Blog

Hoe kies je een gezonde shampoo? + EINDEJAARSWEDSTRIJD!

19:57 16 december in Inspiratie
12 Comments
53

Ooit al afgevraagd of je shampoo eigenlijk wel goed is voor je?

Ben je iemand die zonder nadenken steeds hetzelfde koopt, of telkens de nieuwste reclametrend volgt? Of ga je keer op keer kritisch op zoek naar de beste variant op de markt?

Wat je op je huid smeert, is in elk geval belangrijker dan je denkt. Exact een jaar geleden schreef ik een blogartikel over hormoonverstoorder in cosmetica. Dit jaar neem ik de shampoos onder de loep.

 

Iedereen kent de reclames over mensen onder de douche die heerlijk staan te genieten van een royaal schuimende haardos. In het echt betekent dit helaas dat ze veel te veel shampoo gebruikten of dat er te veel was- of zeep-actieve bestanddelen inzitten. Nadien komt de ideale conditioner met als eindresultaat ogenschijnlijke stralende, glimmende, prachtige haarlokken. Maar is dit wel zo gezond en goed als het lijkt?

In de praktijk werd ik onlangs zeer duidelijk geconfronteerd met het feit dat die ideale conditioner wel eens chronische gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ik heb een vrouw in behandeling die al jaren chronische hevige drukkende onverklaarbare hoofdpijn heeft. Alles medisch uitgesloten, allerlei therapieën geprobeerd,.. maar niets was oplossend. Tot die moment dat ze door een natuurarts gewezen werd op het feit dat ze misschien eens haar conditioner moest weglaten en een natuurlijke shampoo gebruiken. Ongelooflijk, maar na een week leek de chronische pijn verdwenen. Ondertussen maanden later, is de chronische pijn nog steeds weg. Nu heeft ze wel nog eens hoofdpijn, maar duidelijk gelinkt aan vermoeidheid of een drukke dag. Niet onverklaarbaar en continu aanwezig meer dus. Sindsdien vergeet ik nooit meer om mensen bij sommige klachten attent op hun shampoo/conditioner te maken.

 

Shampoo moet in de eerste plaats het stof en het vet uit je haar verwijderen. Daarvoor zijn was-actieve stoffen nodig. De meeste shampoos bevatten helaas 1 van deze schadelijke was-actieve ingrediënten:

 • Sodium Lauryl Sulfaat (SLS): Dit is een reinigingsmiddel en bevochtiger. Omdat SLS goedkoop is wordt de stof veel gebruikt in shampoo, doucheschuim, scheerschuim, tandpasta en andere verzorgingsproducten. Volgens onderzoeken komt SLS makkelijk via de huid binnen en kan de stof tot 5 dagen in het lichaam blijven circuleren. Er blijven residues achter in het hart, de lever, de longen en de hersenen. Sodium lauryl sulfaat kan vocht en vetten onttrekken uit de haren en huid en veroorzaakt zo uitslag, haarverlies en roos.
 • Sodium Laureth Sulfaat (SLES): Deze stof is nauw verwant aan SLS en kan irritaties aan ogen en huid veroorzaken. Maar het grootste probleem bij NLES is dat deze stof vaak vervuild is met 1,4 dioxaan: een bijproduct van de ethylatie oxide die de ingrediënten op petroleumbasis zachter moet maken. Het is een bekende kankerverwekkende stof die mogelijk ook de nieren beschadigt. Dioxaan blijft lang in het lichaam, vooral omdat de lever dit niet effectief kan omzetten.
 • Ammonium Laureth Sulfaat (ALES)
 • Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS)

 

Via huid is erger dan via voeding

Ik hoorde ooit eens dat alles wat je op je huid smeert, je ook zou moeten kunnen opeten in theorie. Het komt namelijk evengoed je lichaam binnen via de huidporiën en kleine bloedvaatjes!

Wanneer je iets eet, worden de afbraak en afvoer ervan ondersteund door speeksel- en maagenzymen. Wanneer je echter chemicaliën op je huid aanbrengt, worden die direct in de bloedbaan opgenomen, zonder dat er eerst een filtering of controle plaatsvindt. Volgens onderzoekers zijn chemicaliën op de huid dus wellicht nog erger dan chemicaliën in onze voeding.

 

Aanhoudende gezondheidsproblemen

Heb je chronische of terugkerende gezondheidsklachten, waar de oorzaak niet van achterhaald kan worden? Dan is het in elk geval heel erg nuttig om je shampoo, conditioner, dagcrème, deodorant of ander dagelijks verzorgingsproduct in vraag te stellen. Klachten die onder andere gelinkt zouden zijn aan chemicaliën die via de huid binnenkomen zijn: jeuk, irritatie, astmatische klachten, sinusitis, allergieën!, regelmatige verkoudheden, schimmelinfecties en kanker.

 

Welke shampoo kies je best?

Indien je aanleg hebt tot allergie, kies dan in elk geval een natuurlijke shampoo met eenvoudige samenstelling, zonder al te veel toevoegingen. Als je een gevoelige huid hebt, last van roos of eczeem, of vaak je haar wast (bv. sporters), kies dan zeker ook een extra milde shampoo.

Heb je geen bijzondere problemen met je hoofdhuid, dan kan je een shampoo kiezen met extra eigenschappen: zoals volume-creërend of voor kleur fixerend of ….

Een paar tips: 

 • je wast je haar best twee keer in de week
 • hoe meer je shampoo schuimt, hoe meer zeep erin zit, en hoe meer het je haar uitdroogt en zorgt voor gespleten haarpunten en een overmatige vetproductie van de hoofdhuid
 • een conditioner is zeker niet (steeds) nodig. Gebruik het enkel als het een toegevoegde waarde heeft en vanaf het midden tot aan de puntjes van je haar.
 • gebruik niet te heet water: het maakt je haar droog en futloos

 

 

Apivita, een firma die je 100% kan vertrouwen op vlak van natuurlijke cosmetica

Waar vind je nu een echte gezonde shampoo? Welke firma’s kan je vertrouwen en werken met volledig natuurlijke ingrediënten? Eentje springt er met kop en schouders bovenuit: APIVITA

Apivita is een Grieks bedrijf die een natuurlijke, effectieve en holistische productlijn aanbiedt van cosmetica. Ze werken voor 85 tot 100% met natuurlijke ingrediënten (zoveel als mogelijk). En ze vermijden in elk geval elke vorm van parabenen, sulfaten, siliconen en flatlaten! Ze staan bekend voor een zeer goede uitgebreide haarverzorgingslijn.

Wij hebben het goede nieuws 5 verwenpakketjes van hun haarverzorgingsproducten te mogen weggeven! Er is keuze tussen 5 varianten:

 1. shampoo/conditioner voor frequent gebruik (met kamille en honing)
 2. shampoo/conditioner voor gekleurd haar (met zonnebloem en honing)
 3. balancerende shampoo/conditioner voor eerder vettige haarwortels en droge haarpuntjes (met brandnetel en honing)
 4. shampoo/conditioner voor een gevoelige hoofdhuid (met lavendel en honing)
 5. revitaliserende shampoo/conditioner voor extra glans (met citrus en honing)

 

 

Hoe kan je een pakketje winnen?

1. Laat onder dit blogbericht je naam, emailadres en je shampoo/conditioner- keuze (1, 2, 3 , 4, 5) achter
2.
Like onze facebookpagina van Hansbeke of word bevriend met onze facebookpagina van Westmalle of Sinaai (indien dat nog niet het geval zou zijn)
3.
Like en deel ons wedstrijd-bericht op facebook via je eigen profiel (openbaar)

 

 

De gelukkige winnaars worden op vrijdag 6 januari bekend gemaakt!

 

* Succes! *

Hanne

Hanne De Ruyck

hanne@epicentrum.be

Hanne is osteopaat en kinderosteopaat. Ze richtte samen met haar man Niels groepspraktijk Epicentrum op. Ze is tevens een gedreven docente in topics aangaande osteopathie bij kinderen en zwangere vrouwen.

12 Comments
 • vervaeke.niki@gmail.com'
  niki vervaeke 17:29, 17 december 2016 Beantwoorden

  3 of 4 zou super zijn en dank voor de tip en dit artikel!

 • Hilde.lippens0@vivo.be'
  Hilde Lippens 01:17, 18 december 2016 Beantwoorden

  Bedankt voor de intéressante info!
  En mocht ik in de prijzen vallen…. 5 lijkt me ideaal…

 • debergh.hendrik@skynet.be'
  Hendrik Debergh 21:02, 18 december 2016 Beantwoorden

  interessant om weten.
  Mocht ik bij de gelukkigen zijn shampoo 2 of 3 lijkt prima

 • hilde.govers2@telenet.be'
  Hilde Govers 14:29, 20 december 2016 Beantwoorden

  Super interessant!!! Als ik geluk heb en bij de winnaars ben, graag shampoo 2.

 • lies.pieters@gmail.com'
  Lies Pieters 14:28, 22 december 2016 Beantwoorden

  Ik ben sowieso al fan van de producten van Apivita, en nu geniet mijn baby zoontje er ook van!

  Setje 1 of 2 is op mijn lijf (haar eigenlijk) geschreven!

 • domi.desmet@gmail.com'
  Domi 09:39, 26 december 2016 Beantwoorden

  Interessant , setje 3 zou ik toch graag winnen . Prettige Kerstdagen .

 • ingejef@telenet.be'
  Inge Rombouts 22:23, 28 december 2016 Beantwoorden

  Voor ons graag setje 4!!
  De allerbeste wensen voor 2017!!
  Grietjes Jef, Inge, Seppe en Coby

 • ingejef@telenet.be'
  Inge Rombouts 22:26, 28 december 2016 Beantwoorden

  Voor ons graag setje 4!!
  De allerbeste wensen voor 2017!!
  Jef, Inge, Seppe en Coby

 • sarahgoethals@live.be'
  Sarah Goethals 15:31, 29 december 2016 Beantwoorden

  Moest ik in de prijzen vallen, dan graag nummer 1! 😀

  Goed eindejaar!

 • miss_goethals@hotmail.com'
  Thaisa Goethals 15:52, 29 december 2016 Beantwoorden

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een goede en verantwoorde shampoo. Voor mij mag het shampoo nummer 3 zijn 🙂

  Met vriendelijke groeten

 • pauwels-claeys@telenet.be'
  claeys els 10:25, 30 december 2016 Beantwoorden

  setje 4 graag
  alvast bedankt

 • sigrid.vanlantschoot@telenet.be'
  Sigrid Van Lantschoot 11:18, 2 januari 2017 Beantwoorden

  Beste wensen voor 2017 en graag setje 5 🙂

Post a Comment