Blog

Slapen en bioritme

16:02 27 februari in Gezondheid
1 Comment
72

We doen het met z’n allen één derde tot één vierde van ons leven: slapen. Maar, wat voor de één vanzelfsprekend lijkt, is voor de ander niet altijd een evidentie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een derde van de bevolking kampt met een serieus slaapprobleem.

Toch is onze slaap van levensbelang! Een goede slaap zorgt er niet alleen voor dat je beter tegen stress kan, het zorgt ook voor een goed immuunsysteem en heeft een positieve invloed op ons hormonaal stelsel.

 

Hoe ziet een normaal slaappatroon er nu uit?

Laten we even kijken hoe onze slaap er uit ziet. Een nacht bestaat uit verschillende slaapcycli die zich telkens herhalen (gemiddeld 4 tot 5 cycli per nacht). Eén slaapcyclus duurt ongeveer tussen de 90 en 120 minuten en bestaat uit twee soorten slaap: de NREM – slaap (non –  REM) en de REM – slaap (Rapid Eye Movement).

Een slaapcyclus begint altijd met de NREM – slaap, die op zich uit verschillende fases bestaat. Tijdens de NREM –  slaap ga je van een lichte slaaptoestand steeds dieper slapen en gaat je hartslag meer en meer vertragen en wordt je ademhaling steeds dieper. De NREM –  slaap zorgt voor een fysieke recuperatie.

Daarna volgt de REM – slaap. Deze slaap wordt gekenmerkt door het dromen en maken onze ogen bewegingen. De ademhaling gaat opnieuw iets sneller en ook de bloeddruk gaat omhoog, maar onze spieren worden nu wel onderdrukt. De REM – slaap zorgt voor een mentale recuperatie.

 

Wat zijn slaapverstoorders?

 • De grootste oorzaak van slecht slapen is een slecht geregeld dag – en nachtritme
 • Ademhalingsproblemen, hevig snurken of slaap-apnoe
 • Fysieke aandoeningen waardoor je ’s nachts last hebt (bv maagproblemen, huidirritaties, ontstekingen,…)
 • Neurologische aandoeningen zoals epilepsie, depressie of angststoornissen
 • Bepaalde medicijnen, alcohol en drugs

 

 

En hoe zit het met ons bioritme?

Of hoe belangrijk is ons dag- en nachtritme voor ons lichaam en ons natuurlijk welzijn? En maakt het uit of je in ploegen werkt of tijdens de nacht moet werken?

Alle statistieken hierrond wijzen uit dat het weldegelijk van essentieel belang is om je natuurlijk dag- en nachtritme te respecteren. Of anders gezegd, is het best om tijdens de nacht te slapen en overdag actief te zijn. De reden waarom dit zo van belang is, valt te verklaren vanuit de regulatie van de slaap. Want de slaap wordt geregeld vanuit het hormonaal stelsel. Er is namelijk een wisselwerking tussen het hormoon melatonine (ons natuurlijk slaaphormoon) dat in concentratie toeneemt wanneer het donker wordt en het hormoon cortisol (zorgt voor de alertheid), dat onderhevig is aan het natuurlijk zonlicht. Een slecht bioritme kan dus zorgen voor een verstoring van het hormonaal stelsel met alle gezondheidsproblemen van dien.

Onderzoeken wijzen uit dat een verstoring van het hormonaal evenwicht bij personen die langdurig slecht slapen kan leiden tot kanker, depressie, obesitas, diabetes, auto-immuniteit,… .

 

 

Tips om een betere nachtrust te hebben:

 • Begin met een goede slaaphygiëne en probeer zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip te
  gaan slapen en op te staan. Zorg ook voor een rustige slaapomgeving en een goed bed waarin je comfortabel ligt.
 • Ga naar bed als je voelt dat je slaperig aan het worden bent. Vecht dus niet tegen de slaap of vermijdt dat je in slaap valt voor de televisie.
 • Probeer ’s avonds niet te laat te eten zodat je niet met een volle maag in bed hoeft te kruipen. Anderzijds is een lege maag ook niet bevorderlijk voor de slaap.
 • Vermijd computer, gsm en TV vlak voor het slapen gaan. Het licht dat uit de beeldschermen wordt gezonden remt de vrijlating van het hormoon melatonine. Wist je bovendien dat er op vele smartphones een functie bestaat om het licht van je scherm te veranderen in een soort rood licht dat beter is om ’s avonds voor het slapengaan te gebruiken?
 • Drink ’s avonds geen dranken met cafeïne of andere oppeppende middelen in. Ook alcohol voor het slapen gaan, heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de nachtrust.
 • Zorg voor ontspanning voor het slapen gaan en voorkom op die manier dat je nog uren ligt te piekeren vooraleer je in slaap valt.
 • Probeer slaapmedicatie te beperken en kortstondig te gebruiken. Deze zorgen er misschien voor dat je kan slapen, doch is de kwaliteit van de slaap minder. Naast echte medicatie bestaan er trouwens tal van supplementen op natuurlijke basis die ook slaapbevorderend werken. Denk hierbij aan hop, valeriaan of sint-janskruid.

 

 

Graag eindig ik met deze quote:

“Je kunt beter een nachtje slapen over wat je wil doen,

dan wakker te liggen over wat je gedaan hebt.”

 

Sweet dreams!

Liza

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

1Comment
 • koen.stremersch@telenet.be'
  Bine 13:01, 2 maart 2017 Beantwoorden

  Hey Liza, bedankt voor de tips (y) zal binnenkort nog eens moeten langskomen want heb veel last in nek schouder
  grtjs bine

Post a Comment