Blog

Van tintelende vingers tot slapende handen

15:00 19 maart in Osteopathie
41 Comments
159

Tintelende of slapende vingers kunnen te wijten zijn aan een brede waaier van oorzaken. Het is een klacht die vaak terloops wordt verteld in de praktijk. Nochtans kunnen deze gewaarwordingen in de vingers interessante aanwijzingen geven over bepaalde problemen of blokkades in het lichaam. Ze kunnen voorkomen in beide handen of in één hand, in alle vingers of in slechts bepaalde vingers, tijdens rust/slaap of juist tijdens beweging,… Deze informatie kan een osteopaat gebruiken om de juiste oorzaak van de klacht te vinden.

 

De oorzaak?

Een eerste belangrijke vraag die gesteld moet worden, is of de tintelingen te wijten zijn aan een stoornis in de doorbloeding of aan een probleem van een zenuw.

Wanneer bijna alle vingers van 1 of beide handen tintelingen of een slapend gevoel vertonen, is de kans groot dat het een doorbloedingsprobleem is. Zeker wanneer de tintelingen vooral in rust voorkomen (bv tijdens de nacht). Wanneer er 1 of meerdere bepaalde vingers tintelen of een ‘voos’ gevoel hebben, is er meer kans op een probleem van een zenuw. Dit kan zowel in rust als bij activiteit. We bekijken het even nader in detail.

 

Doorbloedings- of circulatieprobleem

Spanningen thv bepaalde spieren, kunnen ervoor zorgen dat de “poorten” (passageplaatsen) waardoor de bloedvaten lopen, verkleinen. Daardoor kan er druk komen op de bloedvaten. Ze worden niet volledig dichtgeduwd, maar de circulatie vermindert. Wanneer je dan een lange poos stilzit of ligt, dan krijg je typisch slapende handen. Bepaalde specifieke houdingen kunnen de tintelingen verergeren. Bijna steeds zijn hierbij alle vingers betrokken.

Bloedvaten kunnen op allerlei plaatsen of niveaus hinder ondervinden, maar de meest belangrijke ‘poorten’ liggen thv de halsspieren, tussen het sleutelbeen en de eerste rib en in de okselholte. Als osteopaat hebben we specifieke testen om te kijken welke poort eventueel ‘geblokkeerd’ zit. Door de spieren en fasciën (bindweefselvliezen) thv de aangedane plaats te gaan behandelen, kunnen we relatief snel de circulatie naar de arm(en) verbeteren.

Wanneer beide handen tintelen of slapen, is de oorzaak vaak centraal een blokkade in de nek of rug waardoor de circulatie naar beide armen mindert. Typisch heb je het dan lastig in rust en verbetert het tijdens beweging.

RSI (repetitive strain injury)

Een voorbeeld van een specifiek doorbloedings/spanningsprobleem is een RSI (repetitive strain injury). RSI is een verzamelnaam voor gewrichts- en spierklachten aan de nek, handen, polsen en/of schouders, waar meestal een verminderde doorbloeding aan de grondslag ligt. Daarnaast is er een overbelastingscomponent in de vorm van repeterende (zich steeds herhalende) bewegingen. Een veelvoorkomende RSI is een muisarm. De klachten bestaan uit stijfheid, chronische pijn, een koud of doof gevoel en/of tintelingen.

 

Een bezenuwingsprobleem

Het gevoel in onze vingers wordt door verschillende zenuwen tot stand gebracht. Klachten in bepaalde vingers kunnen wijzen op problemen van specifieke zenuwen of op problemen uit een specifiek wervelniveau. Aan de hand van de precieze bepaling van het gebied waar de huid tintelt of doof aanvoelt, kunnen we de zenuw of de plaats waar een zenuw geïrriteerd wordt, vinden.

Een probleem thv een tussenwervelschijf van onze nek zoals een bulging of een hernia, kan druk geven op een zenuw waardoor klachten thv specifieke vingers of huidgebieden van de voorarm en hand ontstaan.

Gelukkig wijst niet elke tinteling of slapende vinger op een zenuw-inknelling in de wervelkolom. Een zenuw kan namelijk ook elders op zijn verloop in de arm geïrriteerd worden: bv. door een gespannen spier of door vochtophoping in een tunnel waar hij passeert.

Welke zenuw precies in de problemen zit en op welk niveau, kan bepaald worden door de gevoeligheid van de huid te testen via een radeerwieltje. Een radeerwieltje is een wieltje met naaldjes dat zachtjes over de huid gerold wordt. Bij twijfel of vermoeden van ernstige problemen (bv. polyneuropathie) kan verder onderzoek nodig zijn bij een specialist en de zenuwgeleiding in kaart gebracht worden via elektromyografie.

Carpaal tunnelsyndroom

Een veel voorkomend probleem van een zenuw is een carpaal tunnelsyndroom. Een inklemming van de nervus medianus thv de binnenkant van de pols. De binnenkant van de pols is vergelijkbaar met een tunnel. De bodem en de zijwanden van de tunnel bestaan uit bot en het dak wordt gevormd door een ligament. Dit is een bindweefselband die de tunnel en alles wat er doorheen gaat, samenhoudt. Het verkeer in de tunnel zijn de pezen van de spieren die de vingers buigen en ook één zenuw, de nervus medianus. Deze zenuw zorgt voor het gevoel in je duim, wijsvinger, middenvinger en de helft van je ringvinger.

Bij een carpaal tunnelsyndroom ontstaat er plaatsgebrek in de tunnel. Daardoor komt er een druk op de nervus medianus en ontstaan typische klachten zoals tintelingen, gevoelsverlies, moeite met knopen dicht te doen en soms moeilijkheden met het bewegen van de duim.

Het carpaal tunnel syndroom treft meer vrouwen dan mannen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar we zien een piek rond het 50ste levensjaar.

Een paar eenvoudige tests die kunnen bevestigen of je een carpaal tunnelsyndroom hebt of niet:

 1. De Tineltest: tokkelen op de binnenkant van de pols, zal tintelingen in de vingers veroorzaken bij een probleem.
 2. De test van Phalen: buig je polsen, zodat de hand en onderarm een rechte hoek maken, de vingers naar beneden wijzend en druk dan de rug van beide handen tegen elkaar. Er zullen tintelingen optreden bij een carpaal tunnelsyndroom.

 

Wat kan een osteopaat betekenen?

Afhankelijk van welke vingers of gebieden tintelen, van waar er gevoelsverlies is en van wanneer de klachten precies optreden, gaan we bepaalde lichaamszones in het bijzonder gaan nakijken. Belangrijke gebieden voor de handen zijn onder andere de nek, de hals en keelregio, de bovenrug, de schouderregio, de okselholte en de elleboog.

Meer lezen over hoe een osteopatisch onderzoek en behandeling verloopt, kan je hier.

 

Een specifieke vraag na het lezen van dit artikel? Je kan me steeds bereiken op hanne@epicentrum.be

 

Hanne

 

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

41 Comments
 • Scan500@live.nl'
  Jeff 07:44, 23 september 2019 Beantwoorden

  Beste mevr Hanne, ik heb een probleem met mijn handen en vingers. Wanneer ik ga slapen heb ik zowel links als rechts dat rot gevoel in mijn handen, zelfs zo erg dat ik er iedere nacht wakker van word. Ik ben daar wat meer op gaan letten en merkte dat het al gelijk begint wanneer mijn beide armen gebogen zijn. Ik denk dat het te naken heeft met doorbloeding. Wat kan daar nu aan gedaan worden? Ik ben al geopereerd aan de rechter pols maar dat heeft niets geholpen dus heb ik de linker maar laten zitten. Ik ben ook al geopereerd aan de rug 2x maar de rugpijn is ook nog steeds niet om te harde. Ik loop nu al jaren met pijn rond en ben nu al verschillende keren in ziekenhuizen geweest en nog steeds leef ik mijn leven in pijn, ook in mijn rechter been (vooral bij mijn voet is dat gevoelloze aan de gang) heb ik er last van. Wat is er nu nog aan te doen? Heeft u de bevrijdende oplossing? Hartelijk dank voor het lezen van mijn berichtje. Groeten Jeff

  • Hanne De Ruyck 20:06, 23 september 2019 Beantwoorden

   Beste Jeff,
   Bedankt voor het lezen van het blogartikel. De kans lijkt me inderdaad groot dat de klachten in je handen en vingers te maken hebben met een doorbloedingsprobleem. Zeker als je het enkel ‘s nachts hebt en overdag als je in beweging bent, niet. Op dat vlak kan een osteopaat heel wat doen. We testen manueel en kijken de verschillende spieren en gewrichten na waartussen de bloedvaten lopen of waardoor ze bezenuwd worden. Door de geblokkeerde plaatsen los te maken, kunnen we de doorbloeding verbeteren. Ik vermoed inderdaad dat het niets met je pols zelf te maken heeft, maar eerder met je elleboog, schouder en nekregio. De rugpijn is een ander verhaal, maar klinkt voor ons niet onbekend. Dus ook daarvoor zou een osteopaat iets kunnen betekenen wellicht. Ik kan het u van harte aanraden eens de stap naar een osteopaat te zetten en te ondervinden wat het voor u kan betekenen. Vriendelijke groet,
   Hanne

 • verstrepensharona@hotmail.com'
  sharona 18:06, 28 september 2019 Beantwoorden

  Beste
  Ik heb last van wat tintelende vingers linker hand soms gaat er pijn naar mijn elleboog en soms slaapt men hand dan ineens soms gaat het ook naar men hand rechts maat minder fel ik ben wel vaak in dezelfde positie bezig met mijn handen

  groetjes

  • Hanne De Ruyck 21:38, 23 november 2019 Beantwoorden

   Beste Sharona,
   Mijn excuses voor de late reactie.
   Het lijkt me bij jou belangrijk om zeker je schouderregio links en je overgang van nek naar rug te laten bekijken door een osteopaat. Als daar alles vrij zit en in orde, dan bekijken wat er lokaal thv je hand kan gedaan worden. Mocht dat allemaal niets opleveren, dan zou ik laten uitsluiten dat het een carpaal tunnelsyndroom is.
   Groet, Hanne

 • paul01debruyne@hotmail.com'
  Paul 10:01, 23 november 2019 Beantwoorden

  Beste Hanne , mijn probleem is dat ik meestal s’nachts wakker wordt van een tintelingen en slapend gevoel in de rechterhand tot pols . Duurt wel een uur of twee eer dat terug in orde is . Is enkel de rechter hand en ook enkel bij nacht.

  Groetjes
  Paul

  • Hanne De Ruyck 21:41, 23 november 2019 Beantwoorden

   Beste Paul,
   Dat is een typisch gehoorde klacht. ‘s Nachts krijg je minder doorbloeding naar je handen aangezien je stilligt. Als er dan reeds een wat moeilijkere doorbloeding is naar je rechter pols, krijg je zeker ‘s nachts er last van.
   Je kan even bekijken of het uitmaakt of je op rechter- of linkerschouder slaapt.
   Ook een goede positie van je nek en een degelijk hoofdkussen is zeker van belang.
   Daarnaast zou het nuttig zijn door een osteopaat je thoracale wervelkolom of je wervels van de borstkas en je eerste ribben te laten nakijken en behandelen op eventuele blokkades die ervoor zorgen dat je doorbloeding minder gaat naar je rechterhand.
   Groet, Hanne

 • saraschoolmeesters@msn.com'
  Schoolmeesters Sara 07:18, 30 november 2019 Beantwoorden

  Goedemorgen Hanne,
  Ik heb last in mijn rechter hand mijn duim wijsvinger middenvinger en soms ringvinger die slapen (snachts) heb er al jaren last van maar door te schudden kwam dat Inorde nu heb ik zoveel pijn in dat zelfs de pijn trekt tot in mijn onderarm richting elleboog, soms heb ik er ook tijdens de dag last van als ik lang dezelfde beweging doe.
  Ik ben poetsvrouw in een ziekenhuis en werk nog als zelfstandige gérante in een Electro winkel daarmee dat ik niet kan uitvallen en dat ik er al zolang mee zit en wacht om naar de dokter te gaan, wat moet ik doen?
  Mvg Sara

  • Hanne De Ruyck 10:34, 30 november 2019 Beantwoorden

   Dag Sara,

   Dat lijkt me een carpaal tunnelsyndroom. Zien we vaak bij mensen in de poetssector. Doe even deze twee testen:
   – De Tineltest: tokkelen op de binnenkant van de pols, zal tintelingen in de vingers veroorzaken bij een probleem.
   – De test van Phalen: buig je polsen, zodat de hand en onderarm een rechte hoek maken, de vingers naar beneden wijzend en druk dan de rug van beide handen tegen elkaar. Er zullen tintelingen optreden bij een carpaal tunnelsyndroom.

   Zijn deze positief?
   Dan kan er een inknelling thv je pols zitten op de medianus zenuw.
   Het kan ook komen vanuit je nek of schouder.

   Persoonlijk zou ik eerst naar een osteopaat in de buurt gaan en kijken of het kan beteren met het losmaken van je nek, schouder en pols.
   Als het niet betert, zal je een arts moeten raadplegen. En dan kan een operatie noodzakelijk blijken, maar dan ben je wel een hele tijd uit de running.
   Dus ik zou eerst even bij een osteopaat langsgaan.

   Vriendelijke groet, Hanne

 • ruudpeeters777@gmail.com'
  Rp 21:04, 5 februari 2020 Beantwoorden

  Hallo hanne,
  Ik ben onder behandeling bij een fysiotherapeut.ik heb nek,schouder en arm klachten/pijn,dit heeft iets te maken met de ruimte tussen 2 wervels dacht ik.Nu na 3 behandelingen heb ik ook soms last van een tintelend en licht slapend gevoel in mijn hand aan dezelfde kant(links).Kan dit door de behandeling komen of moet ik hiermee naar de huisarts?

  • Hanne De Ruyck 21:09, 5 februari 2020 Beantwoorden

   Beste Ruud,
   Ik zou je vraag in de eerste plaats richten aan je fysiotherapeut. Alleen hij/zij weet welke behandeling je precies krijgt momenteel. Het lijkt me zeker interessant om even te overleggen met je fysiotherapeut of het zinvol is tussendoor 1 of 2 keren naar een osteopaat te gaan om je wervels los te maken. In principe zou je fysiotherapeut dan dieper en beter verder kunnen werken op je spieren en gewrichten. Groet, Hanne

 • servaesblondeel@gmail.com'
  patrick servaes 09:23, 23 maart 2020 Beantwoorden

  geachte mvr De Ruyck,In voorgaande mails vind ik mijn klacht terug.Wat ik zelf ondervind dat alles weg gaat voor een volle dag is een aspro nemen.Is dit aan te raden of beter niet doen.mvg

  • Hanne De Ruyck 13:34, 23 maart 2020 Beantwoorden

   Beste Patrick,

   Je kan natuurlijk eens een pijnstiller nemen als het te veel wordt. Maar dit dagelijks doen, is zeker geen aanrader. Aspro kan ook nevenwerkingen geven en niet iedereen verdraagt het goed. Ik zou dit zeker niet op eigen houtje blijven doornemen elke dag dus. Je stopt de klacht even weg, maar uiteindelijk zal je klacht langzaamaan heviger en heviger terugkomen als er niets aan de oorzaak gedaan wordt. Als medicatie nodig is en zou helpen, zou je dat best even met je huisarts bespreken wat je wel/niet kan nemen.

   Vriendelijke groet,
   Hanne

 • stevenxvercammen@gmail.com'
  Steven vercammen 14:23, 23 mei 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne,

  Mijn beide handen en voeten (straalt tot aan knie) gaan slapen tijdens het slapen, ik kan geen houding vinden om dit weg te krijgen, dit trekt wel stilletjes weg bij het opstaan. Overdag heb ik een gevoel van slapheid. Enig idee ? Wil dit rotgevoel snel weg. Groeten Steven

  • Hanne De Ruyck 20:55, 24 mei 2020 Beantwoorden

   Beste Steven,
   Dit kan op verschillende problemen wijzen. Neem je iets van medicatie? Ben je soms kortademig? Heb soms je tintelende lippen? Je mag mij altijd mailen op hanne@epicentrum.be Groet, Hanne

 • johnkukupessy@gmail.com'
  John 20:32, 6 juni 2020 Beantwoorden

  ik krijg vaak kramp in mijn linkervoet, dan weer in mijn rechtervoet. Ik krijg kramp als ik mijn benen wil strekken. ik kan tijdens het fietsen gebueren, tijdens het autorijden en soms bij het traplopen. het gebeurt overdag en het gebeurt ook ‘savonds.
  Ik heb tintelingen in mijn linkerpols en dat gebeurt de hele dag.

  • Hanne De Ruyck 14:06, 8 juni 2020 Beantwoorden

   Beste John, de tintelingen in je pols en de krampen in je voet staan wellicht los van elkaar. Ivm je pols: het kan op een carpaal tunnelsyndroom wijzen. Of op een spanning in je schouder/arm afhankelijk van het type werk dat je doet.
   Ivm de krampen in je voeten, dat kan een magnesium – of ander mineralentekort zijn. Belangrijk is veel water te drinken en eventueel in de apotheek of bij de dokter even te spreken over een magnesium supplement. Mvg Hanne

 • jimmyhouwen@hotmail.com'
  Jimmy Houwen 10:27, 7 juni 2020 Beantwoorden

  Beste Hannie,

  Ik heb sinds ‘n jaar of 2 last van mijn linkerhand, die bij vlagen trilt. Wat zou de oorzaak kunnen zijn.en wat kan ik er tegen doen.
  Groeten Jimmy

  • Hanne De Ruyck 14:03, 8 juni 2020 Beantwoorden

   Beste Jimmy, Puur op basis van wat je me vertelt, kan ik je weinig raad geven. Alles hangt af van je leeftijd en andere factoren. Ik vermoed wel dat het hier geen zenuw- of doorbloedingsprobleem is zoals beschreven in mijn artikel hierboven. Misschien moet je deze klacht eens even melden aan je huisarts? Het kan totaal onschuldig zijn, maar het kan ook op andere problemen wijzen die niets met je hand te maken hebben. Beste groet, Hanne

 • stefan.van.dijck@telenet.be'
  Els Janssens 07:42, 29 juni 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Ik heb sinds 2 weken last v gezwollen handen als ik opsta. Het betert niet. Ik ben reeds naar een osteopaat gegaan die men nek heeft proberen los te maken. Die voelde eerst ook wat stijf. Nu is de nekpijn weg – ik neem ook ontstekingsremmers- de last aan mijn handen blijf onverminderd. Ik denk soms dat ik wel nog pijn voel achteraan mijn hoofd op de plaats waar mijn hoofd overgaat nr mijn nek. Weet jij nog raad?
  MVG
  Els

  • Hanne De Ruyck 17:24, 5 juli 2020 Beantwoorden

   Beste Els,
   Als het uit je nek komt zou het moeten opgelost geraken na een aantal behandelingen. Zijn de linken van andere structuren met je nek ook losgemaakt? Bv. is de schildklierregio bekeken?
   Is er op je schouderregio gewerkt en op je borstkas?
   Ben je reeds bij een arts langsgeweest?
   Mvg
   Hanne
   ps: je mag me gerust terugmailen op hanne@epicentrum.be

 • kosucu@live.nl'
  G 09:29, 6 augustus 2020 Beantwoorden

  hoi
  ik heb last van tintelingen dove gevoel in beide armen vanaf mijn bovenarmen tot mijn vingertoppen wanneer ik wakker word in de ochtend. gevoel gaat pas na 2 a 3 uur weer weg. ik kan ze wel bewegen. dit is alleen wanneer ik dus ochtend wakker ben voor de rest hele dag nergens last van. ook heb ik onder mijn schouderbladen een doof gevoel en tintelingen. dit is wel hele dag door. ik ben doorverwezen naar neuroloog maar ik ben zo bang dat er iets ernstigs uit komt. huisarts wist het niet en kon ook geen indicatie geven.

  • Hanne De Ruyck 20:19, 15 augustus 2020 Beantwoorden

   Beste,
   Ik denk bij het horen van deze klachten zeker niet aan het ergste.
   Al is het wel goed even bij een neuroloog uit te sluiten dat er meer aan de hand zou zijn.
   Maar dit kan evengoed een doorbloedingsprobleem zijn. Je kan tintelingen hebben door druk op een zenuw maar ook doordat er druk op bloedvaten zit. Typisch heb je dan in rust last (wanneer je spieren niet werken, vermindert ook je bloeddoorstroming).
   Mocht je bij ons in de praktijk aankomen, zou ik het zeker een kans geven dat we via osteopathie misschien kunnen helpen door alles los te maken thv je schouder, schouderbladen en nekregio.
   Je mag me altijd mailen bij verdere vragen.
   Groet, Hanne

   • kosucu@live.nl'
    g 16:35, 30 augustus 2020 Beantwoorden

    Hallo,
    Ik heb heel wat symptomen gelezen op internet ik ga komende dinsdag naar neuroloog en ben zo bang. Ik weet niet wat ik moet verwachten. Nu ben ik meer gaan opletten. Ik voel ook mijn benen tintelen als ik gwn zit. Als ik eraan denk dat gaan de tintelingen over heel mijn lichaam heen. Af en toe rugpijn erbij knallende hoofpijn ben ql dagen lang aan het onderzoeken Kan het door spieren die vast zitten komen of kan het door een tumor komen uitzaaiing ofzo? Ik ben zelfs mentaal aan het voorbereiden op ergste geval.

 • sanne_ennas91@hotmail.com'
  Sanne 06:48, 15 augustus 2020 Beantwoorden

  Hallo Hanne,
  Ik heb al maanden last van een dof en tintelend gevoel in de rechterzijde van mijn lichaam. Het loopt echt van pink tot kleine teen. Overige vingers en tenen merk ik het niet echt. Soms ook last van spieren in de nek. Laatste weken slaapt mijn linkerarm ook regelmatig na het slapen. Alleen is dit snel weer over en is het gevoel in de rechterkant constant aanwezig. Soms wel iets meer last van na een nacht slapen. Dan kan ik ook een vreemd gevoel in het hoofd krijgen,soort van licht int hoofd. De dokter kon er helaas niks van maken. Het is tegelijk begonnen met de zwangerschap maar weet niet of het hier mee te maken kan hebben. (Nu 18 weken zwanger).
  Alvast bedankt.
  Groeten Sanne

  • Hanne De Ruyck 20:22, 15 augustus 2020 Beantwoorden

   Dag Sanne,
   Tijdens een zwangerschap is alles net even anders. Er zou wel eens een gemakkelijke verklaarbare link kunnen zijn die ook te behandelen valt via osteopathie tijdens de zwangerschap. Ik licht je dat graag even privé in mail toe. Mocht je dat willen, kan je me altijd mailen.
   Ik zou in elk geval tijdens de zwangerschap geen grootse onderzoeken laten doen. Mocht het daarna nog blijven, dan moet er inderdaad verder gekeken worden door een neuroloog.
   Maar het zou wel eens een patroon kunnen zijn dat door de hormonale veranderingen is ontstaan.
   Ik begeleid graag zwangere vrouwen met typische klachten tijdens de zwangerschap, dus ik maak zeker tijd voor je vrij, mocht je eens willen langskomen.
   Groet, Hanne

 • m.nieuwhof@quicknet.nl'
  Menno Nieuwhof 10:52, 23 augustus 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne ,
  Ik heb al geruime tijd , zeker 3 jaar last van zere stijve handen en dat is her ergste als ik wakker word, ik kan mijn vingers niet buigen ,geen vuist maken, in de loop van de ochtend gaat het beter en kan ik zonder veel pijn o.i mijn werk doen .
  Vooral smorgens is het zeer vervelend , het lijkt wel of het wekelijks erger word.
  Wat is jou advies om hier verlichting in te brengen .
  Met vriendelijke groet :
  Menno

  • Hanne De Ruyck 13:47, 24 augustus 2020 Beantwoorden

   Beste Menno,
   Bij het lezen van je verhaal vermoed ik een arthrose /slijtage probleem van de handgewrichten. Ik ken uw leeftijd en werkachtergrond niet, maar misschien is het zinvol even een RX foto via de huisarts of een orthopedist te laten maken zodat je een beter beeld krijgt van wat er gaande is thv je handen.
   Via de RX-foto kan je gerichte therapie of tips krijgen.
   Beste groet, Hanne

 • 426821@gmail.com'
  Jan 23:06, 23 augustus 2020 Beantwoorden

  Ik heb heel veel tintelingen en een slapend gevoel in beide pinken tijdens wielrennen en als ik met mijn telefoon.bezig ben.

  • Hanne De Ruyck 13:51, 24 augustus 2020 Beantwoorden

   Beste Jan,
   Dit is wellicht een fietsershand ( of distale ulnaris compressieneuropathie of ulnair tunnel syndroom). Bij het fietsten kan er een druk ontstaan op de ulnaris zenuw waardoor deze gekneld geraakt en tintelingen thv de pink ervaren worden.
   Ik kan je aanraden je fietspositie zo goed mogelijk te laten afstellen, eventueel een ander stuur uit te proberen, sporthandschoenen te dragen bij het fietsen,… en daarnaast is een consult bij de osteopaat ook zeker zinvol om je nekregio, schouders en armen te laten losmaken. Als we in deze zone meer bewegingsvrijheid van de zenuw kunnen bekomen, dan zal in de meeste gevallen er ook minder snel druk optreden thv de polsen op de zenuw.
   Beste groet, Hanne

 • cobiemarkesteijn@hotmail.com'
  Coba 18:12, 6 september 2020 Beantwoorden

  Als ik zo naar alle berichten kijk, moet ik zeker naar een osteopaat, bij mij tintelt bijna alles zodra ik in bed kom knel ik wat af misschien.

  • Hanne De Ruyck 21:57, 11 september 2020 Beantwoorden

   Beste Coba,
   Dat kan een doorbloedingsprobleem zijn. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar zeker nuttig eens bij een osteopaat langs te gaan.
   Groet, Hanne

 • roxanneaaij97@gmail.com'
  R 22:51, 10 september 2020 Beantwoorden

  Ik heb sinds een aantal weken last van tintelende handen als ik in bed lig. Ik lig vaak met mijn handen in een vuist en wordt dan wakker van de tintelingen. Als ik dan mijn handen open doe zakken de tintelingen weer weg. Wat ik al langer heb zijn tintelingen in mijn voeten, en dan vooral in mijn linkervoet. Dit wisselt, want soms heb ik het ook in mijn rechtervoet en zoals afgelopen weken weer helemaal niet. De huisarts zei dat het door het roken kwam, waar ik sinds 4 weken ook gelijk cold-turkey mee gestopt ben, maar nu ik dit lees zou dit ook best een oorzaak kunnen zijn. Is dit ook erfelijk of kan het in de familie zitten?

  • Hanne De Ruyck 22:02, 11 september 2020 Beantwoorden

   Beste R,
   Dat kan inderdaad komen van het stoppen met roken..
   Dat zal je nog even tijd moeten geven en dan opnieuw evalueren.
   Zoiezo zou het een goed idee zijn om eens je lichaam in orde te laten stellen na het stoppen met roken en eens bij een osteopaat langs te gaan. Die kan je ontgiftingssysteem in je lichaam activeren zodat bijwerkingen en klachten sneller verdwijnen. Ook zou je wat tips naar voeding en eventueel mineralen kunnen gebruiken in deze periode.
   Groet, Hanne

 • sylviakennedy2010@hotmail.com'
  S 09:53, 16 oktober 2020 Beantwoorden

  Beste Hanna,

  Ik heb de laatste tijd last van tinteling aan mijn linker pink. Dit gebeurd doorheen de dag, maar s nachts lig ik er wel niet wakker van. Ik begin er meer last van de krijgen door heen mijn hand. Als ik een vuist maak voel ik een licht pijn aan mijn pink. Weet jij wat dit heeft veroorzaakt?
  Groetjes, S

  • Hanne De Ruyck 22:20, 17 oktober 2020 Beantwoorden

   Beste Sylvia,
   Wellicht is het een irritatie op je ulnaris zenuw. Dat kan vanuit de elleboogregio komen. Kan een lokaal probleem zijn, maar kan ook vanuit de nek komen. Voor mij is dit een indicatie om eens bij de osteopaat te gaan. Mocht het na 2 keer niet beter zijn, zou ik mijn huisarts contacteren. Vanzelf weggaan, daar acht ik de kans klein in. Grt, Hanne

 • guus_konijn@hotmail.com'
  Gijs 23:29, 23 december 2020 Beantwoorden

  Beste Hanne,
  Ik heb sinds een aantal maanden last van een tintelende linker hand en linkervoet, dit is ongeveer tegelijk begonnen. Ik heb er vooral in rust heel veel last van en kan er niet door in slaap komen. Als ik in beweging voel ik het eigelijk vrijwel niet. Ik ben al bij de neuroloog geweest maar die kon niks vinden aan de zenuwen. Ik ben benieuwd wat het kan zijn.

  Mvg Gijs

 • Hanne De Ruyck 20:52, 25 december 2020 Beantwoorden

  Beste Gijs,
  Vanop afstand kan ik enkel maar een gokje wagen. Als neurologisch alles uitgesloten is door een arts, dan zou er wel nog een functioneel probleem kunnen bestaan, veroorzaakt door spanning op je ruggemerg en schedelvliezen. Deze zitten vast aan je schedel, aan je nekwervels, je ruggewervels,… tot aan je staartbeentje. Je zenuwen lopen in fascia/bindweefsel die verbonden zijn met deze ruggemergvliezen. Vandaar kan een blokkade/een spanning/een probleem thv je schedel, nek, rug en gebied van je staartbeentje eventueel spanning veroorzaken aan de linker of rechter kant van je lichaam dat voor tintelingen zorgt. Als je beweegt voel je die minimale spanning niet, maar als je stilligt, dan merkt je het wel. Dit is EEN mogelijke hypothese, maar zeker geen diagnose. Ik zou je moeten kunnen voor me zien en uittesten om hierover een betere uitspraak te doen. Ik kan je wel aanraden hiermee naar een osteopaat te gaan, als alles neurologisch is uitgesloten door een arts. Je mag me altijd een mailtje sturen op hanne@epicentrum.be. Vriendelijke groet, Hanne

 • juarnes2@hotmail.com'
  Arne 01:32, 5 januari 2021 Beantwoorden

  hallo , ik sinds een dag of 5 een slapend gevoel in men linkerhand vnl pink , eerst dacht ik dit gaat wel over maar het wordt precies erger en erger , en nu slaapt en tintelt de linkerzijde van men hand bijna de hele dag door en het behoorlijk scary en zeer ambetant .

  eerst dacht ik dat het kwam omdat ik pas verhuisd ben en dit huis echt een koud huis is en ik snel koud heb , en dat het zou overgaan maar nu begin ik toch echt wat bang te zorgen nu het niet vanzelf verdwijnt maar eigelijk erger wordt .

  vriendelijke groetjes

 • Hanne De Ruyck 14:28, 5 januari 2021 Beantwoorden

  Beste Arne, ik heb je een mailtje teruggestuurd. Groetjes, Hanne

 • Icha_elachkar@hotmail.com'
  Icha 22:25, 14 januari 2021 Beantwoorden

  Ik heb een aantal jaren terug CTS gehad maar heb daar nu weer last van maar met een extraatje. Ik voel sochtend tintelingen in mijn voeten en ook in mijn handen. Ik verlies soms kracht in mijn handen als ik bijvoorbeeld een potje moet openen
  Kan dit ook met fysio verholpen worden?

 • Hanne De Ruyck 20:08, 15 januari 2021 Beantwoorden

  Dag Icha, Het zou kunnen dat de klachten terug zijn. Volgens mij is de snelste weg naar beterschap een bezoekje bij de osteopaat. Het krachtsverlies is typisch bij CTS. De klachten thv je voeten hebben wellicht een andere oorzaak die we ook kunnen nagaan. Sommige fysiotherapeuten kunnen je misschien ook helpen, maar dat kan ik niet garanderen. Het is heel belangrijk dat de oorzaak aangepakt wordt en niet alleen lokaal behandeld wordt. Dus ik zou opteren voor een osteopaat. Groet, Hanne

Post a Comment