak van het probleem te laten werken. Als een klacht na een operatie terugkomt, dan kan je besluiten dat de operatie niet de oorzaak heeft weggenomen. Dus dan moet er figuurlijk en letterlijk hogerop gekeken worden. Het losmaken van je nek hierbij is een onmisbare stap. Dit zou ik zoiezo ook doen vooraleer je een nieuwe operatie ondergaat. Na een osteopathische behandeling zal je doorbloeding en bezenuwing beter verlopen, waardoor ook het herstel van een operatie beter kan gebeuren. Groet, Hanne

 • marjosoentjens@gmail.com'
  Marjo 12:41, 16 juni 2022 Beantwoorden

  Hallo Hanne,
  Sinds een paar weken heb ik last van een doof en slapende arm en hand, ook slapende en tintelende vingers als ik bv aardappels schil of andere werkzaamheden doe mijn hand voelt dan ook koud, voornamelijk rechts, ik ben ook rechtshandig. Dit kan ook snachts zijn als ik op mijn rechterzijde lig.

  • Hanne De Ruyck 09:27, 18 juni 2022 Beantwoorden

   Beste Marjo, Dit is zo goed als zeker een doorbloedingsprobleem en geen bezenuwingsprobleem. Ga hiermee zeker naar een osteopaat en die zal kijken waar er spanning zit thv je nek/bovenrug/schouder/oksel waardoor je doorbloeding naar je rechter hand verminderd is. Volgens mij is dit op een paar keer opgelost als er geen bijgaande klachtenpatronen zijn. Groet, Hanne

 • pwaterval@outlook.com'
  Patricia Waterval 09:02, 26 juni 2022 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Ik heb al een poosje last van verdoofde handen waaruit alle kleur verdwenen is bij het ontwaken. Als ik eenmaal wakker ben gaat alles weer snel over. Ik heb sinds een weekje spierspanning in.mn linkerarm hierbij maar geen pijn. Ik fitness minimaal 3x per week en heb een hernia waarvoor ik zenuwblokkades krijg. Heb je enig idee wat er loos kan zijn?

  Groet, Patricia

  • Hanne De Ruyck 19:50, 17 juli 2022 Beantwoorden

   Dag Patricia, Dit is zeker een doorbloedingsprobleem. Vanaf je terug in beweging bent, komt je doorbloeding vanzelf terug op gang en verdwijnt je klacht. Het kan zijn dat dit probleem volledig los staat van de hernia (afhankelijk ook van waar die zit). In elk geval is de kans groot dat je met osteopathie geholpen kan worden. Vriendelijke groet, Hanne

 • jackrijnberg@gmail.com'
  Jack 07:23, 17 juli 2022 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  2 dagen geleden heb ik een zware kast getild met de druk voornamelijk in mijn linkerhand. Tijdens het tillen begon mijn middelvinger te tintelen, alszijnde een slapende vinger. Nu 2 dagen later is dit gevoel nog steeds onveranderd en is niet meer weggegaan. Is dit op te lossen?

  • Hanne De Ruyck 19:47, 17 juli 2022 Beantwoorden

   Beste Jack, als je voorheen nog nooit eerder dergelijke klachten ervaren hebt, kan het zijn dat dit puur een lokaal trauma is door de kast te tillen. Heb je andere symptomen zoals nek- of schouderpijn? Je kan in elk geval in de apotheek of drogist arnica zalf/gel halen en je hand een 5-tal dagen 3 keer daags insmeren ermee. Dat helpt blessures sneller te herstellen. Blijft de klacht aanwezig, dan zou ik even langs een osteopaat gaan. Groet, Hanne

 • Joseetlmn@gmail.com'
  Jo 11:06, 20 juli 2022 Beantwoorden

  Hoi Hanne,

  Ik heb nu al een poosje dat mijn rechterkant van het lichaam tintelt.
  En dan voorname mijn hand en voet, en soms ook rechterkant van mijn gezicht.

  Nu ben ik al bij de neuroloog geweest en onderzoeken gehad. En daar komt niks uit, zou dit dan een probleem kunnen zijn van spierspanning ?

  Mvg Jo

  • Hanne De Ruyck 13:24, 20 juli 2022 Beantwoorden

   Beste Jo,
   Dat is geen eenvoudige klacht en valt ook niet onder dit blogtopic uit te leggen.
   Klassiek puur fysiek osteopathisch zal hier weinig aan te doen zijn, maar er zal ruimer holistisch moeten gekeken worden.
   Er kan een algemene belasting op je zenuwstelsel zitten die niet klassiek via testen vast te leggen is. Bv. oude resten van een virale belasting. Ik raad je aan contact op te nemen met een mesoloog, causopractor, homeopaat, … of een bioresonantietherapeut.
   Groet, Hanne

 • stevepottier81@hotmail.com'
  Steve 11:46, 22 juli 2022 Beantwoorden

  Beste ,

  Ik ben ik 2018 al eens geopereerd aan zenuw in de elleboog om die te verbreden het kanaal dan en te verleggen van positie , nu heb ik reeds enkele maanden terug dat gevoel tintelingen , extreme pijnen en pijn scheuten , in de rechter pink tot middelvinger. Slapend gevoel en tintelingen en pijn zijn dagelijks meerdere malen aanwezig. Volgens de specialist zal opnieuw verleggen door middel van spieren enz te knippen en her aanhechten een oplossing zijn zodat de zenuw een betere positie krijgt. Ik heb dit in beide ellebogen gehad nu rechts opnieuw begint sinds enkele maanden. Dit gaat soms over pijnen die lang duren en zeer hoog gaan. Is er een andere verklaring of oplossing ?
  Groeten Steve

  • Hanne De Ruyck 21:46, 22 juli 2022 Beantwoorden

   Beste Steve,
   Ik kan de situatie vanop afstand niet volledig inschatten. Maar ik kan je wel vertellen dat dit geen voor de hand liggende operatie is en ook niet eentje is die ik al vaak gehoord heb in de praktijk. Mocht ik in je plaats zijn, zou ik eerst eens langs een osteopaat gaan en kijken of die iets zou kunnen betekenen. Want telkens zo’n ingrijpende operatie verzwakt de regio en de pezen toch wel ernstig. Bovendien moet er een andere oorzaak zijn, aangezien de klacht terug blijft komen. Dus ik zou bij u ten minste nek en schouderregio nakijken of er spanningen of irritaties daar op je zenuwen zitten waardoor beide armen klachten kunnen ondervinden. Het feit dat de klacht terug komt, wijst op een andere (hoger gelegen) oorzaak, of is te wijten aan een zware belasting van de ellebogen (kan natuurlijk – bv door uw beroep of een bepaalde hobby). Als dit laatste echter niet het geval is, dan zou ik eerst even verder laten zoeken naar de oorzaak. Een lichaam is een complex radarwerk van vele spieren en gewrichten die op elkaar afgestemd reageren. Iets slijt niet zomaar… Meestal is er dan iets niet “goed afgesteld” waardoor het hele spier- en pezensysteem hinder en extra slijtage ondervindt.
   Groet, Hanne

 • Meikehovestad@hotmail.com'
  Meike 19:13, 20 september 2022 Beantwoorden

  Hallo Hanne,

  Kunt u mijn vraag ook beantwoorden?
  Ik heb al jaren last van dat ik snachts wakker wordt van dove armen en handen. Beide kanten terwijl ik dan er niet op gelegen heb.
  Sinds korte tijd (6 weken ongeveer) heb ik overdag ineens een doof gevoel in mijn linker ringvinger. Het gaat ook niet zomaar weg, kan zo een paar uur door blijven gaan.
  Nu ben ik zwanger dus vroeg ik me af of het handig (en veilig) is om naar een osteopaat te gaan. Ik ben eerder bekend met een chiropractor. Wat is het verschil tussen beiden?
  Met vriendelijke groet,
  Meike

  • Hanne De Ruyck 21:18, 7 januari 2023 Beantwoorden

   Dag Meike, Mijn excuses voor de late reactie, maar onder het motto beter laat dan nooit, hier toch nog een antwoord. Ik hoop dat je ondertussen zeker al een osteopaat of chiropractor geraadpleegd hebt. Beiden zijn veilig tijdens een zwangerschap als ze correct worden uitgevoerd. Osteopathie is een veel zachtere methode dan chiropractie en er wordt ook meer tijd genomen voor de patiënt. Een consult is gemiddeld 45 minuten. Chiropractoren focussen zich enkel op het bewegingsstelsel (spieren en gewrichten) terwijl osteopaten ruimer gaan kijken naar de oorzaken van de blokkades thv de gewrichten. Deze kunnen dan liggen in bewegingstekorten tussen organen (glijvlakken), fasciën (bindweefsel), craniosacrale blokkades (schedel en heiligbeen/bekken), enz… In elk geval is osteopathie tijdens de zwangerschap een echte aanrader! Ivm je ringvinger kan het zijn dat je met een tijdelijk carpaal tunnelsyndroom zit. Dat komt vaak voor tijdens de zwangerschap omdat er extra vocht wordt opgehouden en er zo druk in de de carpale tunnel kan komen op de zenuwen. Groetjes, Hanne

 • kleinmuriel@yahoo.com'
  Muriel 09:12, 10 december 2022 Beantwoorden

  Dag Hanne,
  Ik heb last van tintelende vingers s nachts. Wat ik heel bizar vind (ik slaap op mijn zij) dat het soms de hand waarop ik niet leun, die boven ligt, die tintelt. Zou u er een verklaring voor hebben? Alvast bedankt, Muriel

  • Hanne De Ruyck 21:13, 7 januari 2023 Beantwoorden

   Beste Muriel, Dat het de andere hand is dan waarop je ligt, is mogelijk bij een blokkade in je nek. Een osteopaat kan uitmaken of het vooral met je doorbloeding of bezenuwing te maken heeft. Een paar sessies bij een osteopaat kunnen wellicht een oplossing bieden. Groet, Hanne

 • hmbowy@gmail.com'
  Harry 21:05, 7 januari 2023 Beantwoorden

  Ik heb al een tijd, heel vaak in de nacht dat ik wakker wordt van een krampende pijn en tintelingen in mijn hand en vingers. Heb het gevoel als of het bloed niet door stroomt.
  Wat kan het zijn? Bij het langdurig vasthouden van iets heb ik ook tintelingen in mijn vingers

  • Hanne De Ruyck 21:11, 7 januari 2023 Beantwoorden

   Beste Harry, Dat zal inderdaad een doorbloedingsprobleem zijn, maar wellicht van functionele aard. Dus nog omkeerbaar. Zeker een aanrader om even langs een osteopaat te gaan. Het zal de regio van je nek, schouder en oksel zijn die zal moeten behandeld worden wellicht. Groet, Hanne

 • harry.neel@telenet.be'
  Harry 08:35, 21 januari 2023 Beantwoorden

  Beste Hanne

  Sedert enkele maanden heb ik ’s nachts last van slapende armen.
  Eerst leken het enkel mijn vingers, dan de handen.
  De “handenspecialist” schreef een ECG voor, daaruit bleek een klein probleem met de carpel tunnel.
  Volgens de therapeut niet ernstig genoeg om daar de oorzaak te vinden.
  De laatste maand zijn het beide armen vanaf de ellenboog.
  Ik heb vooral het gevoel dat de oorsprong in mijn ellenbogen zit.
  Bij druk op een bepaalde plek in mijn ellenboog kan ik de “voosheid” opwekken.
  Ik heb een afspraak bij een prof, gespecialiseerd in de ellenboog, maar helaas 2 maand wachten.

  Weet u raad ?

  Groetjes
  Harry

  • Hanne De Ruyck 19:55, 21 januari 2023 Beantwoorden

   Beste Harry, Het is goed dat je alles even laat nakijken door een specialist. Zij kijken lokaal elke regio tot in het detail na. Wat helaas niet de specialiteit is van de meeste specialisten is het globale “plaatje” onder handen te nemen. Dus ik zou je afspraak zeker laten doorgaan bij de elleboogspecialist, maar je zou daarnaast ook een osteopaat kunnen raadplegen om even fysiek te laten kijken of er ergens blokkades of spanningen zitten in je nek, schouders, oksel of elleboogregio die druk kunnen geven op de zenuwen naar je handen. Misschien zit er wel een globale of hoger gelegen oorzaak dan puur lokaal in je elleboog of handen, die alles zou kunnen verklaren. Dat hoeft geen fysiek letsel te zijn maar kan ook een blokkade of spierspanning zijn die van elders uit het lichaam komt. Er bestaan heel wat spierkettingen in je lichaam waardoor een oorzaak zich niet altijd bevindt op de plaats van de klacht zelf. Groetjes, Hanne

 • gtennapel1@hotmail.com'
  Grietje ten Napel 06:40, 3 maart 2023 Beantwoorden

  Beste Hanne
  Ik heb ongeveer 2 jaar last van dove en pijnlijke vingers. Als ik wakker word is er niets aan de hand, maar na een half uurtje of zo begint het. Rechts erger dan links. Eerst was het soms maar het is al maanden dat het dagelijks is. Ik heb ook het idee dat het steeds langer duurt voor het over is. In 2016 ben ik aan lumbale stenose geopereerd. Dat is goed verlopen. Maar in 2019 moest ik toch nog een wortelblokkade. Daar heb ik gelukkig geen last meer van. Maar mijn handen zijn verschrikkelijk pijnlijk. Is het weer een zenuw of carpaal tunnel syndroom?
  Groetjes Grietje ten Napel.

  • Hanne De Ruyck 10:21, 19 april 2023 Beantwoorden

   Beste Grietje,
   Dat is geen eenvoudige klacht waarover ik snel een uitspraak kan doen. Ik zou dat even goed laten nakijken bij de arts. Zeker een foto/scanner van je nek is belangrijk om uit te sluiten dat er ook in je nek slijtage of stenose klachten zouden zijn. Als er niets medisch gevonden wordt, kan je je laten helpen door een osteopaat, maar eerst moet dit klassiek medisch onderzocht worden. Ik vermoed niet dat dit een carpaal tunnelsyndroom is, maar de oorzaak eerder in je nek zal zitten.
   Groetjes, Hanne

 • Janpeters@hotmail.com'
  Jan 09:09, 14 april 2023 Beantwoorden

  Hoi Hanne,

  3 dagen geleden werd ik plots wakker met een dove vingertop van me wijsvinger.
  Ik dacht dat hij sliep dus lette er verder niet op, na 3 dagen is het gevoel wel iets terug (denk ik) alleen nog steeds dof vooral aan de binnenkant van de zijkant. Ik maak me veel zorgen wat zou dit kunnen zijn?

  • Hanne De Ruyck 10:23, 19 april 2023 Beantwoorden

   Beste Jan,
   Ik weet niet of de klacht nog aanwezig is, maar je kan een paar dagen afwachten. Als het niet betert, kan je gerust even bij een osteopaat laten nakijken of er een blokkade zou zitten op een nekwervel van waaruit de zenuw naar die vinger vertrekt. Ook kan het zijn dat je fysiek wat zwaarder werk gedaan hebt en lokaal thv de schouder of elleboog of pols met spierspanning zit waardoor een zenuw kan geïrriteerd geraken. Geen paniek, maar misschien even laten nakijken bij een osteopaat. Als die niet kan helpen, kan je nog altijd naar een arts gaan voor verder onderzoek, maar de kans is groot dat dit iets kleins is en puur een fysieke blokkade ergens.
   Groetjes Hanne

 • kristienasmets8@hotmail.com'
  Kristiena 05:59, 19 april 2023 Beantwoorden

  Beste Hanne , mijn probleem is dat ik deze ochtend wakker werd met tintelingen en slapend gevoel in de rechterhand tot pols . Het focus lag op de helft van mijn hand ringvinger en pink. Duurde ongeveer een half uurtje eer dat terug in orde is geen tintelingen en slapende gevoel echter nog wel lichte spanning in de arm. Is enkel de rechter hand en ook enkel bij nacht.

  Groetjes
  Kristiena

  • Hanne De Ruyck 10:18, 19 april 2023 Beantwoorden

   Beste Kristien, Dat is zo goed als zeker GEEN carpaal tunnelsyndroom maar een blokkade thv je nekwervels van waaruit de zenuw naar dat deel van je hand gaat. Wellicht in combinatie met een blokkade op je doorbloeding waardoor je, als je stil ligt ’s nachts, klachten krijgt nadien. Als je in beweging bent is het beter, dus er zit zeker een doorbloedingscomponent bij. Een aanrader om hiermee langs de osteopaat te gaan. Medicatie of rust gaat hierbij niet helpen. Groetjes, Hanne

 • juul@internetwebsite.eu'
  Juul 12:13, 17 juli 2023 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Ik heb een tijd geleden veel last gehad van carpaal tunnel syndroom aan beide handen (bij bewegingen doof gevoel in wijsvinger, middelvinger en deel ringvinger). Heb hiervoor in beide polsen een injectie gehad, zowel 2 jaar geleden in 1 pols als 3 maanden geleden in beide polsen. Nu heb ik in 1 hand alleen in de nacht last van een dove middelvinger en ringvinger, doortrekkend in de handregio in dat gebied. En de andere hand geeft overdag bij bepaalde repeterende bewegingen (typen) een doof gevoel in de ringvinger. is dit ook een carpaal tunnelsyndroom of kan dit ergens anders vandaan komen, zoals elleboog of schouder? of doorbloedingsprobleem? Een operatie lijkt me nl iets dat ik als allerlaatste moet doen, ben dan te lang uit de running denk ik. maar weet ook niet of lang hiermee sukkelen een probleem op de lange duur kan geven en misschien onomkeerbaar is?
  Dank en groetjes Juul

  • Hanne De Ruyck 20:26, 19 juli 2023 Beantwoorden

   Beste Juul, ik vermoed dat dit terug een beginnend carpaal tunnelsyndroom is langs beide kanten. De reden waarom het terugkomt, is dat het de vorige keer enkel lokaal is behandeld met inspuitingen maar niet verder is gezocht naar de oorzaak. Dus ik kan vanuit mijn visie als osteopaat alleen maar aanraden eens bij een osteopaat ten rade te gaan en eens te laten testen en behandelen van waar de druk en blokkade op de zenuw en misschien ook wat druk op de bloedvaten vandaan komt. Eventueel een combinatie van osteopathie en dus het behandelen van de oorzaak + als nodig nog lokaal een spuit kan het probleem misschien voorgoed verhelpen. Of bij sommige mensen is het nodig om een paar keer per jaar langs de osteopaat te gaan en alle gewrichten thv de nek, schouders en arm soepel te houden en op die manier te voorkomen dat het carpaal tunnelsyndroom terug de kop opsteekt. Een operatie met de symptomen die je nu vermeldt, zou ik zeker niet aanraden. Groet, Hanne

 • juul@internetwebsite.eu'
  Juul 12:14, 20 juli 2023 Beantwoorden

  Beste Hanne, dank! Ik zal een afspraak maken met de osteoplaat om naar mijn schouder te laten kijken. Ik was onder behandeling voor mijn rug maar dat gaat nu goed. Hij is erg druk dus zal het zeker nog een maand duren voordat ik terecht kan.

  Zijn er oefeningen die ik intussen kan doen voor mijn schouder? Ik merk dat het dove gevoel over gaat als ik in de nacht op de rand van mijn bed ga zitten. Dus ik vermoed dat het de schouder is. Het meeste last heb ik als ik op mijn linker schouder lig, dan word ik wakker van de doofheid in mijn hand.
  Kan een osteopaat ook constateren of er iets mis is met de doorbloeding?
  Ik zit ook niet op een operatie te wachten, dus eerst zo proberen. Enorm bedankt, mocht je tips hebben voor oefeningen dan lees ik dat nog graag! dank dank dank! Groetjes Juul

 • le.yo5658@gmail.com'
  Leo 15:09, 18 oktober 2023 Beantwoorden

  Beste Hanne, ik heb reeds al 3 jaar wisselend last van stijve nek maar erger: pijnlijke armen en tintelende handen en vingers. Links (veel) meer dan rechts.
  De eerste en tweede behandeling was een spuit met(? cortisonen? Deze werd gegeven in de schouder. Prima resultaat.
  Na een half jaar begon het weer en de derde spuit ( 1 x dus per half jaar) gaf weinig of geen resultaat. Wat ik enigszins vreemd vond, dat het toch langzamerhand veel minder werd (zomer) Nu is het, veel erger, teruggekomen. Inmiddels al 4 weken en ik sla van 4 uur tot 8 uur weinig of niet. Hevige pijn in armen en handen( rechts is nog wel te doen). Ik kan alleen op rug liggen. Het eerste uur na opstaan is niet fijn… geen kracht in handen en zowel arm als handen en vingers staan “in brand”
  Ik wordt nu verwezen naar een neuroloog ( wachttijd 90 dagen) en heb voor de nacht Amitriptyl 10mg gekregen.
  Groet Leo

  • Hanne De Ruyck 19:24, 18 oktober 2023 Beantwoorden

   Beste Leo, Ik zou in jouw geval je verwijzen om eerst en vooral een MRI of scan van je nek te laten maken. Als deze in orde is, zou ik osteopathie zeker een kans geven. Maar eerst moet medisch uitgesloten worden dat er geen probleem thv je nek zit. Eventueel via uw huisarts al eerder een voorschrift voor scan proberen bekomen in afwachting van bij de neuroloog te geraken. Anders zal de neuroloog wel het nodige adviseren, vermoed ik. Mocht er niets aan de zenuwen te zien via scan en testen, dan raad ik je wel aan niet blijvend pure pijnmedicatie te nemen, maar ook osteopathie een kans te geven. Het allerbeste, Hanne

 • Lore_michiels@hotmail.com'
  Lore 18:56, 4 februari 2024 Beantwoorden

  Dag Hanne,

  Sinds 2 weken heb ik een tintelende duim, wijsvinger onderarm en soms ook de buitenkant van mijn bovenarm. Vooral als ik voorover buig( om bv. iets op te rapen van de grond) en wanneer ik aan tafel zit of achter de laptop, komt dit op. Het is een slapend gevoel. Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  Dankjewel!
  Lore

  • Hanne De Ruyck 20:41, 4 februari 2024 Beantwoorden

   Dag Lore,

   Dat is hoogstwaarschijnlijk een probleem van je nervus radialis (radialis zenuw). Deze kan op verschillende plaatsen geïrriteerd worden, maar veel kans vanuit je nekregio, wervel C5-6. Ik vind dit een zeer goede indicatie om naar een osteopaat te gaan. Mocht bij het onderzoek bij de osteopaat toch blijken dat verdere onderzoeken bij arts nodig zijn, dan sturen we uiteraard door. Maar het zou wel eens gewoon een nekblokkade kunnen zijn. Een nekblokkade gelinkt aan een bepaalde keten in je lichaam van spanningen.

   Groetjes, Hanne

Post a Comment